- Home
- Onderwijs
- Nascholing
- Langere studietrajecten
- Societas Doctorum Ecclesiae
Societas Doctorum Ecclesiae
- Locatie
- Utrecht/zelf bepalen
- ECTS
- 6 ECTS
- Kosten
- € 2226
- Max. aantal deelnemers
- 12
- Datum
- 1 september 2024 : Start nieuw programma SDE
24 september 2024 : Startbijeenkomst 10.00 -12.30
13 t/m 14 januari 2025 : eerste tweedaagse conferentie
23 t/m 24 juni 2025 : tweede tweedaagse conferentie - Deadline inschrijving
- 1 september 2024
Een onderzoeksgezelschap voor gepromoveerde theologen.
Visie
Als gepromoveerde theoloog heb je een passie voor een vorm van academische en integrale theologiebeoefening die dienstbaar is aan de kerk. De PThU biedt in dit postacademisch programma – voor gepromoveerde predikanten en andere theologen - ruimte om de eigen theologische specialisatie bij te houden, binnen de academische onderzoeksprogramma’s verder te ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan de theologiebeoefening.
Het programma heeft twee speerpunten:
- gepromoveerde predikanten krijgen de gelegenheid om zich academisch te blijven ontwikkelen en
- de universiteit bevordert een klimaat van ‘Nachwuchs’. Publicaties worden binnen het programma gerealiseerd in co-auteurschap met een vast staflid van de PThU.
In het kort
Het programma biedt een balans tussen individuele studie en gezamenlijke theologiebeoefening. In het najaar en voorjaar organiseert de PThU een tweedaagse conferentie met een research seminar, onderzoekstraining, coaching en ruimte voor zelfstudie. Hieraan nemen ook de betrokken PThU stafleden van beide locaties deel. Tijdens deze dagen, eventueel zelf uit te breiden tot meer dagen voor zelfstudie, werken de deelnemers aan een vooraf afgesproken persoonlijk onderzoeksplan in samenwerking met een staflid van de PThU.
Deelnemers in het programma krijgen gedurende het hele traject ondersteuning van de universiteitsbibliotheek, waaronder toegang tot de elektronische bestanden vanaf hun huisadres. Hiervoor wordt een tweejarig contract aangegaan.
Deelnemers werken gedurende twee jaar samen met een wetenschapper van de PThU aan een peer-reviewed publicatie in een bij voorkeur Engelstalig tijdschrift. Een succesvol (eerste) traject van twee jaar kan verlengd worden met één of twee jaar, waarbij opnieuw gewerkt wordt aan een artikel en de mogelijkheid wordt verkend tot deelname aan een (internationale) academische conferentie.
Informatie over het programma
Doelstelling
Tijdens het programma verbreden en verdiepen de deelnemers hun academische vaardigheden door deel te nemen aan research seminars, het opstellen van paper proposals en schrijven van (wetenschappelijke) artikelen. De deelnemers dragen bij aan het theologische discours in de kerk, maken onderdeel uit van een onderzoeksgemeenschap en werken doelgericht aan kennisverdieping en -verspreiding.
Doelgroep
Gepromoveerde predikanten en andere gepromoveerde theologen die willen blijven bijdragen aan het vakgebied, aan een gezamenlijk discours van theologiebeoefening in de kerk en aan een academisch cv. Minimale groepsgrootte is zes tot negen personen.
Instroom en deelname
Instromen kan met het oog op verschillende ambities: van het bijhouden van de academische bekwaamheid tot het behalen van een passend niveau voor een (mogelijke) academische positie.
Instroom is mogelijk aan het begin van een nieuw academisch jaar (september). Aanmelden kan tot 1 september via de knop bovenaan de pagina.
Bij aanmelding vermeld je het onderwerp van je onderzoek en upload je een korte beschrijving van jouw idee. Je vermeldt daarbij met welke onderzoeker je wilt samenwerken. Het Kenniscentrum voor Theologie zorgt dat jouw verzoek bij de beoogde onderzoeker terecht komt. Is er een match, dan ontvang je bericht vanuit het Kenniscentrum en wordt jouw aanmelding definitief gemaakt. Is de beoogde samenwerking niet mogelijk, dan denkt het Kenniscentrum met je mee over mogelijke andere begeleiders.
