Naar hoofdinhoud

Cursussen op maat

Ben je op zoek naar een inhoudelijke bijdrage aan jouw evenement of studiedag? Wil je een cursus of training op maat? Je kunt onze kennis op verschillende manieren inschakelen. Verbind je aan de PThU op een manier die bij jou past.  

Theologische kennis op maat inschakelen kan op allerlei manieren. Denk aan het vragen van een expert op een bepaald thema voor een lezing of workshop. Ook een cursus of training op maat voor je werkgemeenschap of het Breed Moderamen van de Classicale Vergadering behoort tot de mogelijkheden. Of denk aan een studiedag in je zorg- of onderwijsinstelling. Het Kenniscentrum voor Theologie helpt je graag verder. 

Permanente Educatie in de regio

Ben je op zoek naar verdieping of toerusting binnen jouw werkgemeenschap? Lopen jullie als professionals in de kerk tegen dezelfde vragen aan en willen jullie daar graag onder begeleiding van experts samen mee aan de slag? Het Kenniscentrum voor Theologie heeft een divers aanbod rond een aantal thema’s en werkt hierin samen met de Christelijke Hogeschool Ede en Hogeschool Windesheim.  

Vul het formulier in en wij nemen contact op om dit uit te werken zodat het past binnen jullie werkgemeenschap.

Waarom als werkgemeenschap(pen) een cursus volgen?

  • Binnen de werkgemeenschap trek je langer met elkaar op. Dat heeft als voordeel dat je elkaar al kent en met een cursus meer gelijk de diepte in kunt gaan. Bovendien kun je ook na afloop van de cursus of training samen verder blijven groeien of stappen zetten voor een vervolg. 
  • Vraagstukken kunnen regiospecifiek opgepakt worden, vanuit een voorgesprek kan met het aanbod aangesloten worden bij de leervragen die in de werkgemeenschap leven. 
  • Het is een kans om de werkgemeenschap of ring nog meer/ook om te vormen tot een leergemeenschap. 
  • De cursuskosten worden betaald vanuit het landelijk budget, de werkgemeenschap is alleen zelf verantwoordelijk voor de kosten van locatie en catering. Deze vergoeding gaat niet ten koste van het persoonlijke PE-budget van de deelnemers. 

Aan welke thema’s moeten we dan denken?

Op onder andere deze thema’s hebben wij kennis en expertise die we graag met delen met werkgemeenschappen. Heb je andere vragen? Vermeld dat in het contactformulier.  

  • Kerk, theologie en maatschappelijke vraagstukken

    Hoe spelen vraagstukken rond bijvoorbeeld diversiteit, klimaat, armoede, polarisatie in jullie regio? Hoe kun je hierin theologisch spreken? Hoe verhoud je lokale kerkgemeenschap zich hiertoe? 

  • Spiritualiteit en inspiratie

    Waar put je zelf energie uit bij alles wat het werk van je vraagt? Hoe blijf je zelf geïnspireerd? Hoe kun je elkaar als collega’s steunen en inspireren in bijvoorbeeld intervisie? 

    Een werkgemeenschap ervoer hoe een bijbelverhaal hen hielp om de spiritualiteit in hun werk vorm te geven, tijdens een begeleide biblioloog-sessie.  

  • Kerk-zijn, liturgie en (nieuwe) rituelen

    De kerk heeft rituelen voor allerlei situaties, maar regelmatig doen zich situaties voor die vragen om nieuwe rituelen of nieuwe toepassing van rituelen. Welke ervaringen zijn er al met het ontwikkelen van nieuwe rituelen? Welke ruimte biedt de kerkorde? Hoe kun je als kerkelijke gemeente aansluiten in taal en vorm bij de tijd en context waarin je staat?  

  • Samenwerking

    Hoe vorm je een sterk team met collega’s en/of met je kerkenraad? Hoe ga je om met conflictsituaties? Hoe blijf je van elkaar leren? 

  • Kerk in het dorp

    Hoe geef je vorm aan gemeenschap in een tijd van krimp, polarisatie en vergrijzing – in, voor en met het dorp? Hoe ga je bij fusie van gemeenten om met het spanningsveld van eigenheid en veelkleurigheid? Hoe geef je verbindend leiding in processen van fusie of samenwerking? 

    Een werkgemeenschap van predikanten in een stad ontwikkelt met het Kenniscentrum een traject over Toekomstgericht kerk-zijn naar aanleiding van hun deelname aan Nieuw Kerkelijk Peil.   


Hoe werkt het?

  • Neem contact op en bespreek jullie wensen

    De werkgemeenschap (of ring of classis) neemt contact op met het Kenniscentrum voor theologie, kiest een thema, formuleert hun leervragen op dit onderwerp en bespreekt welke vorm wenselijk is (zie hieronder). Op basis hiervan stelt het kenniscentrum een passend aanbod samen uit de expertise die aanwezig is bij de PThU, CHE en Windesheim en komen we tot een aanbod met docenten en data.

