Naar hoofdinhoud
Studenten van de PThU in gesprek

Bachelor Theologie

Ben jij benieuwd naar wat mensen met geloof doen en wat geloof met mensen doet? Dan is de bachelor theologie echt iets voor jou. Theologie is een studie met een rijke historie, die vandaag de dag actueler is dan ooit. Want: hoe ga je om met vragen over goed (samen)leven? Wat is de zeggingskracht van de Bijbel? Hoe geven mensen zin aan hun leven? Hoe ga je om met mensen die anders denken en geloven? En hoe ga je met mensen over dit soort vragen in gesprek? Met de bachelor theologie maak jij het verschil.

De accreditatie van ons nieuwe bachelorprogramma is in volle gang. Hierdoor is het tot 1 april 2025 nog niet mogelijk je in te schrijven voor deze studie. Heb je interesse in deze unieke bachelor? Neem contact op met ons via bachelor@pthu.nl.

Waarom theologie studeren?

Geloof en kerk zijn niet meer vanzelfsprekend in de samenleving, maar de roep om zingeving blijft. Zowel in als buiten de kerk. Daarom hebben kerk en samenleving mensen zoals jij nodig, die theologisch kunnen (door)denken. Met deze bachelor doe je de kennis op die je daarvoor nodig hebt: over geloof, spiritualiteit, wijsheid, protestants-christelijke identiteit en het goede (samen)leven. Je leert wetenschappelijk reflecteren op belangrijke historische en actuele teksten, culturele contexten, theologische uitingen en complexe vraagstukken. En je vormt jezelf persoonlijk en academisch door te reflecteren op tegelijkertijd je eigen identiteit, je geloof en je spiritualiteit.

Inhoud van de bachelor

  • Studieprogramma

    Tijdens deze unieke bachelor krijg je een inleiding in diverse theologische vakgebieden en in de eeuwenlange protestantse traditie. Tegelijkertijd ontwikkel je vooral je eigen spiritualiteit en leer je anderen te helpen met hun spirituele vorming. Om dit te kunnen, verdiep je je in belangrijke boeken en praktijken in relatie tot theologie. Je leert spreken en handelen met gevoel voor de verschillende contexten waarin mensen geloven en kerk zijn. 

    Wat je in de bachelor doet, hangt voor een groot deel af van je eigen wensen en doelen. Het programma biedt veel keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld rondom de Bijbelse grondtalen en de keuzetracks in jaar 2 en 3.

    Jaar 1

    Je studie begin je met een inleidende theologische basis, waarna je een specialisatierichting kiest zoals:

    • systematische theologie en filosofie
    • historische theologie en geschiedenis
    • praktische theologie en sociale wetenschappen
    • bijbelwetenschappen

    Jaar 2

    In jaar twee kun je de talen Hebreeuws en Grieks studeren om de Bijbel te kunnen lezen en interpreteren. Binnen de bachelor kun je ook minoren volgen, zowel bij de PThU als daarbuiten. Daarmee specialiseer je jezelf verder.

    Jaar 3

    Je sluit de studie af met een bachelorscriptie.

  • Great books and great practices

    In de opleiding stellen we scherp op great books en great practices, ofwel toonaangevende, primaire bronnen en impactvolle praktijken. Zo krijg je niet alleen een breed overzicht over een vakgebied, maar ook diepteboringen aan de hand van belangrijke auteurs uit heden en verleden. De verbinding van diepgang, traditie en vernieuwing past bij de missie van de PThU.

    Enkele voorbeelden: je leest in de bachelor teksten van onder andere Aristoteles,  Augustinus, Barth, Hildegard van Bingen, Buber, Bultmann, Calvijn, Descartes, Foucault, Gunning, Paus Franciscus, Kierkegaard, Luther, McIntyre, Miskotte, Origenes, Hartmut Rosa, Schleiermacher, Voetius, Schüssler-Fiorenza, Sölle en Taylor.