Je ontvangt ieder jaar een verzoek tot herinschrijving voor het programma. Ook als je je hebt aangemeld voor het tweejarige SDE programma ontvang je een herinschrijvingsverzoek (uiteraard geen nieuwe factuur). De jaarlijkse herinschrijving is nodig in verband met je PThU-ID en toegang tot alle faciliteiten in het nieuwe collegejaar.
Onderzoekers met wie samengewerkt kan worden
Overzicht van onderzoekers met wie samengewerkt kan worden in het kader van het Postacademisch programma Societas Doctorum Ecclesiae.
Prof. dr. H.S. Benjamins
In zijn onderzoek houdt Rick Benjamins zich vooral bezig met postmoderne en post-theïstische theologie en haar verhouding tot de moderne of liberale theolgoie van de negentiende eeuw.
Prof. dr. T.A. Boer
Dr. P.B. Hartog
In zijn onderzoek richt Bärry Hartog zich op het antieke Jodendom en zijn positie in de Grieks-Romeinse wereld. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de Dode Zeerollen. Daarnaast houdt hij zich bezig met joodse schrijverscultuur en de tekstoverleving van het Oude Testament, Griekssprekend jodendom in de Hellenistische en Romeinse tijd en de joodse achtergronden van het Nieuwe Testament.
Dr. mr. K.W. de Jong
Klaas-Willem de Jong kan worden benaderd voor onderzoek op
- de terreinen van kerkrecht en kerkelijke organisatie (bijvoorbeeld: historisch kerkrecht, verhouding tussen kerkrecht en wereldlijk recht, verhouding tussen kerkrecht en ecclesiologie, kerkrecht in een missionaire context)
- de klassieke gereformeerde liturgische formulieren (bijvoorbeeld: wordingsgeschiedenis, receptie, inhoud)
Dr. G.J. van Klinken
Gert van Klinken wil samenwerken binnen de volgende onderzoeksclusters:
- West-Europese religie in prehistorie, Romeinse tijd en kerstening (tot 1000 AD)
- Moderne Devotie, met aandacht voor de interactie met het schoolonderwijs (15e en 16e eeuw)
- Protestantse presentie in Palestina en Israël (1792-2000)
Prof. dr. C.M. Klomp
Mirella Klomp verwelkomt gepromoveerde predikanten met onderzoeksinteresse op het praktisch-theologische veld van liturgisch ritueel, muziek & ritueel en moderne media, of een combinatie hiervan. Uitgangspunt in dit onderzoek ligt bij de empirisch-theologische bestudering van rituele, muzikale en vaak multimediale zingevings- en geloofspraktijken in kerk en bredere cultuur. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar betekenisgeving en toe-eigening van christelijk immaterieel erfgoed, door individuen en groepen/gemeenschappen.
Dr. M.C.A. Korpel
Marjo Korpel doet onderzoek naar:
- De Bijbel in de oudoosterse context. Onderzoek door predikanten kan gedaan worden naar de uitleg van de Bijbel tegen de achtergrond van de multiculturele wereld van toen. Zoals de huidige wereld niet te begrijpen is op basis van slechts 1 boek, zo geldt dat ook voor de wereld van het oude Israël. In de vergelijking met de Umwelt wordt duidelijk waartegen bijbelschrijvers zich hebben afgezet, en waarin ze juist mee gingen in het oudoosterse denken van toen (voorbeeld: Adam-mythe uit Ugarit).
- De betekenis van tekst-indeling -- zowel in oude manuscripten als ook in bijbelvertalingen -- voor exegese en preek. Dit onderzoek is tegenwoordig, door de zeer recente digitalisering van vele Hebreeuwse en Griekse bijbelhandschriften alsmede vele bijbelvertalingen, zeer goed vanaf de thuiscomputer uitvoerbaar. Marjo Korpel is hoofdredacteur van de internationale serie Pericope: Unit Delimitation as a Guide to Interpretation die een mooi platform biedt voor mogelijke gezamenlijke publicaties (zie: www.pericope.net).
- Bijbelboeken Ruth, Ester, Jesaja 40-55.
