Naar hoofdinhoud

Contextuality and the crisis of Biblical studies

In de afgelopen decennia heeft het veld van de Bijbelwetenschappen een toenemend aantal studies gezien die bij de interpretatie van Bijbelteksten de contextuele inbedding van de onderzoeker bevatten, en vaak ook van een specifieke leesgemeenschap. Hoe kunnen dit soort methoden ons helpen bij het geven van betekenis? Deze online cursus is een opname van één van de panels tijdens de internationale PThU-conferentie 2022. 

  • Inhoud van de cursus

    Benaderingen zoals contextuele, gender- en postkoloniale bijbelstudies, childist criticism, autobiografisch lezen en bibliodrama hebben met elkaar gemeen dat ze het hermeneutische inzicht in de bijdrage van de lezer aan het betekenisgevingsproces zien als aanwinst, niet als belemmering voor wetenschappelijke interpretatie. Hoewel ze werden en soms nog steeds worden bekeken met argwaan door de reguliere exegese, staan deze interpretatiepraktijken bekend om hun transformerende kracht en hun potentieel om het wetenschappelijke veld te vernieuwen.

    In dit panel denken we na over methoden die de mening integreren van niet-professionele ontvangers. De overkoepelende vraag is: hoe kunnen collaboratieve onderzoeksmethoden helpen bij het genereren van betekenis die nuttig is bij het omgaan met persoonlijke, lokale en mondiale problemen voor het individu, de religieuze gemeenschap en de samenleving?

    Panelleden

    • Voorzitter: Klaas Spronk, hoogleraar Oude Testament, PThU
    • Janneke Stegeman, PhD, theoloog gespecialiseerd in het Oude Testament: ‘Decolonising Jeremiah with Israeli-Jewish and Palestinian Christian readers’
    • Iris Veerbeek, Junior Fellow, Vrije Universiteit: ‘Imagining Good Futures: children’s theology as an approach for intergenerational biblical reflection on sustainable futures’
    • Kirsten van der Ham: PhD student, Vrije Universiteit: ‘Can Contextual Bible Study and Intercultural Bible Reading with Bible Study groups help overcome racial ideologies engrained in Dutch Christian communities’
    • Peter-Ben Smit: hoogleraar contextuele Bijbelinterpretatie, Vrije Universiteit: ‘How can collaborative research methods assist to generate meaning that is helpful in dealing with personal, local and global problems for the individual, the religious community and society?’
  • Doelgroep

    Theologen, predikanten, geestelijk verzorgers, kerkelijk werkers.

  • Data en beschikbaarheid

    Het panel duurt ongeveer 1,5 uur. Het cursusmateriaal blijft permanent beschikbaar en is op ieder gewenst moment terug te zien.

  • Kosten

    De kosten voor deze online cursus zijn € 10.

  • Studiepunten

    De uren die je besteedt aan het bekijken van het cursusmateriaal kun je schrijven op de eigen ruimte permanente educatie.

  • Inschrijven

    Je kunt je inschrijven door het formulier op deze pagina in te vullen. Je betaalt direct. Hierna krijg je het cursusmateriaal toegestuurd via het e-mailadres dat je op het formulier hebt ingevuld. 

Aanmelden

Na aanmelden en betalen krijg je de online opnamen toegestuurd op het e-mailadres dat je hebt opgegeven.