IRILIS nieuws
- Prof. Mirella Klomp benoemd tot directeur IRiLiSVoormalig IRiLiS-directeur prof. Marcel Barnard hield in mei van dit jaar zijn exaugurele rede en nam daarmee afscheid van ons. Sindsdien trad prof. Mirella Klomp op als interim-directeur. Het bestuur van IRiLiS is verheugd aan te kondigen dat het unaniem heeft ingestemd met de benoeming van prof. Mirella Klomp als nieuwe wetenschappelijk directeur van IRiLiS.
- Nieuwe wetenschappelijk coördinator IRiLiSIn februari 2024 heeft Jacolien Wubs Janieke Bruin-Mollenhorst vervangen als coördinator van IRiLiS.
- Verslag symposium 'Rituelen en angst in de geestelijke verzorging'Op 18 januari 2024 vond het symposium 'Rituelen en angst in de geestelijke verzorging' plaats, georganiseerd door het IRiLiS en het UCGV. Hieronder vindt u een kort verslag van deze inspirerende middag.
- De Tilburgse SterrentochtOp zondag 7 januari 2024 werd, voor de tweede keer, een Sterrentocht georganiseerd in Tilburg. Vertegenwoordigers van ruim 30 verschillende organisaties liepen achter een grote, lichtgevende ster door de binnenstad van Tilburg. Schoolkinderen, koorzangers, dansers en mensen van religieuze gemeenschappen verenigden zich in deze processie. Velen van hen droegen een lampion met een kaarsje erin mee, sommigen hadden een lichtsculptuur gemaakt van bamboestokken en licht doorlatend papier. De Sterrentocht werd voor de tweede keer georganiseerd en vergeleken met vorig jaar was het aantal deelnemers verdubbeld. Er ontstaat in Tilburg een nieuw ritueel, zo lijkt het, en het slaat aan! Martin Hoondert schreef een blog over dit nieuwe ritueel.
- Onderzoeksproject: Rethinking the Meaning of MeatVanuit het idee dat geritualiseerd gedrag verandering kan belemmeren, maar ook kan bevorderen, stelt dit project de vraag: Wat is het potentieel van rituele interventies bij het ondersteunen van een transitie naar meer gezonde en duurzame voedingspraktijken? Het project baseert zich op de overtuiging dat de samenleving benaderingen en instrumenten nodig heeft die academici en burgers helpen om praktijken die als erfgoed aangemerkt kunnen worden, kritisch te heroverwegen en eventueel opnieuw vorm te geven. Zulk erfgoed is betekenisvol voor mensen omdat het hen in staat stelt om verbindingen met het verleden te maken en daarmee hun verbeelding van mogelijke toekomsten vormgeeft. Dit project heeft tot doel om tot een beter begrip te komen van de rol van vlees bij feestelijke voedseltradities. Ook wordt ernaar gestreefd om samen met diverse deelnemers mogelijkheden voor verandering te ontwerpen, onderwijl rekening houdend met de betekenissen die participanten in zulke praktijken toeschrijven aan vlees(gerechten).
- Kaarsen en ritueelOp en rond Allerzielen steken veel mensen een kaars aan. Wat is er vanuit ritueel perspectief te zeggen over het branden van een kaars?
- Onderzoeksproject over religie en klimaatverandering in NederlandKlimaatverandering is een prangende kwestie die onze wereld vandaag de dag treft, en het is van cruciaal belang om de culturele en religieuze waarden te begrijpen die ten grondslag liggen aan discussies over dit onderwerp. Dat is de focus van het interdisciplinaire onderzoeksproject "Religious Vocabularies and Apocalyptic Imaginaries of Climate Change in the Netherlands and Beyond," (kortweg: Religie en klimaatverandering in Nederland). Dit onderzoek wordt gefinancierd door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek) en wordt uitgevoerd binnen de School of Catholic Theology van Tilburg University.
- Kringverjaardagen: een ritueel perspectiefVandaag, 30 maart 2023, wordt in Amsterdam een poging gedaan om de grootste kringverjaardag in Nederland te houden. De initiatiefneemster heeft een hekel aan verjaardagen waarbij iedereen netjes in een kring zit, en organiseert daarom ter gelegenheid van haar 30e verjaardag een ludieke oversized variant van een kringverjaardag.
- In Memoriam: Ton ScheerOp 27 december 2022 is in Oisterwijk op 88-jarige leeftijd oud-hoogleraar Liturgiewetenschap pater prof. dr. A.H.M. Scheer overleden.