Prof. dr. A.B. Merz
Annette Merz doet onderzoek op de volgende gebieden: Jezustradities (historische Jezus en Jezustradities in de evangelien, in het bijzonder parabels en wonderverhalen), Paulusbeelden in de vroege kerk (met name pastorale brieven, Acta Pauli, pseudepigrafie). Zij is geinteresseerd in diverse methodische benaderingen van teksten (historisch en literair) en methoden, die op het snijvlak van exegese en pastorale praktijk opereren. Zij zou bijzonder geinteresseerd zijn om met iemand samen te werken, die de kruisbestuivingen tussen wetenschappelijke exegese en bibliodrama wil bestuderen.
Dr. M. van der Meulen
Marten van der Meulen schrijft graag een gezamenlijk artikel over The Passion, eindtijdfilms, civil society, sociaal kapitaal, dorpskerken, stadskerken, migrantenkerken, missionale kerken, pioniersplekken, alle kerken eigenlijk.
Dr. P.E.M. Meijers
De betrokkenheid van de kerk/theologie bij hen die lijden in onze wereld. Zij werkt zelf op dit moment aan een onderzoeksvoorstel over tafelgemeenschap als fundament voor diaconaat, waarbij het avondmaal als locus theologicus voor het diaconaat wordt beschouwd.
Dr. T.T.J. Pleizier
Theo Pleizier nodigt gepromoveerde predikanten uit om samen te werken in een project op één van de praktisch-theologische gebieden van prediking, gemeentepastoraat en geestelijke verzorging in de krijgsmacht of een dwarsverbinding tussen deze terreinen. De focus in het onderzoek ligt bij de empirisch-theologische bestudering van geloofspraktijken, waarbij speciaal aandacht wordt gegeven aan de rol van gemeenschappen, de realisering van heil en de christelijke spiritualiteit.
Prof. dr. H.P. de Roest
Henk de Roest nodigt gepromoveerde theologen uit om samen met hem een wetenschappelijk artikel te schrijven over empirisch-praktisch-theologisch onderzoek naar de praktijken van christelijke geloofsgemeenschappen. Bij voorkeur dient daartoe met de onderzochte geloofsgemeenschappen (en/of hun voorgangers) te worden samengewerkt.
Dr. P. Sanders
Paul Sanders doet onderzoek naar:
- gebeden en psalmen in het Oude Testament
- de overlevering van de tekst van het Oude Testament
Prof. dr. E.P. Schaafsma
Petruschka Schaafsma doet onderzoek naar de betekenis van familierelaties. Ze komt graag in contact met mensen die ook met dit thema aan de slag willen en daarnaast een methodische interesse hebben in de eigen bijdrage van de theologie aan de reflectie op dit thema. Ze verwelkomt bijdragen vanuit een diversiteit aan invalshoeken: bijbel, hedendaagse en antieke literatuur, dialoog met sociale wetenschappen en met name antropologie, en natuurlijke met andere, niet-theologische ethische benaderingen.
Dr. F. Stark
Ciska Stark biedt de mogelijkheid om samen te werken aan onderzoek naar vormen van prediking in missionaire situaties (homiletiek) en onderzoek naar effectiviteit van modellen van (theologisch) onderwijs (onderwijskunde).
Prof. dr. G.M.G. Teugels
Het onderzoek van Lieve Teugels gaat over midrash, antieke (en Middeleeuwse) rabbijns-Joodse commentaren op de Hebreeuwse bijbel. Alle aspecten zijn interessant: literair, tekstkritisch en historisch. Daarnaast staat zij open voor onderzoek in de andere geschriften van de rabbijnse literatuur (Talmoed, Misjna, Tosefta).
Prof. dr. B. van den Toren
Prof. dr. P.H. Vos
Prof. dr. M. Wisse
Maarten Wisse nodigt gepromoveerden uit om samen te werken op de volgende onderzoeksgebieden:
- Methodologie van systematische theologie, met name onderwerpen rond christocentrisme, waarheid, wet en evangelie
- Bijbelgebruik in de systematische theologie, in het bijzonder het Evangelie van Johannes
- Theologie van het Avondmaal, allerlei dimensies, eventueel gekoppeld aan praktisch-theologisch onderzoek
- Geschiedenis van de gereformeerde scholastiek
Prof. dr. H.E. Zorgdrager
Heleen Zorgdrager verwelkomt onderzoekssamenwerking op het gebied van:
- theologie, gender, seksualiteit
- publieke, politieke theologie met name ook in relatie tot de toekomst van Europa en vragen van nationalisme
Haar eigen onderzoek betreft momenteel een project over religieuze betekenissen in levensverhalen van transgender personen, en een project over de opkomst van het theopolitieke vertoog rond 'traditionele waarden' (familie, volk, vaderland) in Oost en West.
