Naar hoofdinhoud

Liberale theologie voor vandaag

In deze cursus ontdekken deelnemers de mogelijkheden die een liberale, open of ruimzinnige theologie biedt om in te gaan op de uitdagingen van vandaag. De liberale theologie heeft steeds aansluiting gezocht bij de moderne cultuur en wilde duidelijk maken dat het christendom voor die cultuur van belang is. Op drie dagen volg je de manier waarop die theologie zich in gesprek met haar omgeving heeft veranderd en ontwikkeld.

In de eerste stap staat Schleiermacher centraal, de ‘kerkvader van de negentiende eeuw’. Schleiermacher maakt aan zijn verlichte tijdgenoten duidelijk dat zij op verkeerde gronden afwijzend staan tegenover de religie en het christelijk geloof. Zij associëren het geloof met ‘zeker weten’ en met ‘morele voorschriften’. Dat is niet de kern van religie en geloof volgens Schleiermacher. De kern van geloof en religie liggen in ontvankelijkheid. Wij bespreken in hoeverre het religie-begrip van Schleiermacher nu nog behulpzaam is. 

De tweede stap concentreert zich op Tillich. In de twintigste eeuw ziet Paul Tillich dat veel mensen in tijden van existentialisme en twijfel het geloof zijn kwijt geraakt. De christelijke taal landt niet meer. Tillich wil duidelijk maken dat mensen onder het ongeloof en de twijfel nog steeds in contact staan met God, die hij beschrijft als een ‘God boven God’. Dat is een God die als grond van het Zijn in de diepte in mensen werkt als macht die hen het bestaan laat bevestigen, ondanks twijfel en ongeloof. Wij bezien in hoeverre de theologie van Tillich nu nog aansluiting kan vinden.

De derde stap richt zich op hedendaagse theologen die zich bevinden na de zogenaamde dood van God. Een God van daarboven die soeverein beschikt en het wereldgebeuren leidt, heeft afgedaan. Ook de atheïstische kritiek, die precies die God ontkende, is daarmee irrelevant geworden. Het christendom en het moderne denken staan beide onder kritiek, maar kunnen ook beide bouwstenen aanleveren om in een postmoderne, postchristelijke, postseculiere context opnieuw open te staan voor een ‘God na God’.    

In alle drie de stappen gaat het om theologen die de cultuur van hun tijd peilen en in hun theologie verwoorden wat het christelijk geloof, aansluitend bij die culturele context, te zeggen heeft.

  • Doelgroep

    Predikanten, geestelijk verzorgers en kerkelijk werkers met een interesse in verdiepende teksten en verhelderende concepten.

  • Doelstellingen

    De deelnemers aan deze cursus krijgen inzicht in de ontwikkeling van de liberale theologie en haar belangrijkste uitgangspunten. Met behulp van belangrijke concepten kunnen ze ontwikkelingen in de huidige cultuur herkennen en  benoemen. Aan de hand van een aantal belangrijke theologen krijgen ze instrumenten in handen om het geloof voor (post)moderne mensen opnieuw ter sprake te brengen.

  • Competenties

    Hermeneutische bekwaamheid, academische bekwaamheid, verbindende bekwaamheid,  missionaire bekwaamheid, levensbeschouwelijke bekwaamheid

  • Opzet

    Deelnemers starten het traject van deze cursus in januari 2025. Ze beluisteren hoorcolleges en bestuderen literatuur die wordt besproken in bijeenkomsten op 3 februari, 3 maart en 31 maart wat steeds ongeveer vier weken geeft om je in de stof te verdiepen. Het traject omvat daarmee drie stappen, die steeds met een bijeenkomst worden afgesloten.

  • Voorbereiding

    Deelnemers bereiden zich in januari individueel voor aan de hand van hoorcolleges op MP3 bestanden en literatuur. Tijdens 3 bijeenkomsten in februari en maart wordt de stof in onderling gesprek verwerkt en toegepast.   

  • Toetsing

    De toetsing vindt plaats aan de hand van een reflectieverslag. Aan het begin van het traject formuleren de deelnemers hun leer- of ontwikkelvraag. Wat willen zij te weten komen, in de vingers krijgen, of leren beheersen? Die vraag mag dogmatisch georiënteerd zijn, meer cultureel gericht zijn, of op de beroepspraxis zijn afgestemd. Na elke bijeenkomst schrijven de deelnemers binnen drie dagen in 500 tot 750 woorden een verwerkingsverslag, waarin zij aangeven in hoeverre de bestudeerde stof voor hun vraag inzicht of antwoord heeft gegeven. De samengevoegde verslagen worden met een nabeschouwing van max. 500 woorden binnen twee weken na de laatste bijeenkomst als eindwerkstuk ingediend      

  • Literatuur

    Voorlopige literatuur en voorbereiding:

    • Hoorcollege inleiding Schleiermacher
    • Artikel ‘Schleiermacher’ door Theodore Vial, in: Oppy & Trakakis, Nineteenth-Century Philosophy of Religion
    • Tweede rede uit Schleiermachers ‘Reden over de religie’.
    • Hoorcollege inleiding Tillich
    • Artikel ‘Paul Tilich’ door William L. Rowe, in: Oppy & Trakakis, Twentieth-Century Philosophy of Religion
    • Twee artikelen uit Paul Tillich, ‘Theology of Culture’.
    • Hoorcollege over Postmodern, postseculier, postkoloniaal.
    • Hoorcollege inleiding Kearney, Caputo, Keller
    • Hoofdstuk 7 uit Rick Benjamins ‘Boven is onder ons: Een theologie van God na God’. 
  • Docenten

    Prof. Dr. Rick Benjamins

  • Studiebelasting

    Permanente Educatie:
    4 ECTS:

    • Voorbereidende hoorcolleges en literatuurstudie voor elke bijeenkomst 24 uur, totaal 72 uur
    • Bijeenkomst per keer 6 uur, totaal 18 uur
    • Reflectieverslagen 12 uur

    Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers
    Vakbekwaamheid: 7,5 punt

  • Data en locatie

    Maandag 3 februari, 3 maart en 31 maart 2025
    Locatie: Conferentiecentrum Nieuw Hydepark, Doorn

  • Inschrijven

    Je kunt je inschrijven t/m 6 januari '25.
    Via de aanmeldbutton kom je in de omgeving van Osiris. Kies hier voor collegejaar 2024-2025.

    Annuleren
    Bij Annuleren gelden onze annuleringsvoorwaarden. Je vindt ze op de pagina Overige informatie en voorwaarden

  • Kosten

    De cursuskosten bedragen  €1185. 

    Voor predikanten en kerkelijk werkers die nog (minimaal) 4 punten hebben in het kader van het aangestuurde deel van de PE wordt deze cursus door de Landelijke Kerk (PKN) vergoed. 

    Je ontvangt zelf een factuur van ons voor deze cursus. Als je binnen je PE-budget nog recht hebt op vergoeding, dan kun je de kosten van de cursus geheel of gedeeltelijk declareren bij de Landelijke Kerk (PKN) (zo nodig ook vóór betaling). Het declaratieformulier vind je op de website van de PKN, evenals meer uitleg over je budget en de regeling. De informatie en de link naar het formulier staan daar onder de kop ‘Voortgezette nascholing - studiekosten aangestuurd aanbod’.

Afbeelding: Caspar David Friedrich, Public domain, via Wikimedia Commons