Naar hoofdinhoud

Prof. dr. A. Mulder

Senior Onderzoeker Bijzondere Leerstoel Diaconaat
Worship / formation

Kenniswerkplaats Sociale Inclusie Mensen met een Verstandelijke Beperking en Geloofsgemeenschappen (KWP)

Hier vind je alle informatie over de KWP waarin onderzoek wordt gedaan en kennis wordt gedeeld over onderzoek naar de bijdrage van geloofsgemeenschappen aan sociale inclusie van mensen met een verstandelijke beperking. Heb je interesse in het doen van onderzoek voor je ba of ma scriptie over zingevingsondersteuning/geloof/ethiek van mensen met een verstandelijke beperking? Heb je ideeën om een promotieonderzoek te gaan doen?  Meld je dan bij mij (amulder@pthu.nl). 

Flyer over de Kenniswerkplaats voor studenten

Bekijk meer informatie over meedoen in de KWP

Studenten in de KWP: PH D

Promotieonderzoek Edem Kwame Addae

We begroeten Edem Kwame Addae als PH D student. Hij stelt zichzelf aan u voor:
“I am Edem Kwame Addae, a Ghanaian theologian, researcher, motivational speaker and an ordained minister of the Methodist Church Ghana. My scholarly expertise lies at the intersection of theology, inclusion and conviviality. In my research I focus on exploring the complexities of social relationships, community building and inclusive practices. My current subject is the place of People Living With Disabilities (PWDs) in the Methodist Church Ghana. I am currently a PhD student of the Protestant Theological University in the Netherlands. Former education: Master of Theology (MTh) Degree from The Protestant Theological University, Master of Arts (M.A.) Degree from the University of Cape Coast Ghana, A Bachelor of Theology (BTh) Degree from the Trinity Theological Seminary, Ghana and a Diploma in ICT and computer Hardware from the West African Computer Science Institute.”

Promotieonderzoek Talitha van den Heuvel 

Talitha van den Heuvel is gestart op het PTHU/UVH deelproject van Collelo, 

Collaborative Learning on Loneliness. Ze stelt zichzelf voor:
"Sinds 1 september 2024 ben ik als promovendus verbonden aan de PThU en de UvH (Universiteit voor Humanistiek). Binnen de theologie ben ik een beetje een vreemde eend in de bijt. Ik heb namelijk geneeskunde gestudeerd en ben arts voor verstandelijk gehandicapten (arts VG). Al vanaf 2001 ben ik als arts werkzaam binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het afgelopen half jaar had ik een sabbatical en in die maanden viel mijn oog op de vacature die ging over onderzoek naar eenzaamheid onder mensen met een verstandelijke beperking. Mijn hart sprong meteen op; dit onderzoek sluit zeer aan bij iets wat mij al die jaren al aan het hart gaat: de eenzaamheid die ik veel tegenkom onder mijn patiënten, vaak niet in die woorden geuit. Mijn onderzoek maakt deel uit van een heel groot onderzoek naar eenzaamheid onder mensen met een licht verstandelijke beperking, COLELLO genaamd.". Het onderzoeksthema van Talitha is hoe mensen met een licht verstandelijke beperking eenzaamheid ervaren, wanneer, op welke plekken en situaties, en wat zij helpende situaties, mensen, interventies vinden. Focus daarbij is de vraag hoe deze mensen en hun omgeving omgaan met existentiële eenzaamheid. Begeleiders zijn prof. Erik Olsman, prof. Thijs Tromp, prof. Carlo Leget en dr. Gustaaf Bos. 

Promotieonderzoek Willemijn Koivunen 

Op 1 oktober 2023 is Willemijn Koivunen gestart als promovendus op het project Beyond InclusionExperiences of people with intellectual disabilities with activities in protestant churches in light of their sense of belonging as a source for church development. Ze stelt zichzelf graag aan u voor:
"In oktober ben ik begonnen als promovendus in een onderzoek naar de ervaringen van mensen met een verstandelijke beperking in de kerk. Het gaat over belonging, oftewel: erbij horen.
Werkelijk deel uitmaken van een geloofsgemeenschap is voor mensen met een verstandelijke beperking niet vanzelfsprekend. Het doel van dit onderzoek is om de ervaringen van deze groep, die tot nu toe nauwelijks aan het woord is in kerk en theologie – als theologisch startpunt te nemen, om van daaruit te reflecteren op wat de kerk is en zou moeten zijn. Daarom ben ik voor dit project nog op zoek naar geloofsgemeenschappen waarin mensen met en zonder verstandelijke beperking co-researchers willen zijn."
Ziet u in dit onderzoek eventueel een rol weggelegd voor uw geloofsgemeenschap als broedplaats van positieve verandering als het gaat om de positie van mensen met een verstandelijke beperking in de kerk? Of wilt u gewoon iets delen van uw ervaringen, associaties of vragen, stuur dan een mailtje naar wakoivunen@pthu.nl.