Data conferenties
De bijeenkomst in september en de tweedaagse conferenties worden gehouden in Utrecht. De exacte locatie is op dit moment nog niet bekend. Een eventuele overnachting is niet inbegrepen.
Data 2024/2025:
- 24 september 2024, 10.00-12.30: Bijpraten over diverse onderzoeksprojecten SDE
- 13-14 januari 2025, tweedaagse in samenwerking met de Graduate School van de PThU.
- 23-24 juni 2025, tweedaagse SDE
Wil je een deel van deze conferenties bijwonen om te zien of het SDE programma wat voor je is? Stuur dan een bericht naar kenniscentrum.voor.theologie@pthu.nl
Toetsing
Voor elke deelnemer, afhankelijk van het gekozen en beschikbare pakket, wordt een persoonlijk onderzoeksplan en een realistische output ambitie opgesteld voor een periode van twee tot vier jaar. Naast de wetenschappelijke co-publicaties met leden van de wetenschappelijke staf van de PThU kan voor output gedacht worden aan: vakpublicaties voor een breder publiek; onderzoekspresentaties en conferentiepapers. Een boekproject samen met een vast staflid van de PThU behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.
Kosten en PE-punten
Eerste twee jaar: compleet pakket
Met nieuwe deelnemers gaat de PThU gaat een overeenkomst van twee jaar aan. Je bent dan gedurende die twee jaar ‘geassocieerd onderzoeker’ aan de PThU, wat volledig toegang biedt tot elektronische bestanden, bibliotheekdiensten en onderzoekstrainingen van de PThU. Als geassocieerd onderzoeker werk je samen met een medewerker van de PThU aan een publicatie en neem je deel aan workshops en conferenties (twee per jaar) waarin je met andere onderzoekers kunt uitwisselen en feedback kunt ontvangen. De kosten voor deze twee jaar bedragen € 2.226 (compleet pakket). Uitgegaan wordt van een tijdsbesteding van minimaal 168 uur (6 ECTS) in twee jaar.
Voor predikanten uit de Protestantse Kerk valt deelname binnen het aangestuurde deel van de PE, waarvoor bekostiging tot €2.304 mogelijk is. Financiële steun kan daarnaast aangevraagd worden bij fondsen. Wanneer je binnen de twee jaar van de overeenkomst daadwerkelijk een wetenschappelijke publicatie indient, beloont de PThU dit met een korting van € 250 op bovenstaande prijs.
Jaar 3 (en 4): kies uw pakket
Na de eerste twee jaar blijft deelname aan het programma mogelijk. Je kunt dan kiezen uit verschillende pakketten:
1. Basispakket: € 150 per jaar
- Voor: Deelnemers die een vorige periode van twee jaar succesvol hebben afgerond en verder willen als geassocieerd onderzoeker in samenwerking met staflid PThU.
- Inbegrepen: Deelname aan conferenties, alumnidiensten PThU bibliotheek (uit te breiden met een zelf af te sluiten abonnement Koninklijke Bibliotheek à € 15 per jaar)
2. Basispakket extra: € 750 per jaar
- Voor: deelnemers die een vorige periode van twee jaar succesvol hebben afgerond en verder willen als geassocieerd onderzoeker in samenwerking met staflid PThU.
- Ingebrepen: Deelname aan conferenties, verlenging van bestaande overeenkomst met alle toegang en rechten, inclusief PThU-ID.
3. Individueel pakket: € 600 per jaar (+ € 90 per extra uur begeleiding)
- Voor: Deelnemers die na de eerste twee jaar begeleid aan een eigen project willen werken, zonder samenwerking met staflid PThU. Kan maximaal voor twee opeenvolgende jaren worden afgenomen.
- Inbegrepen: Deelname aan conferenties, alumnidiensten PThU bibliotheek, vijf uur begeleiding door medewerker PThU.
