Geraakt door oorlog: pastoraal en ethisch begeleiden als de vrede onder druk staat
Oorlogen raken ons. Ze komen via hartverscheurende beelden en berichten onze huiskamer binnen. Ze roepen emoties op van verontwaardiging en protest, van angst en onzekerheid. Niet alleen in conflictgebieden is de vrede ver weg. Ook dichtbij kunnen de gemoederen hoog oplopen, de tegenstellingen toenemen en kan de (innerlijke) vrede onder druk komen te staan. Soms ontmoeten we mensen in onze directe omgeving die oorlog aan den lijve hebben ervaren: militairen met uitzendervaringen, of mensen met familieleden in landen waar nu oorlog is. Hoe recht te doen aan de angst, woede en pijn die conflicten oproepen? Hoe om te gaan met gevoelens van schuld en schaamte?
Zulke vragen kunnen opkomen in je begeleidingspraktijk als predikant, pastor of geestelijk verzorger. Hoe geef je als professioneel begeleider aandacht aan een militair die net is teruggekeerd van een uitzending? Hoe kun je een veteraan die worstelt met existentiële en morele vragen passend begeleiden? Hoe voer je het gesprek als er tegengestelde visies zijn op conflicten en de gemoederen daarover hoog oplopen? Hoe kun je ruimte bieden voor de ander, maar hierin ook bij jezelf blijven?
In deze verdiepende cursus, die een vervolg is op de studiedag ‘Oorlog en vrede: ver weg of dichtbij?’ ga je aan de slag met deze en andere vragen.