Huidige  Ma-/Ba studenten in de Kenniswerkplaats


Ik ben Anouk Helmich en studeer aan de predikantsmaster van de PThU. Dit jaar zal ik mijn scriptie schrijven over een disability reading van Exodus 4:10-17. De tekst waarin Mozes tegen God zegt dat hij geen goede spreker is omdat hij ‘zwaar van tong’ en ‘zwaar van lippen’ is.
Hoe kan een disability perspectief van deze tekst ons helpen om talenten van mensen met een verstandelijke beperking (beter) te zien en in te zetten in de kerk? Daar zal ik me in mijn scriptie mee bezighouden.
Voordat ik begon aan de predikantsmaster studeerde ik godsdienstwetenschappen en geestelijke verzorging in Groningen. Daarna werkte ik tien jaar als geestelijk verzorger in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Op dit moment werk ik als geestelijk verzorger in het Amstelland ziekenhuis, rond ik mijn predikantsmaster af en woon ik in een Ark gemeenschap. Een gemeenschap waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samen wonen, leven en vieren. 

We verwelkomen Anja Thönelt. Zij studeert aan de Masteropleiding Geestelijke Verzorging van de Faculteit Religie, Cultuur en Samenleving van de Rijksuniversiteit  Groningen. Ze stelt zichzelf aan u voor:

“Ik kijk, dus ik ben.” 
Ik ben Anja Thönelt en werkzaam als geestelijk verzorger in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking (De Twentse Zorgcentra). De dagelijkse zoektocht naar begrijpelijke taal voor de doelgroep houdt mij bezig. Een ‘taal’ die niet alleen in woorden vorm krijgt, maar direct het hart raakt. Het afgelopen kalenderjaar hebben onze vieringen steeds een link gehad met verschillende vormen van kunst. Het waren momenten van ‘openbaring’ om samen naar schilderijen te kijken of naar muziek te luisteren of… Vanuit deze ervaring groeide mijn verlangen om meer te werken met kunst als toegangspoort voor zingevingsvragen van cliënten. Op deze manier ontstond ook de vraag voor mijn onderzoek: Hoe kan een museumbezoek middels de methode ABL (arts based learning) en onder de begeleiding van een geestelijk verzorger een bijdrage aan de zingevingsondersteuning voor mensen met een licht verstandelijke beperking leveren?
Ik ben benieuwd naar de ervaringen van de mensen met wie ik op pad ga om naar kunst te kijken.

We verwelkomen Christine Ashamu. Ze stelt zich hieronder voor:
 “I am Christine Ashamu, a theologian and researcher with a deep passion for intercultural theology and practical ministry. I hold a Master’s in theology from North-West University, Potchefstroom, South Africa, with a research background in pastoral care for Christian youth experiencing unwanted LGBT attraction and pastoral care for women suffering from uterine illness and infertility.Committed to fostering spiritual growth and community development, I actively empower individuals and organizations through leadership, mentorship, and consultancy. As a mentor, I strive to help others navigate faith and culture with wisdom and understanding. For my master’s thesis at Protestant Theological University (PThU), I will be working with Prof. Mulder on the theology of people with intellectual disabilities in Nigeria."





















for intercultural theology and practical ministry. I hold a Master’s in theology from North-West University, Potchefstroom, South Africa, with a research background in pastoral care for Christian youth experiencing unwanted LGBT attraction and pastoral care for women suffering from uterine illness and infertility.Committed to fostering spiritual growth and community development, I actively empower individuals and organizations through leadership, mentorship, and consultancy. As a mentor, I strive to help others navigate faith and culture with wisdom and understanding. For my master’s thesis at Protestant Theological University (PThU), I will be working with Prof. Mulder on the theology of people with intellectual disabilities in Nigeria.”

We begroeten Laura Rooselaar die zich hieronder aan u voorstelt:
“Mijn naam is Laura Rooselaar-ten Thije. Ik ben getrouwd en moeder van vier kinderen. Momenteel studeer ik deeltijd Theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE).
Binnen mijn studie doe ik onderzoek naar een praktijkprobleem binnen Aveleijn, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Hier ontbreekt een geestelijk verzorger, terwijl er wel behoefte is aan begeleiding op het gebied van zingeving en levensvragen. Mijn onderzoek richt zich op de vraag hoe geestelijke verzorging binnen Aveleijn vorm kan krijgen en welke meerwaarde dit biedt voor cliënten en medewerkers.
Met mijn achtergrond in de zorg en mijn theologische studie hoop ik een brug te slaan tussen geloof, zingeving en de dagelijkse praktijk. Ik kijk ernaar uit om hierover in gesprek te gaan en inzichten te delen.”
Het onderzoek van Laura bouwt voort op de inzichten die Ellen van Heek heeft opgedaan.

Stages of onderzoeksplekken voor studenten

Studenten kunnen stagelopen en/of hun onderzoeksopdrachten doen in de Kenniswerkplaats. Organisaties hebben onderzoeksvragen en nodigen studenten uit om ze op te pakken. 
Maar de KWP heeft ook zelf onderzoeksvragen. Hier vind je een lijst met thema's die door zorginstellingen, geloofsgemeenschappen, belangenorganisaties, kennisinstellingen en opleiding is opgesteld. Het zijn actuele thema's waar men oplossingen voor zoekt. Wat is er leuker dan met je afstudeeronderzoek bij te dragen aan maatschappelijke vernieuwing?

Vragen, ideeën?

Natuurlijk kun je ook zelf je ideeën inbrengen voor een onderzoeksvraag of stagethema. Laat het weten! Heb je vragen over het meedoen in de Kenniswerkplaats, heb je ideeën voor een stage/onderzoeksplek of heb je juist ideeën nodig? Schroom niet om met mij contact op te nemen.