Over ureninzet en ECTS kunnen voor deze vervolgpakketten nadere afspraken gemaakt worden afhankelijk van de ambities (tot een maximum van 6 ECTS in twee jaar).
De tweedaagse conferenties in Utrecht zijn inclusief koffie/thee, lunch en diner op de eerste avond. Een eventuele overnachting is op eigen gelegenheid.
Algemene voorwaarden
1. Deelname start per september en omvat ten minste twee jaar. Er is geen sprake van een dienstverband tussen universiteit en deelnemer.
2. De deelnemer wordt in de gelegenheid gesteld de volgende activiteiten te verrichten:
- het ontvangen van begeleidingsactiviteiten van een leerstoelhouder of universitair (hoofd)docent bij het opstellen van paper-voorstellen;
- het ontvangen van begeleidingsactiviteiten van een leerstoelhouder of universitair (hoofd)docent bij het ontwikkelen van wetenschappelijke en valoriserende onderzoeksproducten;
- het bijwonen van tweejaarlijkse research seminars.
3. Betreffende universitaire voorzieningen kan de deelnemer gebruik maken van:
- Bibliotheekpas PThU en rechtstreekse toegang tot digitale bestanden via bibliotheek PThU
- IBL bibliotheekpas;
- Toegang desktop pc's in de bibliotheek;
- kopieer/print en scanfaciliteiten;
4. De deelnemer betaalt voor de eerste twee jaar de deelnemersbijdrage van € 2.226 aan de universiteit. De vergoeding wordt door de deelnemer ofwel volledig betaald uiterlijk drie maanden na aanvang, ofwel in twee termijnen van elk € 1.113 per jaar. Indien de deelnemer in jaar 1 in overleg met de begeleider besluit te stoppen en zich na jaar 1 niet opnieuw inschrijft, heeft hij/zij recht op restitutie of kwijtschelding van het bedrag van € 1113 voor jaar 2. Stoppen in jaar 2 geeft geen recht op restitutie. Het niet deelnemen aan conferenties geeft geen recht op korting.
5. De deelnemer voert in het eerste jaar een administratieve handeling uit in Osiris om ingeschreven te blijven (herinschrijving). Hij/zij ontvangt hierover tijdig bericht vanuit de universiteit.
6. Deelname resulteert in tenminste één ingediende wetenschappelijke publicatie. Output dient als co-publicatie met de begeleidend hoogleraar of universitair (hoofd)docent te worden gepubliceerd.
7. Deelname eindigt na twee jaar, tenzij wederzijds besloten wordt tot voortzetting van de samenwerking. Verlenging is dan mogelijk in de vorm van een Basispakket Extra, een basispakket of Individueel pakket. Het Basispakket extra geeft alle hiervoor beschreven rechten. Het basispakket of individueel pakket omvat beperktere faciliteiten.
8. Meer dan twee jaar verlengen kan alleen 1) met toestemming van de samenwerkend onderzoeker, 2) als dit leidt tot minimaal 1 wetenschappelijke publicatie per 2 jaar.
Contact
Bibliografie
De publicaties in SDE komen tot stand in een samenwerking tussen geassocieerd onderzoekers en wetenschappelijk personeel van de PThU.
Naast de gezamenlijke artikelen, publiceren geassocieerd onderzoekers ook alleen. Deze boeken, boekhoofdstukken en artikelen brengen de onderzoeksinteresses in beeld van de geassocieerd onderzoekers, binnen en buiten het verband van de PThU.
De publicaties zijn ingedeeld volgens de geldende indexen voor theologie, religiewetenschappen en geesteswetenschappen: ERIH+, LITARS en DGO.
De criteria uit deze indexen zijn voor deze lijst als volgt toegepast: (1) publicaties die als peer-reviewed zijn aangegeven in ERIH+ en/of voorkomen in LITARS staan in de categorie ‘wetenschappelijk’. (2) Nederlandstalige periodieken of tijdschriften die in DGO zijn aangemerkt als C of ontbreken in DGO, vallen onder ‘overige tijdschriften’; evenals anderstalige bijdragen die niet zijn uitgebracht in een peer-reviewed medium.
De nieuwste publicaties staan in elke categorie bovenaan.
