- Home
- Onderwijs
- Nascholing
- Cursusaanbod
- Basiscursus Geestelijke vorming - Pastorale gesprekken voor persoonlijke verdieping
Basiscursus Geestelijke vorming - Pastorale gesprekken voor persoonlijke verdieping
- Cursuscode
- D242520
- ECTS
- 1 ECTS
- Docenten
- Dr. T.T.J. Pleizier,
Jeanette de Korte-Mourik (CHE) - Kosten
- € 260
- Max. aantal deelnemers
- 16
- Datum
- 11 maart 2025 :Online bijeenkomst
20 mei 2025 Utrecht - Deadline inschrijving
- 15 februari 2025
De vernieuwende pastorale gespreksmethode Geestelijke vorming – pastorale gesprekken voor persoonlijke verdieping helpt professionals en vrijwilligers bij het vormgeven van pastoraat in het alledaagse leven. Aan de hand van gesprekskaarten voer je verdiepende en verrijkende gesprekken over mens-zijn. Tijdens deze basiscursus van twee bijeenkomsten leer je de achtergrond en inhoud van de methode kennen en wissel je ervaringen met andere pastors uit.
Geestelijke vorming – pastorale gesprekken voor persoonlijke verdieping is een waardevolle aanvulling in de pastorale gereedschapskist van predikanten, kerkelijk werkers, geestelijk verzorgers en andere pastors.
Doelstelling
Na het volgen van deze basiscursus ken en begrijp je de achtergrond van de methode Geestelijke vorming en kun je aan de hand van de kaartenset als geestelijk metgezel een reeks gesprekken voeren die zich kenmerken door focus, samenhang en diepgang.
Competenties
In de cursus wordt gewerk aan de pastorale, agogische en communicatieve competenties.
Doelgroep
Primair is deze basiscursus bedoeld voor predikanten en kerkelijk/pastoraal werkers werkzaam in een kerkelijke gemeente. Maar ook voor andere pastorale professionals, zoals geestelijk verzorgers is deze cursus interessant.
Voorbereiding
- lezen van delen uit het boek Spiritual Formation in local faith communities
- kennisnemen van de kaartenset Geestelijke vorming – gesprekskaarten voor pastorale verdieping
- bekijken van online college door Theo Pleizier
Literatuur
Er wordt gebruik gemaakt van delen uit het boek
Spiritual Formation in Local Faith Communities: A Whole-Person, Prompt-Card Approach.Studiebelasting
Aantal ECTS : 1
Lezen literatuur: 10
Aantal uren bijeenkomst: 4
Gespreksreeks met pastorant: 9
Schrijven reflectieverslag en maken presentatie: 5Totaal: 28 uur
Opzet
De cursus bestaat uit twee bijeenkomsten.
De eerste bijeenkomst duurt 1,5 uur en vindt online plaats.
In deze bijeenkomst maak je nader kennis met de achtergrond van Spiritual Formation als pastorale methode van ‘alledaags pastoraat’ als vervolg op het online college van Theo Pleizier. Daarnaast leer je de methode Geestelijke Vorming kennen en is er ruimte om vragen over de inhoud en praktijk te stellen.Tussen de eerste en tweede bijeenkomst zit zes weken. Tijd waarin je in je eigen context aan de slag gaat met de kaartenset en methode. Je schrijft aan de hand van je ervaringen een reflectieverslag van maximaal 1000 woorden. Deze reflectie bevat vier thema’s:
- beschrijving van de context en casus
In welke context wordt deze persoon begeleid en wie is deze persoon (uiteraard geanonimiseerd)? - reflectie op installatie gesprekkenreeks
Hoe heb je het proces geïnstalleerd? Wat was daar het gevolg/effect van? - reflectie op gesprek(ken)
Welke kaart werd gekozen, hoe is dit thema besproken, hoe linkt dit aan bronnen, zoals Bijbel en de theorie van Spiritual Formation: - reflectie op jezelf als begeleider
Hoe zou jij je begeleiderschapsstijl beschrijven? Welke kenmerken/kwaliteiten van jou zijn hierin helpend of belemmerend? Waar wil je verder in ontwikkelen?
Deze reflectie stuur je uiterlijk een week voor de tweede bijeenkomst naar de docent. Het reflectieverslag vat je samen in een mondelinge presentatie van maximaal vijf minuten, die de basis vormt voor de reflectie met andere deelnemers.
De tweede bijeenkomst duurt 2,5 uur. Deze is op locatie bij de PThU in Utrecht of de Christelijke Hogeschool Ede. Mocht dat echt niet lukken, dan kan een groep ervoor kiezen om online bijeen te komen.
Deze bijeenkomst start met een peer review in groepjes van maximaal vier personen van elkaars reflecties/presentaties. In deze groep verzamel je opvallende reflecties en openstaande vragen. Dit wordt vervolgens in een grotere groep besproken en je krijgt gerichte feedback van de docenten om te zorgen dat je verder groeit in deze vorm van alledaags pastoraat.
- beschrijving van de context en casus
Data en locatie
Cursus 2025
- Bijeenkomst 1, online: 11 maart 14.00 - 16.00 uur
- Bijeenkomst 2, Utrecht, PThU: 20 mei 14.00 - 16.30 uur
Toetsing
Voorafgaand aan de tweede bijeenkomst schrijf je een reflectieverslag van maximaal 1.000 woorden waarin je reflecteert op jouw rol als pastor en als geestelijk begeleider. Ook maak je een korte presentatie van maximaal vijf minuten naar aanleiding van je ervaringen met gesprekken aan de hand van de kaartenset.
Docenten
- Theo Pleizier – universitair hoofddocent Praktische Theologie bij de PThU en een van de grondleggers van deze methode
- Jeanette de Korte – docent pastoraat bij de Christelijke Hogeschool Ede. Ze is daarnaast supervisor en coach
- Irene Potappel-Weerheim – geestelijk verzorger bij het Leger des Heils, ontwikkelde de Nederlandse vertaling van de kaartenset 'Geestelijke Vorming – pastorale gesprekskaarten voor persoonlijke verdieping'
Kosten
- De basiscursus Geestelijke Vorming kost € 260.
- Bij de cursusprijs is de kaartenset Geestelijke Vorming – pastorale gesprekskaarten voor persoonlijke verdieping inbegrepen. Je krijgt de kaartenset automatisch toegezonden.
- Elke deelnemer moet zelf zorgen voor de aanschaf van het boek Spiritual Formation in Local Faith Communities: A Whole-Person, Prompt-Card Approach. Je hebt de keuze tussen een e-book of een fysiek exemplaar.
Je ontvangt zelf een factuur van ons voor deze cursus. Als je binnen je PE-budget nog recht hebt op vergoeding, dan kun je de kosten van de cursus geheel of gedeeltelijk declareren bij de Landelijke Kerk (PKN). Het declaratieformulier vind je op de website van de PKN, evenals meer uitleg over je budget en de regeling. De informatie en de link naar het formulier staan daar onder de kop ‘Voortgezette nascholing - studiekosten aangestuurd aanbod’.
Inschrijven
Aanmelden kan tot 15 februari 2025. Je kunt je inschrijven via de aanmeldbutton bovenaan de pagina.
Annuleren
Bij annuleren gelden annuleringsvoorwaarden
Tip
Volg deze cursus met je werkgemeenschap! Je kunt je aansluiten bij de geplande cursus in het voorjaar van 2025. Maatwerk is ook mogelijk. Bekijk hoe dat werkt.