Naar hoofdinhoud

Studeren in het buitenland

Als bachelor- of masterstudent kun je voor een korte of langere periode in het buitenland studeren. Met een internationale studie-ervaring verbreed je je horizon als predikant of geestelijk verzorger. Je ontdekt nieuwe facetten van het wereldchristendom en reflecteert op je eigen situatie, cultuur en context. Je leert mensen uit een andere cultuur te begrijpen en om te gaan met verschillen. En dat komt van pas in je toekomstige werk. 

Hoe kun je studeren in het buitenland?

Er zijn verschillende mogelijkheden om in het buitenland te studeren:

  • vakken volgen aan een buitenlandse universiteit
  • een periode, een volledig semester of zelfs een jaar aan een van onze internationale partneruniversiteiten studeren
  • studeren via het Erasmus+-programma
  • deelnemen aan een summer school 
  • veldwerk verrichten als onderdeel van je masterthesis
  • deelnemen aan een studiereis of internationale conferentie
  • een onderdeel van je predikantsstage in het buitenland doen 

Wil je naar het buitenland?

Alles over studeren in het buitenland

  • Oriënteren

    Als je interesse hebt in studeren in het buitenland is de eerste vraag: waarnaartoe? Uiteraard kun je op verschillende manieren kiezen voor je studiebestemming. Het kan zijn dat je graag naar een specifiek land of regio wilt, vanwege de taal en/of de cultuur. Of je hebt interesse in een bepaald onderwerp, zoals de relatie tussen christendom en islam. Misschien wil je wel eens ervaren hoe het is om te leven in een context waar secularisatie een ver-van-mijn-bed-show is. Of je wilt graag college volgen bij een bekende hoogleraar in het buitenland.

    Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden die er zijn voor studie in het buitenland kun je het best een keer een afspraak maken met onze international officer. In een gesprek blijkt al gauw welke mogelijkheid het beste bij jou past.   

  • Wanneer naar het buitenland?

    In welke periode je het beste kunt gaan, verschilt per opleiding. Een geschikt moment in de joint bacheloropleiding is het eerste semester van het derde jaar. Dit geldt ook voor de Master Predikantschap in Groningen. Voor masterstudenten in Amsterdam is er in het tweede jaar ruimte voor een internationale ervaring. Maar het kan ook in een andere periode. 

  • Aanmelden

    Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor je bestemming is de volgende stap de aanmelding. 

    Aanmelding PThU

    Je kunt je aanmelden door de volgende documenten te sturen naar de international officer van de PThU (a.s.nijboer@pthu.nl):

    1. Internationaal studieplan of learning agreement (Erasmus+)
    2. Motivatiebrief
    3. Curriculum vitae
    4. Voorlopig financieel plan

    De deadline voor aanmelding is:

    • 15 april voor (een deel van) het eerste semester (september - januari) of een volledige studiejaar  
    • 15 september voor (een deel van) het tweede semester (februari - juni)

    Aanmelding partneruniversiteit

    Nadat je je hebt aangemeld zal de international je namens de PThU nomineren bij je gastuniversiteit. De volgende stap is het regelen van je aanmelding daar. De procedure verschilt per universiteit. De international officer zal je hierover informeren. De gastuniversiteit neemt uiteindelijk het besluit over je toelating.

  • Studieplan maken

    Voor je aanmelding is het van belang dat je een internationaal studieplan opstelt. In het plan neem je de vakken op die je aan de gastuniversiteit in het buitenland van plan bent om te volgen. Daar tegenover zet je de vakken of de vrije ruimte van je studieprogramma aan de PThU die je wilt vervangen door de vakken aan de gastuniversiteit. Informatie over het studieaanbod van de partneruniversiteiten van de PThU kun je vinden op de website van de instellingen of opvragen via de international officer. Als je een voorlopig studieplan hebt opgesteld is het van belang een afspraak te maken met de studieadviseur. Die kan je vervolgens helpen bij het opstellen van een voorstel voor de examencommissie. Dit voorstel bestaat uit een brief waarin je het studieplan opneemt en toelicht. Daarbij is het van belang om de vakbeschrijvingen van de cursussen die je in het buitenland wilt volgen als bijlage op te nemen. Het is van belang tijdig je verzoek in te dienen bij de examencommissie. Zonder goedkeuring van je verzoek door de examencommissie kan je studieperiode in het buitenland niet doorgaan.

  • Financiering

    Ruim voordat je vertrekt is het van belang een financieel plan op te stellen voor je buitenlandverblijf. Daarvoor moet je eerst de te verwachten kosten in kaart brengen. Vervolgens hangt het erg van jezelf af in hoeverre je in staat bent om fondsen te werven om je studie in het buitenland te financieren. Als je binnen Europa blijft kun je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een Erasmus+ beurs. 

    Buiten Europa geldt dit helaas niet. Wel kun je in elk geval een verzoek indienen bij de Commissie Internationalisering van de PThU voor een bijdrage in de kosten. Neem daarvoor contact op met onze International Officer.

     Ook zijn er diverse private fondsen die je kunt aanschrijven.

  • Voordat je vertrekt

    Voordat je vertrekt, moet je verschillende zaken regelen. Denk aan huisvesting, een visum, verzekering of vaccinaties.

  • "Daar waar we juist naar Zuid-Afrika zijn gegaan om onze orthodoxe smaakpapillen te bevredigen, worden we hier onderwezen in een theologie die liberaler is dan we hadden verwacht."
    Gerco, Geert en Gerrit
    deden de bachelor Theologie
  • "We realiseerden ons hoe bevoorrecht we zijn in Nederland en vroegen ons af waarom wij vaak zo afstandelijk en theoretisch discussiëren in de collegebanken. Raakt de theologie ons nog? Of gaan we pas weer een discussie aan als het er echt toe doet, als er dingen op het spel staan?"
    Bertien Bos en Melania Hadnagy
    deden de master Theologie