PThU en PGU ondertekenen huurovereenkomst Janskerk Utrecht

18 juni 2024

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en de Protestantse Gemeente Utrecht (PGU) ondertekenden vandaag de huurovereenkomst rondom het gebruik van de Janskerk in Utrecht. Voor een periode van dertig jaar wordt de PThU hoofdhuurder van deze kerk. In deze periode zal zij gebruikmaken van de Janskerk, naast de Oecumenische Gemeente.

Unieke samenwerking

Dr. Kees Boele die als bestuursvoorzitter van de PThU de overeenkomst ondertekende, is erg enthousiast over de huur en de samenwerking. “Het is uniek dat een theologische universiteit op deze manier is gehuisvest: een academische pand op Janskerkhof en Jansdam in combinatie met een monumentale kerk. Mooier kan niet voor academische theologiebeoefening en de opleiding van predikanten. Bovendien gaat de PThU ook samenwerken met de Oecumenische gemeente die in de Janskerk haar kerkdiensten heeft.”  

Frans Ritmeester, directeur van het bureau van de PGU: “Een prachtige oplossing voor de Janskerk, passend bij de visie van de PGU om haar gebouwen in te zetten voor activiteiten die verbinding hebben met haar doelstelling. We kijken uit naar inspirerende initiatieven voor de inwoners van Utrecht die mogelijk ontstaan door de contacten tussen de PThU, de Janskerk gemeente en de PGU.” 

Verbouwplannen 

Op dit moment maakt de PThU in overleg met de PGU verbouwplannen voor de Janskerk. Hierbij wordt samengewerkt met het architectenbureau Van Hoogevest uit Amersfoort. In de Janskerk komen enkele collegezalen, studieplekken en werk- en overlegruimtes. Deze ruimtes worden zo ingepast in het gebouw dat de zichtlijnen en bijzondere kenmerken en het karakter van de kerk behouden blijven. De verbouwing vindt plaats in het voorjaar en zomer van 2025. Per 1 september 2025 moet de kerk klaar zijn voor volledig gebruik van de PThU. De PThU zal niet alleen colleges gaan geven in de kerk, ook zullen er allerlei academische bijeenkomsten plaatsvinden en bijvoorbeeld lezingen worden georganiseerd.