Naar hoofdinhoud

Opfriscursus Hebreeuws: Psalmenpassages in een tijd van nieuw normaal

Wat staat er in die bijbeltekst? Wat bedoelt die Psalmdichter? Hoe oud de Bijbel ook is, mensen zullen de teksten blijven lezen of horen via apps en podcasts, preken en leerhuizen.

In een wereld waarin het individu hoogtij viert, worden de zeer persoonlijk geformuleerde Psalmen ineens heel modern. Tegelijk blijven ze door het Hebreeuws ook altijd wat weerbarstig. In de cursus lezen we gezamenlijk de Hebreeuwse teksten met aandacht voor het Hebreeuws, de couleur locale, de typisch oudoosterse poëtische vormen van de teksten en de gebruikte beeldspraak en zoeken we samen naar de concreetheid van de Psalmen voor nu.

Wie graag de Psalmen leest, dicht bij de Hebreeuwse tekst blijft en tegelijk ook die tekst heel aansprekend bij de hoorders van nu wil brengen, zal in deze cursus kunnen opademen.

  • Doelstelling

    Aan het eind van deze cursus:

    • hebben deelnemers meer inzicht gekregen in een aantal passages uit verschillende Psalmen
    • hebben deelnemers de kennis om de teksten te gebruiken voor de prediking of andere vormen van actualisatie
  • Competenties

    Kennis van het Hebreeuws, kennis van exegese.

  • Doelgroep

    Predikanten, pastores, kerkelijk werkers die graag met Hebreeuws bezig willen zijn, en meer aan exegese willen doen met het oog op de prediking en andere vormen van actualisatie van bijbelteksten.

  • Voorbereiding

    Van tevoren vertalen van de te lezen Psalmen. Deze worden later bekend gemaakt.

  • Opzet

    Op de eerste dag zal eerst een korte inleiding op de Psalmen gegeven worden, met enige voorbeelden. Daarna zal er in workshop-setting samen Psalmen gelezen worden, waarbij relatief veel ruimte is voor vragen van deelnemers. Het werkschema is simpel: telkens lezen we drie kwartier een deel uit een Psalm, gevolgd door een pauze van een kwartier, waarin verder kan worden doorgepraat of tijd is voor een collegiaal gesprek. Er zal in de middag van de eerste dag uitleg gegeven worden over de poëtische vorm van de Psalmen en de betekenis daarvan voor de uitleg. Praktisch gaat het zo: Om beurten leest en vertaalt een van de deelnemers een vers, en docenten geven hierop toelichting, en vaak leidt dit tot levendige discussies. Het is om zo te zeggen slow reading, met als voordeel dat er veel dieper in de tekst gedoken kan worden en er ook tijd is om de klankkleur van specifieke Hebreeuwse woorden uit te diepen. In een bijbelvertaling kan een woord slechts eenmaal vertaald worden. Zo raken noodgedwongen wel allerlei nuances buiten beeld. In deze cursus besteden we juist aandacht aan die brede marge rondom woorden en teksten.

  • Toetsing

    De deelnemers schrijven een preek of werken persoonlijke actualisatie uit (bijv. podcast, video) op basis van een eigen exegese bij een van de gelezen Psalmenpassages

  • Studiepunten

    2 ECTS , verdeling uren:

    Werkgroep: 12 uur
    Voorbereiding: 18 uur
    Individuele verwerking: 10 uur

  • Literatuur

    De definitieve literatuur voor de cursus in 2025 wordt nog bekend gemaakt. Voor een indicatie zie voorgaande literatuur:
     

    • M.C.A. Korpel, "Introduction to the Series Pericope, in: Korpel,
    • M.C.A. and Oesch, J.M. (eds), Delimitation Criticism: A New Tool in Biblical Scholarship (Pericope, 1), 1-50.
    • Idem, "Unit Delimitation as a Guide to Interpretation: A Status Quaestionis", in: G. Bady, M.C.A. Korpel (éd.), Les délimitations éditoriales des Écritures des bibles anciennes aux lectures modernes, Leuven 2020, 3-33. (open access).
    • P. van der Lugt, Cantos and Strophes in Biblical Hebrew Poetry, 3 delen, Leiden, 2005, 2006, 2010.
    • G. Vreugdenhil,  Psalm 91 and Demonic Menace, Leiden 2020 (gebaseerd op: Idem, Onheil dat voorbijgaat: Psalm 91 en de (oudoosterse) bedreiging door demonen,  Utrecht 2013, diss.).
  • Kosten

    De cursuskosten bedragen € 768.

    Voor deelnemers doe nog (minimaal) 2 punten hebben in het kader van het aangestuurde deel van de PE wordt deze cursus door de Landelijke Kerk (PKN) vergoed. 

    Je ontvangt zelf een factuur van ons voor deze cursus. Als je binnen je PE-budget nog recht hebt op vergoeding, dan kun je de kosten van de cursus geheel of gedeeltelijk declareren bij de Landelijke Kerk (PKN) (zo nodig ook vóór betaling). Het declaratieformulier vind je op de website van de PKN, evenals meer uitleg over je budget en de regeling. De informatie en de link naar het formulier staan daar onder de kop ‘Voortgezette nascholing - studiekosten aangestuurd aanbod’.

  • Data & Locatie

    Dinsdag 18 maart en maandag 24 maart 2025
    Utrecht (exacte locatie wordt later bekend gemaakt)

  • Docenten

    Dr. Marjo Korpel en Dr. Gerrit Vreugdenhil

  • Inschrijven

    Inschrijven kan tot 1 februari 2025
    Kies in Osiris voor cursusjaar 2024-2025

    Bij annuleren zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing. De regeling vind je op de pagina Overige informatie en voorwaarden