Naar hoofdinhoud

"Theologie is een studie waar je zelf nooit buiten staat"

1 november 2024

Hij had het goed voor elkaar, al zegt hij het zelf. Constantijn de Weert uit Lunteren werkte als partner bij een fiscaal adviesbureau, gaf een dag in de week les en was iedere donderdag vrij. "Dan waren de kinderen naar school en deed ik de tuin en allerlei klusjes." Maar Constantijn zocht een nieuwe uitdaging en vond deze in een verlangen uit zijn jeugd. Hij wilde beroepshalve aan de slag met het geloof dat al zijn hele leven zo belangrijk voor hem is. Hij besloot theologie te gaan studeren.

Nieuwe invulling en betekenis

Hij is nog steeds partner, maar zijn donderdagen hebben een welkome nieuwe invulling en betekenis gekregen. "Theologie is heel verrijkend voor je eigen geloofsleven," legt hij uit: "Het is een studie waar je zelf nooit buiten staat, die ervoor zorgt dat je echt met jezelf in gesprek gaat. Alle vakken hebben hun interessante kanten." Dogmatiek bijvoorbeeld had hij een stuk droger verwacht: "Maar het gaat om de leerstellingen van de kerk: waar zijn ze op gebaseerd, waarom gebruiken we ze, hoe bewegen ze met hun tijd mee? Ik vind dat fascinerend." En de talen? "Door dat nauwkeurige lezen zie ik pas goed hoe kunstig de Bijbel in elkaar zit." Hij heeft al verschillende mooie taalvondsten gedaan, bijvoorbeeld over het scheiden van het licht en de duisternis aan het begin van Genesis. Het is inspirerend om over dergelijke thema’s met vrienden en medestudenten in gesprek te gaan, vindt hij: "Ook met mijn klanten heb ik andere gesprekken gekregen. Natuurlijk zonder dat ik expliciet tegen ze zeg: wat ik deze week toch bij praktische theologie heb geleerd…!"

Wat achter de horizon ligt

Toen hij jong was wilde Constantijn gemeentepredikant worden. Maar de studie maakt hem duidelijk dat er nog wel ander interessant werk te vinden is in de theologie: in het onderwijs bijvoorbeeld, of als geestelijk verzorger binnen de krijgsmacht of bij Justitie: "Het lijkt me mooi om voor een langere periode met mensen op te trekken." Zijn zevenjarige studietraject noemt hij een reis, waarbij de precieze eindbestemming nog niet duidelijk is: "Je slaat een bepaalde weg in, maar je kunt maar een bepaald deel vooruit zien. Dat wat er achter de horizon ligt, is helemaal niet duidelijk." Hij gaat er wel van uit dat hij rond zijn afstuderen stopt met zijn werk als fiscaal jurist en dan een tweede loopbaan als theoloog begint. "Ik doe dit werk nu ruim twintig jaar. Maar als ik klaar ben met de studie kan ik misschien ook nog eens twintig jaar in de kerk aan de slag. Dat is toch een mooi vooruitzicht?"

Bekijk het hele interview

Elke week praten we met een student uit de premaster Theologie over hun bezieling. Wat drijft hen? Volgende week: Corneli Vinke.