Naar hoofdinhoud

Veelkleurig zingen

In deze tweedaagse verdiepen we ons in zingen en spiritualiteit, de veelkleurigheid die het Liedboek daarin laat zien en in verschillende vormen van liturgie. Muziek bezielt, inspireert en verbindt. Of verdeelt de muziek vooral? Zoveel verschillende muzikale en theologische werelden, hoe breng je die met elkaar in gesprek? Welke spiritualiteiten ontdekken we in het Liedboek, zingend en luisterend, zowel in de muziek, als in de taal en theologie? Wat is de functie van muziek in de liturgie? Welke muzikale vormen komen we tegen en hoe zijn deze toepasbaar in de liturgie?

We verdiepen ons ook in andere liturgische vormen dan de eredienst op zondagmorgen. Het gaat dan om vormen waarin specifieke muziek, of een specifiek ritueel-muzikaal repertoire de liturgie draagt, bijvoorbeeld Taizé- of Ionavieringen, jazz-vieringen, monastieke vespers, vieringen met popmuziek of met Engelse kathedrale muziek (choral evensongs). Welke betekenis heeft muziek voor (al dan niet kerkelijke) participanten en hoe hangen muziek, ervaring en geloofsbeleving met elkaar samen? Door samen deze vragen te verkennen, ontdek je handvatten om in muziek(keuze) de eenheid of de veelkleurigheid van de gemeente tot zijn recht te laten komen.

Combi-korting 

Als je deze cursus samen volgt met de/een musicus of cantor uit je gemeente, vergroot dat de kans dat je hier ook echt mee verder komt in je gemeente. Zie je daar mogelijkheden toe, dan bieden we voor de musicus een combi-korting van 25%. Hij/zij kan zich gewoon aanmelden via de inschrijfknop, maar betaalt dan 575 euro cursusgeld. Neem hierover dan wel even contact op via kenniscentrum.voor.theologie@pthu.nl, dan zorgen we voor juiste facturen.  

  • Doelgroep

    Predikanten, geestelijk verzorgers, kerkelijk werkers en kerkmusici.

  • Doelstelling

    • De deelnemers hebben na afloop van de cursus een verdiepte kennis van verschillende spiritualiteiten, en hoe die tot uitdrukking komen in nieuwe liederen en verschillende muzikale vormen bijvoorbeeld in het Liedboek.
    • De deelnemers hebben inzicht ontwikkeld in begrippen als betekenisgeving, ritueel-muzikale repertoires en verschillende vormen van liturgie.  
    • De deelnemers kunnen reflecteren op de rol van muziek in de liturgie in samenhang met geloofsbeleving.
    • De deelnemers kunnen deze kennis toepassen in het ontwerpen van een liturgie die aansluit bij de (veelkleurige) spiritualiteit in de gemeente.
  • Competenties

    hermeneutische bekwaamheid, hymnologische en liturgische bekwaamheid, praktisch-theologisch, historische, ritueel-muzikale bekwaamheid.

  • Literatuur

    De literatuur bij de cursus komt vooraf beschikbaar via Blackboard.

  • Opzet

    Het programma is een mix van muzikale workshops en interactieve colleges. Je gaat aan de slag met diverse liedculturen en liturgische vormen, je brengt je eigen praktijk in en werkt aan het verder komen met je eigen leervraag. Het exacte programma wordt hier later bekend gemaakt.

    De cursus is een tweedaagsebijeenkomst met overnachting en een programma op de avond van de eerste dag. Tijden:

    • eerste dag: 9.30 - 21.45 
    • tweede dag: 8.00 - 16.30
  • Toetsing

    De deelnemers schrijven een reflectieverslag en een voorstel voor een kerkmuzikale activiteit in de eigen gemeente, voortvloeiend uit de in cursus opgedane kennis en ervaringen.  

  • Data en locatie

    Nieuwe cursusdagen worden gepland in het voorjaar van 2025. Zodra ze bekend zijn worden de data en de locatie hier bekend gemaakt.

  • Kosten

    De kosten voor de cursus in 2025 bedragen €791. Dit is inclusief maaltijden, overnachting en verblijfskosten bij de locatie. 

    Combi-korting 
    Als je deze cursus samen volgt met de/een musicus of cantor uit je gemeente, vergroot dat de kans dat je hier ook echt mee verder komt in je gemeente. Zie je daar mogelijkheden toe, dan bieden we voor de musicus een combi-korting van 25%. Hij/zij kan zich gewoon aanmelden via de inschrijfknop, maar betaalt dan 575 euro cursusgeld. Neem hierover dan wel even contact op via kenniscentrum.voor.theologie@pthu.nl, dan zorgen we voor juiste facturen.  

    Vergoeding
    Voor predikanten en kerkelijk werkers die nog (minimaal) 2 punten hebben in het kader van het aangestuurde deel van de PE wordt deze cursus door de Landelijke Kerk (PKN) vergoed. 

    Je ontvangt zelf een factuur van ons voor deze cursus. Als je binnen je PE-budget nog recht hebt op vergoeding, dan kun je de kosten van de cursus geheel of gedeeltelijk declareren bij de Landelijke Kerk (PKN) (zo nodig ook vóór betaling). Het declaratieformulier vind je op de website van de PKN, evenals meer uitleg over je budget en de regeling. De informatie en de link naar het formulier staan daar onder de kop ‘Voortgezette nascholing - studiekosten aangestuurd aanbod’.

  • Inschrijven

    Zodra nieuwe data bekend zijn wordt de inschrijving geopend

    ---------------

    NB: De cursus staat open voor predikanten, geestelijk verzorgers en kerkelijk werkers. Daarnaast is een aantal plaatsen beschikbaar voor kerkmusici.  Bent u kerkmusicus en wilt u zich inschrijven? Vul dan in Osiris bij de vraag 'Wat is uw functie? je achtergrond in bij de optie 'anders:'.

    Annuleren
    Bij Annuleren gelden annuleringsvoorwaarden

  • Docent

    Dr. C.S.H. Rijken, Universitair Docent Theologie en de kunsten (vooral muziek), PThU.

  • Studiebelasting

    2 ECTS (56 uur)

    • Voorbereiding/literatuur: 30 uur 
    • Tweedaagse 18 uur
    • Toetsing 8 uur