PThU nieuws
- “Belijdenissen zijn geen gestold verleden”Wat is de grondslag van de kerk? Voor Wim Moehn is het antwoord duidelijk: wat wij als gelovigen belijden, bepaalt wie we zijn, hoe we ons presenteren, wat we te zeggen hebben in deze wereld. Daarom hebben de zogenaamde belijdenisgeschriften ook zo’n cruciale rol in de kerk. Die van vroeger, maar ook de manier waarop we nu ons geloof belijden, in onze tijd en context. Als onderzoeker houdt hij zich al jaren bezig met klassieke en moderne belijdenisgeschriften. Per mei gaat hij dat doen als hoogleraar Geschiedenis van het gereformeerd protestantisme bij de PThU.
- Prof. dr. Fred van Lieburg benoemd tot gasthoogleraarDe Protestantse Theologische Universiteit (PThU) gaat speciale aandacht geven aan de geschiedenis van de kerk waarvoor zij de predikanten opleidt. De Raad van Toezicht heeft prof. dr. Fred van Lieburg benoemd tot gasthoogleraar. Gisteren gaf hij in de generale synode een toelichting op de notitie ‘Verbonden verleden: revitalisering van de archiefzorg binnen de Protestantse Kerk in Nederland’.
- Prof. dr. Martha Frederiks nieuwe rector PThUTijdens de vergadering van 10 april 2025 heeft de Generale Synode het besluit van de Raad van Toezicht van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) bekrachtigd om prof. dr. Martha Frederiks te benoemen tot rector van de PThU. Martha Frederiks is op dit moment verbonden aan de Universiteit Utrecht maar zal per 1 augustus bij de PThU starten. De PThU is verheugd over de benoeming: “Met Martha Frederiks als rector halen we én een gewaardeerd theoloog binnen en iemand met veel bestuurlijke ervaring.”
- Twee nieuwe hoogleraren voor de PThUDe Protestantse Theologische Universiteit (PThU) is twee nieuwe hoogleraren rijker. De synode van de Protestantse Kerk in Nederland bekrachtigde vandaag het besluit van het College van Bestuur van de PThU om dr. Aza Goudriaan een persoonlijke leerstoel Wetenschap & Vroomheid toe te kennen en dr. Wim Moehn een persoonlijke leerstoel Geschiedenis van het gereformeerd protestantisme. De benoemde hoogleraren zullen per 1 mei 2025 in hun nieuwe rol starten.
- “Willen we eigenlijk wel eeuwig leven?”Ieder mens heeft een verlangen naar onsterfelijkheid, en toch hebben we allemaal te leven met de dood. Als predikant is Robin ten Hoopen soms heel dichtbij mensen bij die gaan sterven, en dat roept vragen op: wat is leven eigenlijk? Wat is sterven? En op welke manieren zoekt een mens onsterfelijk te worden? Vandaag promoveert hij op zijn onderzoek naar onsterfelijkheid.
- "Zichtbaarheid kan bevrijdend zijn, maar ook kwetsbaar"Wat en wie als menselijk wordt beschouwd, is iets wat je moet blijven definiëren – en waar je soms voor moet strijden. Dat weet Hanna Reichel als geen ander: als hoogleraar systematische theologie aan Princeton Theological Seminary én als een persoon die zich in het huidige politieke klimaat in de Verenigde Staten als non-binair identificeert. Deze maand is Reichel te gast aan de Protestantse Theologische Universiteit. Het leidde tot mooie, intensieve gesprekken met studenten en docenten.
- Afgestudeerd! Maak kennis met de nieuwe lichting theologenEen nieuwe lichting theologen studeerde vandaag af. Tijdens een feestelijke plechtigheid in de Janskerk kregen zij hun diploma. Wij wensen hen alle zegen toe op hun toekomstige pad!
- De geest dwaalt in oorlogstijdDe thematiek van oorlog en vrede is voor Europa actueler dan ooit. Hoe moeten we omgaan met geweld, en welke rol heeft de geestelijk verzorger bij Defensie in dergelijke situaties? Om deze vragen te lijf te gaan organiseerden de Protestantse Theologische Universiteit, de Protestantse Geestelijke Verzorging bij Defensie en de Protestantse Kerk in een gezamenlijke operatie een studiedag rond deze thematiek. Dat gebeurde op Landgoed Beukbergen, het ‘kloppend hart van Defensie’.
- PThU kan starten met de nieuwe bachelor theologieNadat de Minister van Onderwijs in november vorig jaar een positief besluit nam, heeft de PThU nu ook positief bericht gekregen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) over de nieuwe bachelor Theologie. Dat betekent dat de PThU kan starten met de nieuwe opleiding. "Wij zijn enorm blij met dit besluit en het is een bevestiging van de kwaliteit van het programma en de opzet van deze studie," aldus rector Klaas Spronk. "Nu kunnen we de eerste studenten al in september verwelkomen."
- PThU lanceert bijbelstudiemethode 'Met de Bijbel in gesprek over racisme'Er wordt nog te weinig over racisme gesproken in kerken, terwijl het ook kerken aangaat. Om dit gesprek aan te zwengelen, ontwikkelde de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) een serie van vijf Bijbelstudies over dit onderwerp. De serie en bijbehorende bijbelstudiemethode Met de Bijbel in gesprek over racisme worden vandaag gelanceerd, op de internationale dag tegen racisme en discriminatie.
- “Christenen in Spanje houden ons een spiegel voor”Hoe kunnen kerken zichzelf meer zichtbaar maken in de samenleving? Die interesse bracht Marten van den Toren-Liefting te midden van een coronapandemie naar een pinkstergemeente in Spanje. Hij deed daar onderzoek naar de manier waarop zij met hun geloof in de samenleving aanwezig zijn. Op 24 februari promoveerde hij op dit onderzoek.
- “Gebed is niet van mij, en niet van mij afhankelijk”Ze is niet altijd een fervente bidder geweest, vertelt onderzoeker Ilonka Terlouw. Maar ze heeft wel de kracht van gebed ervaren in haar leven. Ook en misschien juist toen ze het ‘praten met God’ aan anderen overliet. “Toen merkte ik sterk dat gebed ook te maken heeft met verbondenheid met elkaar.” Gefascineerd door hoe gebed ons verbindt met God en de ander startte ze onlangs een onderzoek naar de waarde van gebed.
- Kerk, christelijke theologie en 'de' islamNog steeds is het tot grote frustratie van moslims in Nederland een punt van discussie: kunnen moslims wel goede burgers van onze democratische samenleving zijn en onderschrijven ze wel ‘onze normen en waarden’? Volgens sommigen zou met name jodenhaat een soort islamitisch DNA zijn, onderdeel van de islamitische cultuur en ingebakken in hun teksten. Maar het is makkelijk naar de islam te wijzen, begon Bernhard Reitsma vanmiddag zijn inaugurele rede: ook christelijke teksten zetten soms zaken op scherp.
- Moral Compass Project wordt uitgebouwdHet Moral Compass Project (MCP) wordt uitgebouwd met vier nieuwe onderzoeksprojecten. Gisteren ondertekenden de PThU en het bestuur van financier Stichting Paradosis hiervoor het contract, in aanwezigheid van het voltallige MCP-onderzoeksteam onder leiding van prof. dr. Petruschka Schaafsma.