Pinksteren in het klooster van Chevetonge
Vier studenten en twee docenten uit het Themaveld Vieren verbleven met Pinksteren in het klooster van Chevetonge, in de Belgische Ardennen. Het was een verrijkende kennismaking met de Rooms-Katholieke (Latijnse) en de Oosters-Orthodoxe (Byzantijnse) liturgie. Het waren dagen met bijzondere ontmoetingen. De studenten doen verslag.
Headerbeeld: Grayburn, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Het klooster
Het klooster van Chevetonge werd gesticht in 1925 door Dom Lambert Beauduin (1873-1960). Door zijn ontmoetingen met het christelijke Oosten werd hij getroffen door de scheiding van de kerken. Dat leidde tot de stichting van het klooster, gewijd aan de christelijke eenheid.
Goddelijke Liturgie
Op Pinksterzondag werd in de Byzantijnse kerk de Goddelijke Liturgie van Johannes Chrysostomus (345-407) gevolgd. Dat is voor protestanten een bijzondere gewaarwording, alleen al omdat de dienst bijna drie uur duurde. Priesters liepen heen en weer, kaarsen werden aangestoken, iconen werden gekust, gezongen liturgie met lange gebeden en veel wierook. Het was een staan en zitten op houten bankjes, afgewisseld door het slaan van kruisjes en het maken van diepe buigingen tot eer van God. Er ligt veel nadruk op het besef van Gods heiligheid en op het mysterie.
Bijzondere ontmoetingen
Het waren ook dagen met bijzondere ontmoetingen. Met de monniken in het klooster die heerlijke maaltijden voor ons hadden bereid. Met een priester uit Sint-Petersburg, gevlucht voor Poetin en geschorst door zijn eigen kerk. Een bejaarde monnik die vol vuur vertelde over de liefde van God voor deze wereld. Een oude gebogen vrouw, wier lichaam van nature een gebedshouding had aangenomen, als eerste in de rij voor de eucharistie. Een Zuid-Afrikaanse professor die vertelde over apartheid en over de woede in zijn land. Een Limburgse treinmachinist op zoek naar rust, vanwege de vele ‘aanrijdingen’ op het spoor.
Iris Molenaar
Jeroen Knol
Erwin Jongsma
Peter Brandsma