    Naast vakliteratuur is er ook aandacht voor kunsten: bijvoorbeeld de roman ‘Gilead’ van Marilynne Robinson, of de rol van de Bijbel in film en schilderkunst. Met Held Evans staan we stil bij praktijken in de Bijbel. Tevens komen praktijken in kerk en zorg, theologische stemmen in de media en interreligieuze praktijken aan bod.

  • Inschrijven

    De accreditatie van ons nieuwe bachelorprogramma is in volle gang. Hierdoor is het tot 1 april 2025 nog niet mogelijk je in te schrijven voor deze studie. Heb je interesse in deze unieke bachelor? Neem contact op met ons via bachelor@pthu.nl.

  • Toelatingseisen

    Voor de bachelor theologie geldt een van de volgende toelatingseisen:

    • Je hebt een vwo-diploma (alle profielen)
    • Je hebt een hbo-propedeuse.
    • Je hebt een zogeheten colloquium doctum.
  • Kosten

    Je betaalt het collegegeld zoals vastgesteld door het Rijk. Voor het academisch jaar 2024-2025 is dat € 2.601. Je kunt kiezen uit een van de volgende opties voor betalingen:

    • Betaal het volledige collegegeld bij de start van het academisch jaar.
    • Betaal het collegegeld in tien termijnen.

    Beschik je al over een bachelordiploma? Dan kom je niet meer in aanmerking voor een door de overheid gesubsidieerde studieplek en val je in het instellingscollegegeldtarief.

  • Tegemoetkoming studiekosten

    Heb je (tijdelijk) financiële ondersteuning nodig? Er zijn verschillende fondsen en subsidies waarvan je misschien gebruik kunt maken. Bijvoorbeeld:

    • als er sprake is van ziekte, functiestoornis, zwangerschap of bijzondere familieomstandigheden
    • als je studievertraging oploopt door bestuurswerkzaamheden
    • als je een deel van je studie wilt volgen in het buitenland
  • Studeren aan de PThU

    Wij zijn een kleine, zelfstandige universiteit verbonden met de Protestantse Kerk in Nederland. Dat is de grootste protestantse kerk in ons land. Uniek aan de PThU is dat wij allerlei manieren van protestants geloven verwelkomen en in gesprek brengen: van traditioneel-orthodox tot vrijzinnig.

    Door de kleinschaligheid hebben wij aandacht voor alle studenten. Laat je uitdagen door onze contacten en samenwerkingsverbanden in binnen- en buitenland, ook niet-Westerse culturen. Wij willen met elkaar een leergemeenschap zijn: breed georiënteerd en rijk aan spiritualiteit, gebaseerd op een scherpe geest en protestantse worteling. Welkom! 

  • Na je opleiding

    Met de bachelor Theologie kun je meer dan je denkt. Om te beginnen is de bachelor de ideale vooropleiding voor de master Theologie aan de PThU. Dat is de beroepsopleiding voor predikant bij de Protestantse Kerk in Nederland. Met de master kun je naast predikant ook geestelijk verzorger worden bij bijvoorbeeld defensie of in de zorg. Je kunt theologisch onderzoeker worden. Of je kunt als theoloog aan de slag in een van de vele rollen die onze alumni bekleden: van beleidsadviseur tot docent, van journalist tot schrijver, van uitgever tot filmmaker. Wil je na deze bacheloropleiding niet doorstromen naar de predikantsmaster? Dan kun je je in de bachelor in jaar 2 specialiseren en met je minoren voorbereiden op andere masters. In beide gevallen leg je voor jezelf een sterke academische basis.

    Van onze studenten kiest ongeveer 40% voor het predikantschap. 10% gaat aan het werk als geestelijk verzorger. De overige 50% komt in allerlei vakgebieden terecht. Bijvoorbeeld als wetenschapper, leraar, journalist, jurist, burgemeester of beleidsmedewerker.