
Meer dan vergeving: de waarde van de visie van Anselmus van Canterbury op verzoening
In het Nieuwe Testament is het een centrale geloofsbelijdenis dat Christus voor de zonden gestorven is. Tegelijkertijd roept deze geloofsbelijdenis, zeker in de moderne westerse cultuur, veel vragen op, zowel binnen als buiten de kerk. Anselmus van Canterbury (1033-1109) probeert in zijn boek Cur Deus Homo te laten zien waarom God mens moest worden. De kern van zijn uitleg is dat er meer nodig is dan vergeving, wil het onrecht in de wereld rechtgezet worden. Er is herstel nodig, wat alleen God zelf in Christus mogelijk kan maken. Voor predikanten die wekelijks, zo niet dagelijks, het evangelie communiceren, is voortdurende training in hoe je deze geloofsbelijdenis verwoordt, elementair.
In zijn werk was Anselmus in gesprek met niet-christelijke tijdgenoten. Anselmus staat aan het begin van een lange geschiedenis van theologisch denken in het Westen. In deze cursus bestudeer je Anselmus, maar je brengt hem ook in gesprek met de gereformeerde en anglicaanse traditie. Je leest met name teksten van Herman Bavinck en Tom Wright, maar ook de Heidelbergse Catechismus komt aan bod. Tenslotte onderzoek je hoe de visie van Anselmus je helpt bij de communicatie van het evangelie in de huidige westerse cultuur, die enerzijds met Anselmus de nadruk op de waardigheid van personen deelt, maar waarbinnen anderzijds genoegdoening geen rol lijkt te spelen in het herstel van persoonlijke relaties. Kortom, je traint jezelf in je verwoording van de rol van Christus in de verzoening tussen God en mens.
De cursus is een samenwerking met Cornelis Graafland Centrum, het Theologisch Instituut van de Gereformeerde Bond gevestigd aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam.