Naar hoofdinhoud

Twee nieuwe hoogleraren voor de PThU

10 april 2025

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) is twee nieuwe hoogleraren rijker. De synode van de Protestantse Kerk in Nederland bekrachtigde vandaag het besluit van het College van Bestuur van de PThU om dr. Aza Goudriaan een persoonlijke leerstoel Wetenschap & Vroomheid toe te kennen en dr. Wim Moehn een persoonlijke leerstoel Geschiedenis van het gereformeerd protestantisme. De benoemde hoogleraren zullen per 1 mei 2025 in hun nieuwe rol starten.

Versterking bestudering klassieke protestantse theologie

Met de vestiging van de leerstoelen van dr. Aza Goudriaan en dr. Wim Moehn zet de PThU sterk in op de bestudering van de klassieke protestantse theologie. Daarbij richt Goudriaan zich vooral op de bestudering van Theologie en Filosofie ten tijde van de Reformatie en Moehn zich op de bronnen van het gereformeerd protestantisme, denk aan de liturgie, formulieren en gebeden, zoals die in de loop van de tijd zijn gebruikt. Daarnaast betekent de leerstoel van dr. Moehn een versteviging van de band met de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

  • Over Aza Goudriaan en de leerstoel Wetenschap & Vroomheid

    De leerstoel Wetenschap & Vroomheid is ontstaan mede op initiatief van de stichting Ad pias causas. Deze stichting hecht veel waarde aan de bestudering van theologie en filosofie ten tijde van de Reformatie en stelde de PThU voor onderzoek op dit thema te sponsoren. De PThU heeft vervolgens een profiel voor een leerstoel en onderzoeksprogramma uitgewerkt. Het onderzoek richt zich op de Europese Reformatie, haar voorgeschiedenis en haar doorwerking. Daarnaast staat er een systematische studie van Voetius’ theologie op het programma.

    Dr. Aza Goudriaan (1969) heeft bij uitstek veel onderzoek gedaan naar de relaties tussen theologie en filosofie, vooral in de vroegmoderne tijd. In het historische onderzoek naar de theologie van Gisbertus Voetius, de hoofdpersoon van het beoogde onderzoeksprogramma, heeft hij eveneens een substantieel track record. Op het gebied van de kerk- en ideeëngeschiedenis, inclusief die van de Reformatie, gaf hij verschillende cursussen. Hij verzorgde ook tweemaal een module over de theologie van Voetius.

    “Studie van reformatiegeschiedenis als vanzelf relevant”

    Aza Goudriaan: “Ik ben erg blij met het vertrouwen van hen die deze nieuwe aanstelling mogelijk hebben gemaakt. Voor een kerk die ‘steeds gereformeerd moet worden’ (semper reformanda, volgens een klassieke uitdrukking), is de studie van de reformatiegeschiedenis als vanzelf ook steeds relevant. Het onderzoek dat met mijn aanstelling verbonden is, vat de reformatie op als een ‘lange’ reformatie en richt zich in eerste instantie op de theologie van Gisbertus Voetius (1589-1676). Voetius vind ik een fascinerende denker die steeds weer verrast. Hij verwerkte uitzonderlijk veel verschillende bronnen en hij verbond in zijn denken veel verschillende kennisgebieden. Hij schreef over filosofie, maar ook over de Bijbel, het gebed, de kerk. Hoe verbond hij zulke verschillende zaken met elkaar binnen de omgang met God? Een antwoord op die historische vraag zal, denk ik, ook voor theologie en kerk vandaag instructief zijn."

  • Over Wim Moehn en de leerstoel Geschiedenis van het gereformeerd protestantisme

    Dr. Wim Moehn (1965) is al vele jaren als bijzonder hoogleraar namens de Gereformeerde Bond actief aan de PThU. Hij begeleidde in die periode heel veel studenten bij hun masterscriptie. Daarnaast deed hij onder meer onderzoek naar persoon en werk van Guido de Brès en naar de formulieren van de Gereformeerde liturgie. Die laatste studie, waarbij ook enkele andere onderzoekers betrokken waren, leidde in december 2024 tot de gezaghebbende publicatie De Nederlandse gereformeerde Liturgie 1566-1639.

    Bekroning

    Piet Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, reageert op de benoeming van dr. Moehn: “De benoeming van dr. Wim Moehn tot fulltime hoogleraar aan de PThU is een bekroning voor zijn inzet aan de academie in de afgelopen tien jaar en zijn toewijding aan de reformatorische theologie in heel zijn volwassen leven. Tevens is het een erkenning van de overtuiging dat kennis van de bronnen van de Reformatie voor het leven van de kerk vandaag onmisbaar zijn. Juist in een tijd waarin veel instellingen kwetsbaar zijn, is een benoeming op het gebied van de klassieke theologie een versterking van de positie van de PThU, die we dankbaar noteren.”

    Praktijk van kerkelijk leven in het oog houden

    Dr. Wim Moehn is verrast en blij met zijn aanstelling. “Het goede nieuws dat mijn parttime bijzonder hoogleraarschap wordt omgezet in een fulltime persoonlijk hoogleraarschap zie ik als de bekroning van een periode van 35 jaar predikant-zijn in verschillende gemeenten. In mijn onderwijs en onderzoek probeer ik de praktijk van het kerkelijk leven steeds in het oog te houden. Het onderzoek naar de bronnen van de gereformeerde liturgie en de gebeden wil ik dienstbaar laten zijn aan de praktijk van het kerkelijk leven. Uitbreiding van de tijd voor onderzoek betekent voor mij ook dat ik weer aandacht kan schenken aan mijn eerste liefde op academisch terrein: de ontsluiting van de werken van Johannes Calvijn.”