Naar hoofdinhoud

Eigenheid in contemplatief luisteren

In 2025 start mogelijk een nieuwe cursus. Heb je belangstelling, laat het ons weten via onderstaande button!

Hoe kun je als geestelijk begeleider groeien in de bewustwording van je eigenheid en hoe staat dat ten dienste van aandacht voor het proces van de ander? In de training Eigenheid in contemplatief luisteren ontdek je dat. In een veilige groepsomgeving wordt er in deze cursus ruimte gemaakt voor contemplatieve werkvormen van inkeer, stilte en ‘naar binnen luisteren’. Er is aandacht voor het oefenen in luisteren naar de begeleide vanuit de ontdekking van je eigen grondhouding.

Deze training is als nascholing te volgen na de opleiding Geestelijke Begeleiding maar kan na een intakegesprek ook gevolgd worden door belangstellenden die niet de tweejarige opleiding hebben gevolgd. Voor degenen die de opleiding hebben afgerond bouwt de training voort op het spirituele proces dat je daarin bent aangegaan. Je gaat verder met het verkennen van je eigenheid als geestelijk begeleider. 

Een impressie van de thematiek vind je in de lezing van Kick Bras ter gelegenheid van het jubileum van Gaandeweg, vereniging van Geestelijk Begeleiders in België en Nederland en in het artikel 'Verstillen in het mysterie' van Petra Galama .

  • Doelgroep

    Geestelijk Begeleiders die de post-initiële opleiding Geestelijke Begeleiding of een andere opleiding tot Geestelijk Begeleider hebben afgerond. 

    Heb je niet de tweejarige opleiding gevolgd maar wil je wel deelnemen, dan kan dat. In dat geval volgt er eerst een 'intake'-gesprek (mogelijk online) waarin de docenten tot een afweging komen. Je kunt na aanmelding via de kop op de website een bericht sturen met uw verzoek tot deelname aan kenniscentrum.voor.theologie@pthu.nl. 

  • Doelstelling

    • Verdiepte verkenning van je eigenheid als geestelijk begeleider
    • Oefenen in een grondhouding van contemplatief luisteren
    • Omgaan met het onbekende eigene dat zich aandient op de geestelijke weg
    • Lef en zin ervaren in het gaan van nieuwe wegen, of het verdiepen van vertrouwde wegen in je praktijk
  • Competenties / attitudes

    Agogische en personale bekwaamheid

    • In contact durven komen met innerlijke bewegingen en gevoelens
    • Willen omgaan met het nog onbekende
    • Vanuit de stilte kunnen luisteren naar je eigen ziel
    • Vanuit de stilte naar binnen kunnen luisteren bij de ander
  • Opzet van de cursus

    In een driedaagse bijeenkomst (ma 14.00 uur t/m wo 15.30 uur) ga je verder met het verkennen van jouw eigenheid als geestelijk begeleider. Je leert vanuit stilte te luisteren naar je gevoelens: welk verlangen ligt daaronder en hoe werkt God daarin? In de veiligheid van de groep gaan we dat proces aan middels contemplatieve werkvormen, zoals mystieke tekstlezing, labyrint, rituelen, meditatie, autobiografisch schrijven en praktijkoefeningen.

  • Voorbereiding

    Ter voorbereiding op deze cursus lees je de opgegeven literatuur en schrijf je ter oriëntatie een 'Verkenning van het onbekende eigene' (1500 woorden) :

    Beschrijf, zoals in een spirituele autobiografie, een belangrijke periode in jouw leven waarin je op zoek bent gegaan naar jouw diepste eigenheid vanuit mystagogische optiek. Wat waren de omstandigheden die deze zoektocht veroorzaakten? Wat waren jouw gevoelens hierbij? Wat heb je over jezelf ontdekt en wat betekent dit voor je? Hoe heb je jouw eigenheid mogen ontdekken? Hoe heb je vertrouwen gevonden om deze periode door te maken? 

  • Literatuur

    in elk geval:

    P. Galama, Hoe luister je? In: Werken aan de ziel: 37 wonderen van geestelijke begeleiding. Adveniat: Baarn 2021.

    P. Galama, Voeling krijgen met mijn diepste zelf. In: Pleidooi voor vrijheid: wat wij eraan hebben om iets vrijer te worden, Utrecht: De Remonstranten, 2016, 42-44.

    P. Galama, Julianne van Norwich- over de wederkerigheid van zelfkennis en godskennis. In Speling, tijdschrift voor bezinning 2018/2, 49-53.

    De te lezen teksten worden vooraf gemaild.

  • Toetsing en accreditatie

    Afronding gebeurt via een reflectieverslag (1500 woorden) waarin je beschrijft op welke wijze je nu in de praktijk een geestelijk begeleider bent en hoe je daarin jouw manier van contemplatieve luisteren vormgeeft. Daartoe beschrijf je één of meer relevante, concrete ervaringen of situaties uit jouw praktijk van geestelijke begeleiding. In jouw reflectie laat je zien hoe je de luisterhouding die je tijdens de training hebt ontwikkeld weet te integreren en beschrijf je wat die luisterhouding met je doet. Wat kom je van jezelf op het spoor? Is er een mystieke tekst, gedicht of beeld die jouw luisteren aanraakt? 

    Voor deelnemers die nog (minimaal) 2,5 punten hebben in het kader van het aangestuurde deel van de PE wordt deze cursus door de kerk vergoed.

    Indien er belangstelling is, vragen we accreditatie aan bij de SKGV.

  • Datum en Locatie

    Voor 2024 zijn geen nieuwe cursudata gepland. De cursus zal herhaald worden in 2025. Heb je belangstelling laat het dan weten via de button boven aan de pagina

    Locatie
    De cursus vindt gewoonlijk plaats in Bezinningscentrum St. Michael te Steyl. Er zijn kamers met eigen sanitair en kamers met een eigen wastafel en gedeeld sanitair. 

  • Inschrijven

    De cursus van 2023 is afgerond. Zodra nieuwe data voor 2025 bekend zijn wordt dat op deze pagina vermeld.

    Bij annuleren:
    Onze annuleringsregeling vind je op de pagina Overige informatie en voorwaarden
    In geval van Intake: pas na het passeren van de intake gaat de annuleringsregling in. 

  • Kosten

    De kosten voor deze nascholing bedragen € 825. Dat is inclusief het verblijf en de overnachting in het klooster.  Als je bij aanmelding kiest voor een kamer met gedeeld sanitair, dan ontvang je 25 euro korting op deze prijs. 
    Voor deelnemers die nog (minimaal) 2,5 punten hebben in het kader van het aangestuurde deel van de PE wordt deze cursus door de Landelijke Kerk (PKN) vergoed. 
    Je ontvangt zelf een factuur van ons voor deze cursus. Als je binnen je PE-budget nog recht hebt op vergoeding, dan kun je de kosten van de cursus geheel of gedeeltelijk declareren bij de Landelijke Kerk (PKN) (zo nodig ook vóór betaling). Het declaratieformulier vind je op de website van de PKN, evenals meer uitleg over je budget en de regeling. De informatie en de link naar het formulier staan daar onder de kop ‘Voortgezette nascholing - studiekosten aangestuurd aanbod’.