Wake-up meditatie met labyrint
Het leven is
een constant gaan
in het labyrint.
Aankomen
en weer vertrekken.
Het midden vinden
en het weer verlaten.
Moeten omkeren
en telkens weer verder komen.
Het labyrint is een oud symbool. Het is kort gezegd een slingerende weg die van buiten naar het centrum voert. Een labyrint is geen doolhof: de weg wijst zich vanzelf.
De weg van het labyrint voert naar het midden, het centrum, het doel, je kern, of je ziel. Het christendom heeft het symbool van het labyrint al in de 4e eeuw opgenomen en een eigen vorm ontwikkeld.
In de ochtend hebben we alle rust om met elkaar het labyrint te maken en te gaan, waarschijnlijk op het strand, bij slecht weer ergens anders. De ervaring leert dat dit een heel bijzondere manier is om je geestelijke vragen te onderzoeken.
Corinne Groenendijk is predikant in Krimpen a/d IJssel en geestelijk begeleider. Ze geeft cursussen op het gebied van spiritualiteit en meditatie en begeleidt reizen naar Iona en Taizé. ‘Ik vind samen mediteren één van de mooiste manieren om samen te zijn. Bovendien kom je er thuis bij jezelf en de eeuwige.’
Rob Boersma is psychosomatisch fysiotherapeut en bestuurslid van Vacare. Hij geeft de cursus Christelijke meditatie in de (G)GZ. Hij legt regelmatig een labyrint in een park in Amsterdam. ‘Dat levert telkens prachtige ontmoetingen op.’