Naar hoofdinhoud

Ambt in verandering

In 2025 wordt geen cursus aangeboden. Heb je belangstelling voor een volgende cursus, laat het ons weten via onderstaande button!

Als we de kerk vandaag pas voor het eerst zouden organiseren, zouden we vermoedelijk niet zo snel met het idee van ‘ambt’ op de proppen zijn gekomen. Het wordt ons aangereikt door de traditie, en door de wereldkerk – welke onverwachte tegoeden heeft het idee wellicht voor ons vandaag?

De rol van de voorganger en betekenis van het ambt in christelijke gemeenschappen zijn volop in verandering. Dat heeft onder meer te maken met bredere sociale veranderingen in omgaan met gezag, het afkalven van oude kerkelijke structuren, het opkomen van pioniersplekken en nieuwe verwachtingen rond de persoon van de voorganger. Tegelijkertijd zien we dat de leider belangrijker wordt en dat er op bepaalde manieren ook meer aandacht komt voor een zekere sacraliteit van het ambt. Wat betekenen deze verschuivingen voor de rol van de voorganger, voor het ambt, voor de kerk en voor de opleiding?

Doordat zo veel ontwikkelingen binnen en buiten de kerk invloed hebben op deze vragen en ook nog eens onderling verweven zijn, is het een complex vraagstuk. Dat is niet lineair aan te pakken door bijvoorbeeld aan te geven dat het theologische probleem het meest fundamentele probleem is dat we moeten ‘oplossen’ om de puzzel te leggen. In deze cursus kiezen we er voor om het gesprek in te steken vanuit wat er speelt in de praktijk. Wat is je rol - in een tijd waarin geloven in God niet meer vanzelf spreekt - wanneer je een groep christenen wilt helpen om samen met God te leven en/of niet-christenen wilt helpen in hun zoektocht naar God? Hoe geef je die rol vorm en wat kom je daarin tegen? Deelnemers brengen die ervaringen in gesprek met elkaar en met de theologische noties en bronnen die in de cursus gelezen en besproken worden.  

De cursus is een samenwerking tussen de Protestantse Theologische Universiteit en de Theologische Universiteit Utrecht en sluit aan bij een project van NIFERT, een netwerkorganisatie die het gesprek tussen de missionaire en kerkelijke praktijk en de academisch theologie wil bevorderen om daarmee een bijdrage te leveren aan de vernieuwing van theologie en de kerk. Samen met weetwatjegelooft ontwikkelden zij een serie van drie podcasts getiteld Domineesland. In een expert meeting in oktober 2021 is hier verder over doorgesproken en de opbrengsten zijn gedeeld in een themanummer van Inspirare.

  • Doel

    Waarom is het ambt tegenwoordig zo veel onderwerp van gesprek? Hoe kunnen we de onrust daaromheen verhelderen en duiden? De cursus helpt je om daar meer zicht op te krijgen en om te midden van die onrust eigen positie te bepalen:

    • Deelnemers reflecteren op de manier waarop ze vormgeven aan het ambt en formuleren een theologische visie hierop.
    • Deelnemers kunnen verschillen in visie en verwachtingen ten aanzien van hun rol duiden en bespreekbaar maken in hun eigen context.
    • Deelnemers ontdekken in de gesprekken nieuwe manieren en handreikingen om invulling te geven aan hun rol in de contacten die ze zelf hebben in hun context.
  • Competenties

    De cursus adresseert en versterkt de hermeneutische, verbindende, representatieve en missionaire competenties.

  • Doelgroep

    Predikanten/voorgangers en kerkelijk werkers uit verschillende denominaties.

  • Voorbereiding

    Ter voorbereiding

    • formuleer je je eigen leervraag
    • lees je de voorbereidende literatuur (zie literatuurlijst)
    • luister je de Podcastserie Domineesland
    • beschrijf je een casus die je inbrengt in een gesprek in kleine groep. De casus heeft betrekking op en situatie waarin je zelf spanning ervaart of hebt ervaren die (mogelijk) te maken heeft met ambtsopvatting.
  • Opzet

    In een tweedaagse bijeenkomst gaan we vanuit verschillende perspectieven en bronnen aan het werk met het onderwerp.

    De eerste dag start om 10.00 uur en staat in het teken van het ophalen en bespreken van de vragen en ervaringen uit de praktijk en het identificeren van de verschillende discoursen, ontwikkelingen en noties waarmee we daarbij te maken hebben. Dat verbinden we met het samen lezen en bespreken van bronnen die belangrijk zijn geweest in de vorming van theologie van het ambt.

    De tweede dag bouwen we daarop voort en gaan we dieper in op ambt en sacramentaliteit, de betekenis van Christusrepresentatie, ambt en leiderschap en wat dit betekent in de eigen contexten van de deelnemers.

    Deze dag is rond 16.00 uur afgelopen.

  • Toetsing

    Deelnemers schrijven een verwerkingsverslag waarin ze vanuit de cursus en de literatuur reflecteren op wat ze ontdekt hebben ten aanzien van hun eigen leervraag.

  • Literatuur

    De definitieve literatuurlijst en de literatuur voor de cursus in 2024 worden hier binnenkort bekendgemaakt.

    Voor een indicatie; zie hieronder:

  • Studiebelasting

    2 ECTS (56 uur):

    • Voorbereiding 30 uur
    • Tweedaagse 16 uur
    • Toetsing 10 uur
  • Docenten

    Deze cursus is een samenwerking tussen de PThU en de TU Kampen. Docenten zijn:

    • Prof. dr. Edward van ’t Slot (PThU)
    • Prof. dr. Hans Schaeffer (TU Kampen)
  • Data en locatie

    15 en 16 april 2024 
    Tweedaagse met avond programma.
    Start: maandag 15 april 10.00u
    Einde: dinsdag 16 april 16.00u

    Locatie: Conferentiecentrum Nieuw Hydepark, Doorn

  • Inschrijven

    Aanmelden:
    De aanmelding voor de a..s cursus in april is gesloten. 

    Annuleren
    Onze annuleringsvoorwaarden zijn van toepassing.

  • Kosten

    De cursuskosten zijn € 768. 
    Voor predikanten vanuit andere denominaties is met PEP Kampen een korting overeengekomen van 15%. Als je hier een beroep op wilt doen, kun je dit bij aanmelding aangeven in het vak bij factuurinformatie. 

    Je ontvangt zelf een factuur van ons voor deze cursus. Als je binnen je PE-budget nog recht hebt op vergoeding, dan kun je de kosten van de cursus geheel of gedeeltelijk declareren bij de Landelijke Kerk (PKN) (zo nodig ook vóór betaling). Het declaratieformulier vind je op de website van de PKN, evenals meer uitleg over je budget en de regeling. De informatie en de link naar het formulier staan daar onder de kop ‘Voortgezette nascholing - studiekosten aangestuurd aanbod’.