Naar hoofdinhoud

Leidinggeven boven NAP

inschrijving gesloten

In een geloofsgemeenschap-in-verandering is de plek die de leider inneemt van invloed op de mogelijkheden om de gewenste beweging, waarin mensen gemotiveerd en bezield meedoen, op gang te krijgen en te houden. In deze cursus krijg je inzicht in de eigen mogelijkheden, valkuilen en eigenheden in het vervullen van een leiderschapsrol in de gemeente, waardoor je tot een beter samenspel komt in tijden waarin richting en verandering nodig zijn.

Versterken van leiderschap in de kerkelijke gemeente 

Sinds Edwin Friedman in 1985 in zijn boek Van geslacht op geslacht, systeemprocessen in kerk en synagoge ‘Niet-Angstige Presentie’ beschreef als voorwaarde voor leiderschap in de kerk, heeft dit veel predikanten en pastores geholpen om hun plaats in gemeente en parochie op een gezonde manier in te nemen.
Hoewel de huidige veranderde en veranderende context het systeemdenken van Friedman uitdaagt, komen we in zijn denken nog volop thema’s tegen die ook vandaag nog uitermate actueel zijn. Te denken valt dan aan de biografie als instrument voor reflectie op het eigen functioneren, aan de functie van de systemische analyse van de kerkelijke gemeenschap, aan de rol van rituelen bij bijvoorbeeld het afscheid van de gemeenschap. En misschien wel de meest cruciale: ook vandaag is het verlangen naar niet-angstige presentie onder voorgangers nog levensgroot

  • Doelstelling

    Het versterken van de rol  van de predikant als leider in de geloofsgemeenschap.

    • Je weet wat de belangrijkste begrippen uit de systeemtheorie zijn, herkent deze in je eigen werkpraktijk en je ontwikkelt een instrumentarium om dynamieken in de gemeente te analyseren.
    • Je oefent je in een grondhouding van niet-angstige presentie.
    • Je verkent nieuwe mogelijkheden om jouw leiderschapsrol gestalte te geven op een manier die past bij jouw kwaliteiten, die recht doet aan bij wie en wat er in de geloofsgemeenschap aanwezig is, en die aansluit bij een veranderende context.
  • Competenties

    In deze cursus zijn de communicatieve en agogische competenties aan de orde.

  • Doelgroep

    Bestemd voor predikanten en kerkelijk werkers die leidinggeven in een kerkelijke gemeente.

  • Voorbereiding

    Je leest vooraf:

    • Handelingen, tijdschrift voor praktische theologie en religiewetenschap, nr. 2, 2016 (themanummer over ‘Friedman voor de volgende generatie’.
    • Sake Stoppels, Voor de verandering, H9.

    Beide documenten vindt je t.z.t. op Blackboard. 

    Je maakt vooraf:
    Een casus uit de eigen werkpraktijk. De casus beschrijving wordt gepubliceerd op Blackboard.

  • Opzet

    We starten deze tweedaagse in de kapel. Daarna verkennen we de leervragen en verlangens.
    Vervolgens verdiepen we de kernbegrippen uit de systeemtheorie aan de hand van de gelezen literatuur. In de middag verbinden we deze kernbegrippen aan de ingebrachte casuïstiek.
    ’s Avonds reflecteren we op de betekenis en invulling van geestelijk leiderschap, individueel en met elkaar.
    De dag besluiten we in de kapel, en daar ontmoeten we elkaar opnieuw voor de tweede dag. Opnieuw werken we met de ingebrachte casuïstiek, waarbij we het perspectief telkens verrijken middels inzichten vanuit literatuur over (systemisch) leiderschap. Inleiding, gesprek, oefening en casuïstiek wisselen elkaar af. We besluiten de dag om 17.00 uur met een lied.

  • Toetsing

    Na afloop schrijf je een leerprocesnota (1000 woorden) waarin je de aangereikte theorie verbindt aan je werkpraktijk en de leeropbrengst van deze cursus expliciteert.

  • Literatuur

    Zie hieronder voor een indicatie. De opgave van de definitieve literatuur volgt later dit jaar.

    Verplicht:

    • Handelingen, tijdschrift voor praktische theologie en religiewetenschap, nr. 2, 2016 (themanummer over ‘Friedman voor de volgende generatie’. Dit vind je t.z.t via Blackbaord).
    • Edwin Friedman, Van geslacht op geslacht, systeemprocessen in kerk en synagoge, Gorinchem, 1998 (deel III).

    Een eigen keuze van ongeveer 200 pagina’s uit:

    • Jodien van Ark en Henk de Roest (red.), De weg van de groep, leidinggeven aan groepen in gemeente en parochie, Zoetermeer, 2004 (deel 2 en 3).
    • Brechtje Kessener en Leike Van Oss (2019) Meer dan de som der delen, Amsterdam, 2019
      capita selecta (via Blackboard beschikbaar). 
    • Sake Stoppels, Voor de verandering. Werken aan vernieuwing in gemeente en parochie, Zoetermeer, 2009.
  • Studiepunten

    2 ECTS (16 contacturen, 32 uur literatuur, 8 uur schrijven casuïstiek en leerprocesnota).

  • Data en locatie

    25 en 26 november 2024, Nieuw Hydepark te Doorn.
    Tweedaagse met overnachting
    Tijd eerste dag  9.30 -21.00
    Tijd tweede dag: 9.30 - 17.00

  • Docenten

    Dr. H.M. (Henk) van den Bosch
    B. (Nadine) van Hierden MA

  • Inschrijven

    Aanmelden kon tot 1 november.

    Heb je belangstelling voor een volgende cursus, laat het ons weten via onderstaaande button: 


    Bij annuleren:
    Onze annuleringsregeling vind je op de pagina Overige informatie en voorwaarden

  • Kosten

    De kosten voor de training bedragen € 768. Dat is inclusief het verblijf, overnachting en de maaltijden op Hydepark.

    Voor predikanten en kerkelijk werkers die nog (minimaal) 2 punten hebben in het kader van het aangestuurde deel van de PE wordt deze cursus door de Landelijke Kerk (PKN) vergoed. Je ontvangt zelf een factuur van ons voor deze cursus. Als je binnen je PE-budget nog recht hebt op vergoeding, dan kun je de kosten van de cursus geheel of gedeeltelijk declareren bij de Landelijke Kerk (PKN) (zo nodig ook vóór betaling). Het declaratieformulier vind je op de website van de PKN, evenals meer uitleg over je budget en de regeling. De informatie en de link naar het formulier staan daar onder de kop ‘Voortgezette nascholing - studiekosten aangestuurd aanbod’.