Publicaties in samenwerking met PThU
Wetenschappelijke tijdschriften/bundels
Jong, Klaas Willem de, en Jan Dirk Th. Wassenaar. ‘Polarization and the Pursuit of Unanimity in the Church: Ecclesiastical Decision-Making in the Dutch Reformed Tradition’. In The Calling of the Church in Times of Polarization, onder redactie van Heleen Zorgdrager en Pieter Vos, 246–69. Leiden / Boston: Brill, 2023.
van Iperen, Wilbert, en H.P. de Roest. ‘De classispredikant : pastor pastorum?’ Kerk en Theologie 74, nr. 2 (2023): 133–48. doi:10.5117/KT2023.2.004.IPER.
Labooy, Guus H., en P. M. Wisse. ‘Duns Scotus on Atonement and Penance’. The Heythrop Journal 63, nr. 5 (september 2022): 940–51. doi:10.1111/heyj.14131.
van den Herik, Hans, en Klaas Spronk. ‘Ezekiel as a Surrealist Author: 20 th Century Art as a Key to a 6 th Century BC Prophet’. Scandinavian Journal of the Old Testament 36, nr. 2 (3 juli 2022): 296–305. doi:10.1080/09018328.2022.2114191.
Herik, Hans van den, en Klaas Spronk. ‘Ezekiel as a Surrealist Author: 20th Century Art as a Key to a 6th Century BC Prophet’. Scandinavian Journal of the Old Testament 36, nr. 2 (2022): 292–301.
Holten, Wilko van, en Martin Walton. ‘Timelessness, Dementia and the Appeal to Practice: A Response to Swinton’s Rejoinder’. Health and Social Care Chaplaincy 10, nr. 1 (2022).
Vledder, E-J., en K. Spronk. ‘Open Tafelgemeenschap in de Gelijkenis van Het Feestmaal En Het Debat over Religie En Geweld’. Kerk en Theologie, nr. 3 (2022): 255–71.
Wassenaar, J. D. Th., en K.W. de Jong. ‘De opleidingseisen voor het predikantschap in het licht van de traditie’. Kerk en Theologie 73, nr. 2 (2022): 141–57.
Huiser, Pieter J., en Rick Benjamins. ‘Caputo’s Notion of Insistence as an Instance of Existence’. Neue Zeitschrift Für Systematische Theologie Und Religionsphilosophie 63, nr. 3 (30 september 2021): 299–315. doi:10.1515/nzsth-2021-0017.
Louw, Theo van der, en Pieter B. Hartog. ‘Physical and Economic Aspects of the Earliest Septuagint Papyri’. Journal of Jewish Studies 72 (2021): 1–22. doi:10.18647/3479/jjs-2021.
Wassenaar, J. D. Th., en K.W. de Jong. ‘Kerkvisitatie (1586-1619): van optie naar verplichting’. In Vast en vluchtig. Kerkrecht in de traditie van Emden 1571, onder redactie van K.W. de Jong en L. van den Broeke, 163–205. Kampen, 2021.
Holten, Wilko van, en Martin Walton. ‘A Timeless God? A Critical Appraisal of John Swinton’s Theology of Time and Memory’. Health and Social Care Chaplaincy 8, nr. 1 (2020). doi:10.1558/hscc.40137.
Jong, K.W. de, en J. D. Th. Wassenaar. ‘Kennen en horen. De stem van de gemeente in de Protestantse Kerk in Nederland’. Kerk en Theologie 71, nr. 3 (2020): 250–63.
Veerman, Pieter, en Wim Moehn. ‘Lead Us Not into Temptation, but Deliver Us from Evil’. Church History and Religious Culture 100, nr. 1 (2020): 43–59. doi:10.1163/18712428-bja10002.
Verweij, André, en Theo Pleizier. ‘The Personal Presence of the Preacher in Preaching: An Explorative Study on Self-Disclosure in Sermons at Pentecost’. Homiletic 45, nr. 2 (2020). doi:10.15695/hmltc.v45i2.4999.
Labooy, G. H., en P. M. Wisse. ‘The Coherence of Equivocal Penal Substitution: Modern and Scholastic Voices’. International Journal for Philosophy of Religion, 2019. doi:10.1007/s11153-019-09709-y.
Overige tijdschriften/bundels
Holten, Wilko van, Martin Walton, Thijs Tromp, en Richart Huijzer. ‘Naar een christelijke theologie van de zorg. De bijdrage van John Swinton’. Psyche & Geloof 31, nr. 1 (2020): 39–50.
