NWO-subsidie voor het verankeren van Open Science
De PThU heeft namens de Nederlandse levensbeschouwelijke universiteiten (NLU) een NWO-subsidie van €50.000 binnengehaald. Deze subsidie stelt ons in staat om gezamenlijk een plan te ontwikkelen voor het versterken van Open Science (OS) binnen het HR-beleid van onze instellingen. Het project start uiterlijk op 1 juni 2025 en duurt een jaar.
Belang van Open Science
De Nederlandse levensbeschouwelijke universiteiten (PThU, Universiteit voor Humanistiek, Theologische Universiteit Utrecht en Theologische Universiteit Apeldoorn) ondertekenden in 2019 het landelijke position paper Ruimte voor ieders talent: naar een nieuwe balans in het erkennen en waarderen van wetenschappers. Daarin is Open Science als een van de belangrijkste pijlers genoemd.
Open Science doorontwikkelen
Binnen de PThU vindt 59% van de PThU-medewerkers het bevorderen van Open Science ‘zeer belangrijk’, een hoger percentage dan gemiddeld bij andere instellingen (46%). Dat blijkt uit een recente enquête. Tegelijkertijd geeft 46% van de PThU-medewerkers aan dat zij zich onvoldoende gestimuleerd voelen om Open Science-praktijken toe te passen. Met deze subsidie willen we hier verandering in brengen door concrete stappen te zetten om Open Science te verankeren in ons HR-beleid:
- We brengen de huidige situatie in kaart: hoe wordt OS momenteel erkend en gewaardeerd binnen het HR-beleid van de NLU-instellingen?
- We ontwikkelen een implementatieplan. Dit plan moet concrete richtlijnen bieden voor het opnemen van OS-praktijken in werving, beoordeling en bevordering.
- We leggen de basis voor een Open Science Community van de levensbeschouwelijke universiteiten. Een fysiek én digitaal platform voor kennisuitwisseling en samenwerking rondom Open Science, ondersteund door een digitaal portaal met relevante informatie.
Werkwijze en samenwerking
Voor de uitvoering van het project stelt de PThU twee medewerkers aan (elk 0,2 FTE). Zij worden begeleid door de projectgroep, die bestaat uit leden van de NLU-E&W-commissie, HR-experts en OS-experts. Deze unieke samenwerking tussen wetenschappelijk en ondersteunend personeel versterkt de onderlinge kennis, waardering en samenwerking.
Impact van het project
De uitkomsten van dit project zullen niet alleen bijdragen aan een sterkere verankering van OS binnen het beleid van de PThU, maar ook leiden tot meer Open Science-activiteiten. Denk aan een toename in Open Access-publicaties, het delen van datasets en open leermaterialen. Dit maakt ons onderzoek en onderwijs toegankelijker voor onze nationale en internationale achterban. Daarnaast krijgt de PThU meer zichtbaarheid, zowel nationaal als internationaal, en kan onderzoeksmateriaal hergebruikt worden. Bovendien bevordert het project de samenwerking en kennisuitwisseling binnen de levensbeschouwelijke universiteiten.
Landelijke aandacht voor Open Science
De toekenning van deze subsidie past in de bredere landelijke ontwikkelingen rondom Open Science en Erkennen & Waarderen. In totaal zijn 23 Nederlandse kennisinstellingen gehonoreerd in deze subsidieronde van Open Science NL (lees ook het nieuwsbericht en Open Science NL, waarin de PThU genoemd wordt). We danken iedereen die heeft bijgedragen aan de voorbereiding van deze aanvraag en het verankeren van Open Science in ons beleid en onze praktijk.