Gebruik van het kerkgebouw: sacraliteit, multifunctionaliteit en gemeenschap

De cursus van 2024 is afgerond. Heb je belangstelling voor een volgende cursus laat het ons dan weten via onderstaande button!

Gaat een prachtig monumentaal kerkgebouw nog goed samen met hedendaags gemeente zijn? Hoe kan een kerkgebouw in een stadcentrum, wijk of dorp van betekenis zijn en blijven voor zowel de kerkelijke gemeente als de bredere gemeenschap? Hoe ga je om met de spanningsvelden die optreden bij nevengebruik? Hoe geef je leiding aan processen rond openstelling, nevengebruik of herbestemming? Met deze vragen gaan we in deze cursus aan de hand van theorie en concrete voorbeelden aan de slag.

In de cursus bezoeken we verschillende kerkgebouwen in Zwolle, waar we in gesprek gaan met betrokkenen. Met elkaar reflecteren we aan de hand van theorie en eerder onderzoek op de relatie tussen sacraliteit, gebouw en gemeenschap. Sluiten de gebouwen van vroeger nog aan bij de visie op gemeente zijn en vieren  in deze tijd? Welke mogelijkheden en welke dilemma’s biedt meervoudig gebruik door diverse doelgroepen? Welke typen gebruik ‘passen bij’ een kerkgebouw? Kun je tot een verdienmodel komen dat bijdraagt aan de missie? Hoe om te gaan met pijn en teleurstelling als er echt afscheid genomen moet worden van een gebouw? 

'Ontwikkel met lef een visie op het kerkgebouw'

Dit concludeerde en adviseerde de Generale Synode in november 2022. Predikanten, kerkelijk werkers en gemeenteadviseurs die hier meer theologische en praktische bagage voor zoeken, vinden die in deze cursus. Aan de hand van onder andere 'plaats als lens', diverse literatuur, gesprekken met (ervarings)deskundigen en bezoeken aan verschillende Zwolse voorbeelden in zowel de Protestantse als Rooms-Katholieke context, ontdek je ingrediënten voor die visie en praktische handvatten voor de complexe processen die het met zich meebrengt.


Beluister over dit onderwerp ook de aflevering van de podcast Heilige Grond. Te vinden in elke podcast app of via de website van de podcast.