Naar hoofdinhoud

Internationale commissie lovend over onderzoek bij PThU

12 september 2024

De PThU krijgt een lovende beoordeling van de internationale commissie die ons onderzoek in de afgelopen vijf jaar (2018-2023) onder de loep heeft genomen. Dat gebeurde onder het voorzitterschap van prof. Geurt Henk van Kooten, hoogleraar bij de University of Cambridge. De commissie was onder meer lovend over de duidelijke koers van de PThU, de "moedige beslissing" om op één plaats verder te gaan, en de begeleiding van promovendi. 

College van Bestuur blij met de beoordeling

"De ronduit lovende beoordeling van ons onderzoek bevestigt ons dat we op de goede weg zijn en om onze koers voor de komende jaren te bepalen," reageren rector Klaas Spronk en bestuursvoorzitter Kees Boele. "We doen dat met het enthousiasme zoals de commissie dat bij ons waarnam: de PThU als een energieke organisatie. In die geest ontvangen wij niet alleen dankbaar de complimenten, maar nemen we ook de opbouwende suggesties serieus."

Duidelijke koers en goede samenwerking

Terwijl bij de vorige visitatie in 2018 nog werd geconstateerd dat er te weinig samenhang in het onderzoek zat, constateerde de commissie nu een duidelijke koers en goede samenwerking tussen de verschillende disciplines in de vier grote projecten in het onderzoek. Dit zijn het project over de rol van de kerken bij de slavernij, het project toekomstgericht kerkzijn, het project Grond en het project Moral Compass. "Ons werd daarbij wel voorgehouden om ook in de toekomst, na de afsluiting van de huidige afzonderlijke projecten, de focus niet te verliezen," zegt het CvB. "Een belangrijk accent daarbij acht de commissie de bezinning op de protestantse identiteit in een seculiere samenleving met het oog op de ontwikkeling van nieuwe projecten en het aantrekken van - ook Europese - internationale partners."

Veel perspectief en groei

Terwijl bij de vorige visitatie nog werd getwijfeld aan de levensvatbaarheid van de PThU, zag de huidige commissie nu veel perspectief. Dat kwam vooral door de verstandige keuze om op één plaats verder te gaan. De verhuizingen die de PThU tijdens haar bestaan heeft doorgemaakt, moet men niet zien als een gebrek aan goed beleid, aldus het rapport. Men moet ze zien als het resultaat van een groeiproces waarbij in de loop der jaren de verschillende opleidingen vanuit de verschillende denominaties en verbonden met de verschillende universiteiten een eenheid zijn gaan vormen. De geconstateerde wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek, samen met de aantoonbare relevantie voor kerk en samenleving, bevestigt dat. Het CvB onderschrijft het grote belang van samenwerking met de andere levensbeschouwelijke instellingen in Utrecht en vooral ook de door de commissie genoemde mogelijkheden van samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Voorbeeldige begeleiding promovendi

De commissie prijst de voorbeeldige aanpak van de begeleiding van promovendi in onze graduate school. We namen daarbij ook het advies ter harte om promovendi te betrekken bij het onderwijs en om werk te maken van de loopbaanbegeleiding en van representatie van promovendi in commissies en Universiteitsraad. We erkennen de aandacht die de commissie vraagt voor beleid en procedures op het gebied van sociale veiligheid, diversiteit en inclusie.  De aanmoediging om verder en meer gericht te werken aan internationalisering in onderzoek nemen we graag ter harte.

Feedback en aanbevelingen

Andere belangrijke feedback en aanbevelingen waar we aan zullen gaan werken:

Op het vlak van open science gaan we werken met een taskforce die bezig gaat met het ontwikkelen van een beleid op het gebied van open science. Dit beleid omvat training volgens nationale en internationale standaarden, ook voor onze Initial Graduate School. Daarbij betrekken we stakeholders in een vroeg stadium. We hopen hierbij gebruik te kunnen maken van de expertise van de Universiteit Utrecht. 

Met betrekking tot governance structuur gaan we werken aan transparantie van onze structuren, waarbij de leiders van afdelingen verantwoordelijkheid krijgen en nemen. We hernoemen overlegstructuren als het leerstoelgroepvoorzittersoverleg (LGVO) om hun rol binnen de organisatie duidelijker te maken. De Universiteitsraad speelt in de nieuwe structuur een meer centrale rol. 

De commmissie suggereerde ook om alle beleidsdocumenten ook in het Engels te publiceren. Hiermee gaan we aan de slag. Ook is aandacht gevraagd voor de relatie leerstoelgroepvoorzitters en projectleiders. Ook deze aanbeveling nemen we ter harte.

We hopen in de komende vijf jaar de positieve beoordeling te versterken. 

Download rapport

Het volledige rapport van de commissie is te downloaden van onze website.