Naar hoofdinhoud

Onderzoeksprojecten

Al onze projecten

  • Grond

    Door klimaat- en ecologische veranderingen staan christenen vandaag de dag voor existentiële vragen, maar ook voor geloofsvragen: hoe verhouden we ons tot de aarde op een theologisch verantwoorde manier? Dit interdisciplinaire vijfjarige onderzoeksproject neemt 'grond' voor deze vragen als uitgangspunt.

    Lees verder
  • Kerk en slavernij

    De kerk was vanaf het eerste begin betrokken bij het Nederlands koloniaal slavernijverleden. Niet alleen ideologisch (mag je eigenlijk wel slaven verhandelen en houden?), maar - onder meer als slavenhouder - ook als actieve speler. Dit project onderzoekt de geschiedenis, theologie én doorwerking van de ingewikkelde, vaak pijnlijke verhouding tussen kerk en slavernij.

    Lees verder
  • Moral Compass Project

    Welke betekenis zou een ‘moreel kompas’ kunnen hebben voor onze menselijke kennis en ervaring van het ‘goede’? Hoe verhoudt een transcendent ‘Goed’ zich tot het ‘goede’ dat mensen zelf kunnen ontdekken en ervaren? Kunnen we zinvol spreken over het ‘gGoede’ als iets dat voorafgaat aan ons menselijk begrip van moraliteit, terwijl het tegelijkertijd in nieuwe situaties opnieuw ontdekt moet worden?

    Lees verder
  • Toekomstgericht kerk-zijn

    Kerken in Nederland, en meer in het algemeen in West-Europa en de Noord-Atlantische regio, maken een immense verandering door. Het is gerechtvaardigd om te spreken van een crisis van de kerk in het Westen. Zelfs waar gemeenschappen hopen traditionele kerkelijke praktijken te behouden, is hun relatie met de omringende wereld diepgaand veranderd, met belangrijke gevolgen. Dit onderzoek van PThU en PKN bestudeert hoe de toekomst van de kerk in deze context eruit kan en mag zien.

    Lees verder
  • Centre for Contextual Biblical Interpretation

  • Centre for Early Jewish Hermeneutics

    In het Centre for Early Jewish Hermeneutics (CEJH) werken wetenschappers van de Vrije Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en de Protestantse Theologische Universiteit samen. Gezamenlijk bestuderen zij hoe joden tussen ongeveer 200 voor Christus en 700 na Christus de joodse Schriften ofwel het Oude Testament lazen.

    Lees verder
  • Comenius

  • Een nieuw gebed

    Wat is de waarde van het gebed in jouw leven? Dat ontdek je in Een Nieuw Gebed. Je onderzoekt hoe het ervoor staat met het gebed in je eigen leven. Wat koester je en waar loop je tegenaan? Met andere gemeenteleden praat je hier open en vertrouwelijk over door. Deelname aan Een Nieuw Gebed zal niet enkel je eigen gebedsleven verdiepen en verrijken. Door deel te nemen, zoek je mee naar begaanbare wegen voor de kerk van morgen. 

    Lees verder
  • Instituut voor Rituele en Liturgische Studies

  • International Reformed Theological Institute

  • Nieuw Kerkelijk Peil

    Wat heeft u als gemeente allemaal in huis? Dat ontdekt u met Nieuw Kerkelijk Peil. Peil in uw gemeente wat er mogelijk is, door gemeenteleden te vragen wat zij de kracht van uw gemeente vinden of waar zij naar verlangen. Met het Nieuw Kerkelijk Peil denkt u na over de toekomst van uw gemeente – niet vanuit tekort, maar vanuit wat u in huis heeft. Wilt u weten waar u staat? Doe dan mee.

    Lees verder
  • Onderzoekscentrum voor Jeugd, Kerk en Cultuur

  • Vocaal Theologen Ensemble