Internationale studenten slagen cum laude

3 september 2024

Internationale studenten Beatrix Biró en Norbert Nagy zijn vorige week cum laude afgestudeerd. Beatrix Biró maakte een fascinerende vergelijking tussen een exegese en een biblioloog van 2 Koningen 4:1-7, om inzicht te krijgen in hoe de methode van biblioloog het begrijpen van een bijbeltekst verbreedt. Norbert Nagy verkende met zijn vernieuwende onderzoek waar Jezus in de evangeliën mogelijk in aanraking kwam met slavernij. Beide studenten zijn afkomstig van onze Roemeense partner het Protestantse Theologische Instituut in Cluj-Napoca.

Beatrix Biró: een vergelijkende studie van exegese en biblioloog

Beatrix Biró heeft in een fascinerende interdisciplinaire en vergelijkende studie laten zien dat exegetische benaderingen en biblioloog vormen van bijbeluitleg zijn die elkaar overlappen, maar elk ook hun eigen meerwaarde hebben. Bij biblioloog worden deelnemers, door zich in de wereld van de tekst te verplaatsen, in staat gesteld om tot inzichten te komen die in veel gevallen parallel lopen met historisch-kritische en ideologiekritische exegetische benaderingen, die een buitenperspectief hanteren. Maar biblioloog maakt door identificatie emotionele en existentiële inzichten mogelijk, die zowel van persoonlijke als exegetische waarde kunnen zijn. “Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot creatieve vormen en innovatieve en praktische manieren om de levendige, kleurrijke en rijke wereld van de teksten dichter bij mensen te brengen die op zoek zijn naar de echte inhoud van de bladzijden van de Schrift,” zegt Biró. “De biblioloog, waar ik onderzoek naar heb gedaan, is zo'n methode.” Internationaal expert op het gebied van biblioloog, prof. Uta Pohl-Patalong uit Kiel, was betrokken als beoordelaar. Net als Biró's PThU-begeleiders Annette Merz en Erik Olsman was zij onder de indruk van het onderzoek en ziet zij grote potentie voor een vervolg.

Norbert Nagy: echte slavernij en de vroegste Palestijnse Jezus-beweging

Norbert Nagy heeft een zeer innovatief nieuwtestamentisch masteronderzoek gedaan naar de in de traditie onzichtbaar geworden slaven die rond Jezus en zijn vroegste kring van volgelingen moeten hebben geleefd. Hij onderzoekt waar we de aanwezigheid van slaven historisch aannemelijk kunnen maken. Hij vraagt zich ook af wat de boodschap van het koninkrijk van de Vader kan hebben betekend voor tot slaaf gemaakte toehoorders. Al doende komt hij tot een nieuwe interpretatie van de metafoor van de familie van God in de evangeliën. “Om deze scriptie te schrijven, was ik vastbesloten om de verborgen waarheid te ontrafelen en de ongehoorde stemmen en ongeziene lichamen van de onzichtbare slaven in de evangeliën aan de oppervlakte te brengen,” zegt hij. “Ik was van plan om de relatie tussen slaven en de historische Jezus te reconstrueren en zocht naar Jezus' mogelijke antwoord en missie voor de slaven.” Ook dit onderzoek heeft veel potentie voor vervolgonderzoek volgens Nagy's begeleider, Annette Merz, en de beoordelaar, Martijn Stoutjesdijk. Beiden maken deel uit van het project Kerk en Slavernij, een gezamenlijk project van de PThU, Vrije Universiteit en de Universiteit van Curaçao.