Naar hoofdinhoud

Leiderschap bij verandering - Startmodule B Kerk naar Buiten

Hoe kun je, samen met anderen, de gemeente voorgaan in het verder ontwikkelen van een missionaire cultuur? In deze module maak je kennis met theologische en veranderkundige theorievorming rond leiderschap bij verandering. Dat pas je toe op missionair leiderschap en hoe je dat in jouw werkcontext vorm kunt geven.  

Je maakt kennis met verschillende visies op leiderschap, onder meer via twee digitale gastcolleges. Robert Doornenbal introduceert in zijn gastcollege een theologische definitie van missionair leiderschap als een proces. En Kees Boele onderzoekt met je wat het eigene is aan het leiderschap van jou als ambtsdrager in de kerk, en wat je wel of niet kunt met inzichten vanuit seculiere literatuur over leiderschap. 

We hebben vanzelfsprekend ook aandacht voor het tweede aspect van de titel van deze module: verandering. Want waartoe geef je leiding aan veranderprocessen? Hoe versterk je een missionaire cultuur? Je kunt verandering van buitenaf ontwerpen, van bovenaf opleggen, of van binnenuit stimuleren. Aan de hand van inzichten uit de veranderkunde ontdek je welke factoren van invloed zijn bij (het begeleiden van) veranderprocessen. Deze module helpt je te begrijpen welke (groeps)processen en overtuigingen de ontwikkeling van een missionaire cultuur beïnvloeden. En dat biedt je concrete handreikingen bij het voorgaan in verandering.  

De module is onderdeel van de Specialisatie Kerk naar Buiten. De startmodule kan ook los gevolgd worden of als kennismaking als je nog twijfelt of de hele specialisatie iets voor je is.  

  • Doelen

    1. Je kunt in eigen woorden benoemen wat missionair leiderschap inhoudt, hoe zich het denken hierover zich heeft ontwikkeld en waarop dit leiderschap is gericht. 
    2. Je kunt verschillende dimensies van missionair leiderschap herkennen, en je bent in staat om te analyseren wat de implicatie van iedere dimensie is voor jouw visie op missionair leiderschap. 
    3. Je kunt uitleggen welke factoren eraan bijdragen dat veranderprocessen in de kerk slagen of juist falen, welke (groeps)processen en overtuigingen de ontwikkeling van een missionaire cultuur stimuleren en hoe je deze processen kunt (bege)leiden. 
    4. Je kunt je lokale praktijk van leidinggeven aan verandering doordenken in het licht van de theorie. 
  • Doelgroep

    De opleiding richt zich op predikanten en kerkelijk werkers binnen de Protestantse Kerk. Soms doen ook mensen uit andere kerkgenootschappen mee. Om mee te doen is het nodig dat je eerder een theologische opleiding (HBO of universitair) hebt afgerond en minimaal enkele jaren werkervaring hebt.  

  • Opzet en voorbereiding

    Ter voorbereiding lees je het artikel ‘Vruchtbaar missionair leiderschap’ van Sake Stoppels. Ook volg je twee digitale colleges (Robert Doornenbal, Kees Boele). Verder krijg je digitale literatuur met veranderkundige inzichten aangereikt. Aan de hand van enkele vragen bereid je de gesprekken tijdens de online werkbijeenkomsten voor. De ontmoetingsmomenten gebruiken we om in gesprek te gaan over de literatuur en de colleges.  

  • Toetsing

    Ter afronding lever je een eindopdracht in waarin je in 1300-1500 woorden ingaat op een verandervraag in je eigen gemeentepraktijk. Je reflecteert op wat missionair leiderschap is,  hoe dat in dit vraagstuk gestalte krijgt en wat dat betekent voor de wijze waarop jij hier leiding geeft/ wilt geven. Waar zie jij op dit punt de belangrijkste uitdagingen voor jou als leider liggen? En welke impulsen/inzichten uit deze startmodule zijn voor jou hier (mogelijk) vruchtbaar? 

  • Studiebelasting

    Voor deelname aan de lesochtenden en het maken van de opdrachten staat in totaal 28 uur = 1 ECTS.

  • Kosten

    Kosten startmodule: € 260 per module. 

    Predikanten en kerkelijk werkers kunnen hun budget in het kader van het aangestuurde deel van de PE voor deze cursus aanwenden. Je ontvangt zelf een factuur van ons voor deze cursus. Als je binnen je PE-budget nog recht hebt op vergoeding, dan kun je de kosten van de cursus gedeeltelijk declareren bij de Landelijke Kerk (PKN) (zo nodig ook vóór betaling). Het declaratieformulier vind je op de  website van de PKN, evenals meer uitleg over je budget en de regeling. De informatie en de link naar het formulier staan daar onder de kop ‘Voortgezette nascholing - studiekosten aangestuurd aanbod’.  

  • Data en locatie

    De lesdagen zijn online van 9:00 tot 12.30. Enkele dagen van tevoren ontvang je daarvoor de link. De module is op twee momenten te volgen:  

    • RONDE 1:  24/11 en 01/12 
    •  RONDE 2: 12/04 en 19/04 
  • Docenten

    Hoofddocent: Sake Stoppels 

    Digitale colleges van: Robert Doornenbal, Kees Boele 

  • Inschrijven

    De inschrijving voor Startmodule B2 is gesloten.