Kenniscentrum Agenda
- Figura Divina: Is kunst woke?In het verleden speelden zich heftige morele debatten af rond het werk van een componist als Richard Wagner, beeldend kunstenaars als Emil Nolde, Pablo Picasso, Ai Weiwei, Judy Chicago, auteurs als Louis-Ferdinand Céline, Knut Hamsun, Vladimir Nabokow, Gerrit Achterberg, Lucebert. Moet kunst woke zijn? Of juist niet? Figura Divina besteedt er een symposium aan op 19 september in Utrecht. De inschrijving is open.
- Presentatie rapport Kerken en pachtHoe gaan Groene Kerken om met de landbouwgrond die zij bezitten in het licht van ecologische vraagstukken zoals de afnemende biodiversiteit, milieuvervuiling en klimaatverandering? Op 23 september presenteert de PThU de resultaten van een onderzoek naar deze vraag.
- Aan tafel met… Martijn van LeerdamHoe reageer je vanuit diaconaat passend op toenemende sociale nood? Hoe binden we de strijd aan met de gevaarlijke en onderdrukkende verhalen die de ronde doen, bijvoorbeeld in de populistische politiek? Waar vinden we een verhaal dat inspireert en verbindt? Deze vragen staan centraal tijdens de bijeenkomst Aan tafel met… Martijn van Leerdam, op 25 september 2024 in Utrecht. Aan tafel met… biedt een plek om over actuele thema’s rond diaconaat in gesprek te gaan met anderen die bij diaconaal werk betrokken zijn, zoals diaconaal werkers, diakenen of vrijwilligers. Met een goed bord eten. Schuif aan en praat erover mee!
- Netwerkdag BiblioloogNu ook Nederland steeds meer gecertificeerd groepsbegeleiders Biblioloog telt, komt een Nederlands-Vlaams Netwerk steeds concreter in zicht. De eerste ideeën hiervoor deelden we vorig jaar al in een geslaagde eerste Netwerkdag Biblioloog. In 2024 is opnieuw de laatste zaterdag van september gereserveerd voor een Netwerkdag Biblioloog vol (be)oefenen, ontmoeten, uitwisselen en de volgende stappen richting het netwerk.
- Toekomstgericht kerk-zijn – met Andrew RootWat hebben kerken nodig in deze tijd van leegloop en krimp? De bekende Amerikaanse theoloog Andrew Root schreef er een boek over. Op 5 november komt hij naar Nederland. Een mooie gelegenheid om nieuwe inspiratie te vinden voor je werk in de kerk.
- Minisymposium: Koloniale slavernij, trauma, herstel en de rol van de kerkDe onderzoeksgroep Kerk en slavernij organiseert een minisymposium over de thema's koloniale slavernij, trauma, herstel en de rol van de kerk. De keynote lezing zal worden gegeven door dr. Dawid P. Mouton, een praktisch theoloog van de Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika) en visiting scholar van de Protestantse Theologische Universiteit.
- Symposium: Geestelijke verzorging: (een) kunst!In het symposium 'Geestelijke verzorging: (een) kunst!' reflecteren diverse sprekers op de kunst van geestelijke verzorging en de rol van de zintuigen in het werk.
- Publieksconferentie – De polarisatie voorbij? Denken vanuit de transcendentie van het GoedePolarisatie is een buzzword. Aan analyses van dit complexe vraagstuk geen gebrek. Maar hoe komen we eraan voorbij? Deze conferentie gebruikt een unieke invalshoek voor de analyse en het verkennen van alternatieven: aandacht voor het transcendente karakter van het Goede, gevoed door theologische en wijsgerige visies uit heden en verleden.
- Symposium en boekpresentatie over de dynamiek van de gereformeerde LiturgieIn Utrecht vindt op zaterdag 7 december 2024 een symposium plaats over de dynamiek van de klassiek-gereformeerde Nederlandse Liturgie. Aanleiding is de verschijning van de uitgave De Nederlandse gereformeerde Liturgie 1566-1639. De teksten en hun dynamiek. Onderzoekers van diverse universiteiten presenteren tijdens het symposium oude teksten en nieuwe inzichten.