Naar hoofdinhoud

"Theologie verrijkt je"

9 oktober 2024

"Ik heb het gevoel dat ik door God ben stilgezet," zegt Gert-Jan Mekenkamp uit Alteveer over het auto-ongeluk dat hij een paar jaar geleden kreeg. Een busje reed hem achterop; een zware hersenschudding was het resultaat. "Toen ging ik nadenken. Het had ook anders kunnen aflopen. Hoe had ik dan teruggekeken op mijn leven? Het was tot dat moment vooral werken, werken, werken geweest. Maar door te werken druk je dingen weg. Ik ben het rustiger aan gaan doen, heb meer tijd voor mijn gezin genomen. En ik heb gekozen voor de studie theologie."

Rust

Niks mis met zijn huidige werk als leraar biologie op een reformatorische school hoor, benadrukt hij. Ook op die plek mag hij zich een dienaar in Gods koninkrijk noemen. Maar steeds was er dat onbestemde gevoel: is dit het nou? "Ik ben op zoek gegaan naar mijn eigen plek: waar kan ik God het beste dienen? Ik vind het onderwijs fantastisch, maar theologie geeft me het gevoel dat ik thuis ben gekomen. Ik ervaar een zekere rust, sinds ik de studie doe. Het voelt alsof dit is wat ik moet doen." Wat bedoelt hij met die rust? "Het is niet de rust die je op vakantie kunt ervaren. Het is het idee dat je eindelijk op de weg bent die je moet gaan."

Als predikant wil Gert-Jan zich gaan bezighouden met die grote vraag: wat betekent het om christen te zijn in deze tijd? "Het is nu minder vanzelfsprekend om christen te zijn dan een aantal jaren terug. De ontkerkelijking zet door. Ook in reformatorische en bevindelijke kring is het tegenwoordig een constante speurtocht. Mensen worstelen met wat er allemaal te vinden is op zingevingsgebied." Als predikant wil hij mensen begeleiden bij hun zoektocht, ze helpen de juiste keuzes te maken.

Mooi

Geniet hij van de studie? "Ja, fantastisch. Ik ben heel praktisch gericht, maar ik ben blijkbaar ook best een studiebolletje!" Er wordt wel eens gezegd dat het begin van een studie taai is en dat het daarna steeds leuker wordt. Eerst het zuur en dan het zoet, zeg maar. Herkent hij dat? "Absoluut niet. Hebreeuws is pittig, maar het is een van de mooiste dingen die ik in mijn leven gedaan heb. Die taal heeft iets mystieks. Ik vond het fantastisch om me daarin te verdiepen, terwijl ik niet eens een talenknobbel heb." Mooi vindt hij ook dat hij de opgedane kennis meteen al praktisch kan toepassen, bijvoorbeeld als hij op school de dagopening verzorgt: "Als het dan om een stukje uit het Oude Testament gaat, haal ik de Hebreeuwse tekst erbij. Daarbij doe ik dan al heel leuke inzichten op."

Verrijkend

De studie geeft hem inzicht in zaken waar hij als leek nooit bij stilstond. "Bij het vak praktische theologie hebben we ons verdiept in de doop. Dat is een heel praktisch onderwerp, maar het is heel verhelderend om daar dan de theologische basis van te leren." Wat je leert is dus direct toepasbaar, en dat spreekt hem aan. Er zijn mensen die de studie als een noodzakelijk kwaad zien op weg naar de beroepsuitoefening. Voor Gert-Jan geldt dit beslist niet: "Ik vind het echt verrijkend. Ook omdat ik mijn kennis kan meenemen in de preek."

Gewoon beginnen. Dat is zijn advies aan mensen die twijfelen over een studie theologie: "Ook als je je niet heel sterk geroepen voelt, dan kun je gewoon aan de slag. Het wordt echt wel duidelijk of die roeping sterk genoeg is." Die roeping is in zijn hoek van de kerk wel een dingetje, weet hij: "Maar je kunt het je niet veroorloven om te wachten tot je het volledig zeker weet. Het zou jammer zijn om een half leven te wachten of die roep alsnog sterk genoeg wordt." En als dat inderdaad niet het geval is? "In het ergste geval ga je niets praktisch met je studie doen. Dan ben je nog altijd goed onderlegd in een fantastische wetenschap. En daar heb je de rest van je leven wat aan. Theologie verrijkt je."

Bekijk het hele video-interview

Elke week praten we met een student uit de premaster Theologie over hun bezieling. Wat drijft hen? Volgende week: Heleen Schotanus.