Publicaties van geassocieerd onderzoekers
Wetenschappelijke tijdschriften/bundels
Holten, W. van. ‘A Chaplain’s View on Religious Delusions. Towards a Theological Framework of Understanding’. Journal of Pastoral Care & Counseling 75, nr. 1 (2021): 4–12. doi:10.1177/1542305020967327.
Reitsma, Oane. ‘Hearing Religious Music: The Subject-Object Relationship of the Listener and the Piece of Music in a Consumption Era’. Perichoresis: The Theological Journal of Emanuel University 18, nr. 3 (2020): 63–75.
Vreugdenhil, Gerrit C. Psalm 91 and Demonic Menace. OTS 77. Leiden: BRILL, 2020.
Wassenaar, J. D. Th. ‘De spiritualiteit van O. Noordmans’. Theologia Reformata 63 (2020): 45–60.
Wassenaar, J. D. Th. ‘Over de grens. Ontmoetingen tussen Nederlandse en Duitse predikanten aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog’. In Naaste verwanten. Nahe Verwandte. Het gereformeerde protestantisme in Nederland en Duitsland in de twintigste eeuw / Der reformierte Protestantismus in den Niederlanden und in Deutschland im 20. Jahrhundert, onder redactie van George Harinck en Hans-Georg Ulrichs, 202–25. Amersfoort, 2020.
Labooy, G. H. ‘Stepped Characterisation: A Metaphysical Defence of Qua-Propositions in Christology’. International Journal for Philosophy of Religion, 2019. doi:10.1007/s11153-019-09698-y.
Labooy, G. H. ‘De schapen horen naar zijn stem. Neurowetenschap en het vermeende determinisme van de Dordtse Leerregels’. Theologia Reformata 61, nr. 3 (2018): 230–42.
Wassenaar, J. D. Th. ‘De redding van de kerkvisitatie’. In Ramp of redding? 200 jaar Algemeen Reglement voor het bestuur der Hervormde Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden 1816-2016, onder redactie van Joke Roelevink en Fred van Lieburg, 93–105. Utrecht, 2018.
Wassenaar, J. D. Th. ‘De vrome Fries. Receptie en betekenis van It Fryske Réveil van G.A. Wumkes’. De Vrije Fries 98 (2018): 22–37.
Wassenaar, J. D. Th. ‘Willem Barnard / Guillaume van der Graft in en over het Saksische land’. Documentatieblad Nederlandse Kerkgeschiedenis 41 (2018): 71–82.
Overige tijdschriften/bundels
Markus, Arjan. ‘Gebruik Je Verbeelding!’ Kontekstueel. Tijdschrift voor gereformeerd belijden nú 36, nr. 4 (maart 2022).
Labooy, G. H. ‘Geschiedenis van de psychiatrie in relatie tot existentiële thema’s’. Psyche & Geloof 32 (2021): 93–106.
Holten, W. van. ‘Schoonheid in een lelijk leven’. Tijdschrift Geestelijke Verzorging 23, nr. 99 (2020): 50–55.
Reitsma, Oane. ‘Messiaen’s vogels: natuurgetrouwe of nieuwe schepping?’ In Leven dat leven wil: over dieren en mensen in kunst, religie en filosofie, onder redactie van Johan Goud en Frank Bosman, 111–21. Figura Divina 7. Almere, 2020.
Wassenaar, J. D. Th. ‘Het Friese Reveil. Tussen verguizing en verheerlijking’. In Geloof en geschiedenis. Honderd jaar Gezelschap van Christelijke Historici, onder redactie van Gerrit Schutte en Rolf van der Woude, 207–21. Hilversum: Uitgeverij Verloren, 2020.
Wassenaar, J. D. Th. ‘Bernard Smilde’. Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2017-2018, 2019, 108–15.
Holten, W. van. ‘Criteria voor de waan? Godsdienstfilosofische overwegingen bij de psychotische ervaring’. Tijdschrift Geestelijke Verzorging 21, nr. 90 (2018): 17–26.
Markus, Arjan. ‘Over de kracht van het verhaal. Pleidooi voor een narratieve geloofsverantwoording’. Kontekstueel 33, nr. 2 (2018): 28–32.