Naar hoofdinhoud

Actuele missiologie en contextualisatie - Startmodule A Kerk naar Buiten

De cursus van 2024 is afgerond. Heb je belangstelling voor een volgende cursus (najaar 2025) laat het ons dan weten via onderstaande button!



Het woord ‘missionair’ roept vaak allerlei verwarring en allergieën op. Toch is het voor de lokale kerk en voor christenen een belangrijk en mooi woord. Missionair-zijn is vanuit liefde in beweging komen ter wille van anderen namens de Ander. Het woord verwijst naar een fundamentele beweging in God, de Bijbel, de kerk, de zendingsgeschiedenis, en de missionaire theologie. In deze module maak je kennis met deze beweging en met de theologie van de missio Dei. Je zult ontdekken dat vertrouwen op Gods missie ontspanning geeft voor het werk in de kerk.  

In deze startmodule ontdek je het veld van de missiologie en de contextualisatie, en wel op zo’n manier dat voor jou duidelijk wordt hoe relevant deze velden zijn voor het functioneren van de lokale kerk. Je denkt na en debatteert over de plek van de kerk in Gods missie en evalueert hoe je als lokale kerk bezig bent met contextualisatie. Missionair-zijn voor een lokale kerk heeft te maken met de blik naar buiten keren en in beweging komen voor mensen en situaties in de omgeving. Het gaat om reageren op de context en om contextualisatie. Maar wat is contextualisatie? Welke benaderingen zijn er en hoe kan je in de praktijk de context verkennen? De eerste stappen leer je in deze startmodule. Ook kijk je concreet naar de praktijk van je lokale kerk en evalueert hoe contextualisatie daar functioneert. Er wordt ook stilgestaan bij samenwerking met migranten en migrantenkerken in het missionaire werk van de lokale kerk.  

De module is onderdeel van de Specialisatie Kerk naar Buiten. De startmodule kan ook los gevolgd worden of als kennismaking als je nog twijfelt of de hele specialisatie iets voor je is.  

  • Doelen

    1. Deelnemers zijn in staat de theologie van de missio Dei in begrijpelijke taal te verwoorden. 
    2. Deelnemers hebben kennis van verschillende visies op de plek van de kerk in Gods missie in de 21e eeuw, en ze kunnen die visies evalueren door de kracht en zwakte te benoemen. 
    3. Deelnemers zijn in staat om in begrijpelijke taal uit te leggen wat contextualisatie is, welke benaderingen er zijn, en hoe je in de praktijk contextualiseert. 
    4. Deelnemers kunnen hun lokale praktijk van contextualisatie evalueren in het licht van de theorie.  
  • Doelgroep

    De opleiding richt zich op predikanten en kerkelijk werkers binnen de Protestantse Kerk. Soms doen ook mensen uit andere kerkgenootschappen mee. Om mee te doen is het nodig dat je eerder een theologische opleiding (HBO of universitair) hebt afgerond en minimaal enkele jaren werkervaring hebt.  

  • Opzet en voorbereiding

    Ter voorbereiding lezen alle deelnemers twee langere artikelen (‘Wie wil er missionair zijn?’ en ‘Contextualisatie & contextverkenning’). 

    Daarnaast volg je drie digitale colleges (door Erik Borgman, Mechteld Jansen en Esther van Schie) en reflecteer je op een aantal vragen ter voorbereiding van de gesprekken tijdens de lesuren.  

    Er zijn twee online lesochtenden, die worden gebruikt om in gesprek te zijn over de literatuur en colleges, te debatteren, casusbespreking te doen, in kleine groepen te werken, en pitches te geven.  

  • Toetsing

    Ter afronding worden drie eindproducten gemaakt:  

    1. Lees- en luisterverslagen van literatuur en digitale colleges;  
    2. Een brief aan een belijdeniscatechisant in begrijpelijke taal over de missio Dei en het belang ervan;  
    3. Een reflectieverslag over de impact van deze startmodule en concrete ‘next steps’.  
  • Studiebelasting

    Voor deelname aan de lesochtenden en het maken van de opdrachten staat in totaal 28 uur = 1 ECTS.

  • Kosten

    Kosten startmodule: € 260 per module. 

    Predikanten en kerkelijk werkers kunnen hun budget in het kader van het aangestuurde deel van de PE voor deze cursus aanwenden. Je ontvangt zelf een factuur van ons voor deze cursus. Als je binnen je PE-budget nog recht hebt op vergoeding, dan kun je de kosten van de cursus gedeeltelijk declareren bij de Landelijke Kerk (PKN) (zo nodig ook vóór betaling). Het declaratieformulier vind je op de  website van de PKN, evenals meer uitleg over je budget en de regeling. De informatie en de link naar het formulier staan daar onder de kop ‘Voortgezette nascholing - studiekosten aangestuurd aanbod’.  

  • Data en Locatie

    08/03 en 15/03 2024
    De lesdagen zijn online van 9:00 tot 12.30. Enkele dagen van tevoren ontvang je daarvoor de link.

  • Docenten

    Hoofddocent: Gert-Jan Roest 

    Digitale colleges van: Erik Borgman, Mechteld Jansen en Esther van Schie 

  • Inschrijven

    Startmodule A2 is afgerond. Inschrijven is niet meer mogelijk. Blijf op de hoogte van een nieuwe cursus via de button bovenaan de pagina.

    Wil je je aanmelden voor de gehele specialisatie Kerk naar Buiten, lees dan goed alle informatie over de opleiding en over hoe inschrijven werkt.