
Over witte kerken en zwarte perspectieven. Omgaan met racisme en slavernijverleden in de kerkelijke praktijk
In onze samenleving is er de laatste jaren veel aandacht voor racisme en het Nederlands koloniale en slavernijverleden. Het leidt tot discussies over excuses voor het slavernijverleden en hoe die in de praktijk vorm kunnen krijgen, er vinden demonstraties plaats voor en tegen Zwarte Piet en naar aanleiding van de opkomst van de Black Lives Matter beweging. Ook de kerken proberen een bijdrage te leveren aan deze onderwerpen. Hoe ga je daar in de praktijk mee om?
In deze cursus richten we ons op de vraag hoe je als predikant, kerkelijk werker of geestelijk verzorger het gesprek over racisme en slavernij hierover kunt spreken in de lokale praktijk. Hoe voer je het gesprek en hoe ga je om met ongemak? Hoe is ons geloof verweven met racisme en het slavernijverleden? Hoe komt het dat PKN-gemeentes veelal wit zijn? En wat zijn best practices waarvan je kunt leren? Deze cursus helpt om hiermee in de praktijk om te gaan.
In deze tweedaagse cursus kijken we vanuit verschillende perspectieven naar kerk, slavernij en racisme. We geven historische informatie over de betrokkenheid van de PKN en haar voorgangers bij het koloniale verleden en gaan in op verschillende dimensies van racisme. Ook bespreken we enkele cruciale Bijbelpassages en reflecteren theologisch op de impact van Jezus- en Godsbeelden. Er is een trainingsdeel om de eigen vaardigheden en valkuilen te leren kennen en strategieën te ontwikkelen voor de omgang met racisme. De training wordt afgesloten met een gezamenlijk voorbereide viering rond het slavernijverleden en hedendaags racisme.