PKN, PThU, CHE en Windesheim starten gezamenlijke campagne voor theologiestudenten

11 september 2024

“De recordaantallen theologiestudenten zijn goed nieuws voor de kerk. Het is een eerste stap om het predikantentekort het hoofd te bieden.” Dat is de reactie van scriba René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland op de berichten dat de instroom bij theologieopleidingen dit jaar flink groeit. Toch is meer nodig om aan de vraag komende jaren te kunnen voldoen. De Protestantse Kerk, de PThU, de CHE en Windesheim startten daarom een gezamenlijke wervingscampagne voor theologiestudenten.

Belang extra studenten

Volgens de Reuver zijn extra studenten van cruciaal belang: “We hebben meer theologen nodig, niet alleen op de kansel maar ook midden in de samenleving. Theologie geeft antwoord op levensvragen, geeft richting en is er voor de mooie en moeilijke momenten in het leven. Theologie is onmisbaar.”

Predikantentekort

Kerken vervullen in een tijd waarin de overheid zich meer terugtrekt, een steeds belangrijkere rol in de samenleving, onder andere als sociaal vangnet voor mensen die tussen wal en schip raken. Tegelijkertijd zien we dat er steeds minder dominees in ons land actief zijn. Meer dan de helft van het aantal predikanten bereikt binnen tien jaar de pensioengerechtigde leeftijd. Bovendien is op dit moment al 7% van het aantal predikanten ouder dan 67. Ondanks de terugloop van het aantal kerkleden, zal het predikantentekort de komende jaren alleen maar groter worden. Naar verwachting zal bijna een derde van de gemeenten de komende tien jaar vacant zijn.

Samenwerking

Begin dit jaar is de Protestantse Kerk in Nederland samen met de Protestantse Theologische Universiteit, Hogeschool Windesheim en de Christelijke Hogeschool Ede een samenwerking gestart om meer studenten aan te trekken. In een gezamenlijke campagne wordt benadrukt dat theologieopleidingen veel meer mogelijkheden bieden dan vaak gedacht. De studie biedt ruimte voor persoonlijke groei, geeft veel verschillende carrièremogelijkheden en is zeer maatschappelijk relevant.

Het is voor het eerst dat de Protestantse Kerk en de drie onderwijsinstellingen op deze manier intensief samenwerken. Meer informatie over de campagne Theologie. Zinvol voor velen. is te vinden via de website komtheologiestuderen.nl.