    Te denken valt aan verschillende vormen, met elk een eigen omvang en opbrengst: 

    Optie 1

    • Een dagdeel (3,5 tot 4 uur) 
    • Studiebelasting deelnemers bij benadering: 10-15 uur
    • Insteek: Basics/1 focus. Inleiding en enige casuïstie

    Optie 2

    • Een dag (6 tot 7,5 uur)
    • Studiebelasting deelnemers bij benadering: 18-20 uur
    • Insteek: Meer ruimte voor verschillende aspecten van het thema en voor bespreking, afwisseling in sprekers en werkvormen

    Optie 3

    • Meerdere losse dagen of dagdelen
    • Studiebelasting deelnemers bij benadering: 28-56 uur
    • Insteek: Afwisseling mogelijk in sprekers en werkvormen, ontwikkeling in stappen met opdrachten tussendoor 
  • Regel uitnodigingen, locatie en catering

    De contactpersoon van de werkgemeenschap levert de gegevens van de deelnemers aan en regelt locatie en catering. De PThU faciliteert dat bij een cursus van meerdere dagen gewerkt kan worden met de elektronische leeromgeving Blackboard, voor literatuur en opdrachten tussendoor.

  • Financiering

    Het PE in de regio aanbod wordt op dit moment vergoed door de Landelijke Dienstenorganisatie. De factuur gaat niet naar u maar naar de Dienstenorganisatie. Het volgen van een cursus in de regio gaat niet ten kosten van het persoonlijk PE-budget van de deelnemer; zij kunnen dus hiernaast ook nog steeds hun budget inzetten voor het volgen van korte cursussen uit het aangestuurd aanbodspecialisaties of studiereizen.

Andere doelgroepen

Wij bieden ook cursussen op maat voor de volgende doelgroepen.

  • Breed Moderamen Classicale Vergadering

    Welke kerkordelijke ontwikkelingen heeft Kerk2025 met zich meegebracht? Hoe zijn die van invloed op de verantwoordelijkheden en taken van het breed moderamen van de classicale vergadering (BMCV)? Hoe werk je als BMCV beter samen? In overleg met het Kenniscentrum kunt u een programma samenstellen om de eigen werkzaamheden kritisch tegen het licht te houden en waar nodig als gevolg daarvan de gang van zaken bij te stellen. 

    Cursus: in gesprek over kerkorde en Kerk2025 

    Programma 

    Het programma wordt in overleg samengesteld, maar omvat in principe twee dagdelen:

    1. Een interactieve inleiding over de huidige kerkorde en recente kerkordelijke ontwikkelingen, met een focus op de positie van het BMCV in de PKN.
    2. Ruimte voor bespreking van casussen die u als BMCV aanreikt. Beide delen kunnen op één dag of op twee momenten plaatsvinden.  

    Kosten 

    De kosten voor een dagdeel bedragen € 500, twee dagdelen op dezelfde dag zijn € 850. Dit is exclusief eventuele reiskosten. Facturatie vindt achteraf plaats vanuit de PThU. Het BMCV regelt en betaalt de locatie van samenkomen, koffie/thee, enzovoort. Het is mogelijk dat twee BMCV’s de activiteit gezamenlijk aanbieden. 

    Belangstelling? 

    Vul je gegevens in in het contactformulier. Graag daarbij aangeven welk BMCV je representeert. Onze Universitair Hoofddocent Kerkrecht neemt contact met je op voor oriënterend gesprek voor het samenstellen van het programma. 

  • Zorginstellingen

    Welke rol speelt ethiek in jouw werk? Hoe ga je om met levensvragen van onze cliënten of patiënten? Hoe krijgt zingeving een rol in je werk? Wij kunnen een inspiratiesessie, cursus of training verzorgen waar deze thema’s aan bod komen.  

    In het contactformulier kun je je wensen kenbaar maken. 

  • Onderwijsinstellingen

    Hoe geef je de religieuze identiteitsontwikkeling op onze school vorm? Uit welke geloofspraktijken met kinderen en jongeren kunnen we putten? Hoe leren jonge generaties geloven? Wij denken graag samen met scholen en andere onderwijsinstellingen na over een passende cursus, training of inspiratiesessie rond deze thema’s. Voor mensen die werkzaam zijn in het onderwijs, is biblioloog of bibliodrama interessant. Vanuit de PThU kunnen we een biblioloog begeleiden of opleiden tot begeleider biblioloog. 

    In het contactformulier kun je je wensen kenbaar te maken. 

    Voorbeelden

    • Op Goed Gerucht, een vernieuwingsbeweging van protestantse theologen, organiseerde met het Kenniscentrum een studiedag over Grond.  
    • Prof. Petruschka Schaafsma verzorgde een lezing op een studiedag voor justitiepastores vanuit het Moral Compass Project.   

Interesse?

Of heb je een andere leervraag waarin wij mogelijk iets kunnen betekenen? Stuur ons het onderwerp, vragen, wensen ten aanzien van de omvang en overige wensen. Wij nemen contact op en komen met een voorstel en offerte.