PThU nieuws
- Caspar de Gelder grijpt net naast titel Jonge Theoloog des VaderlandsTijdens de Nacht van de Theologie op 14 november is Júlia Herku van Christelijke Hogeschool Ede gekozen tot nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands. Zij werd gekozen uit zes kandidaten die genomineerd waren voor deze titel. Dat waren naast Júlia nog Selma Boulmalf en Eline van der Kaaden van Vrije Universiteit Amsterdam, Ian Hale van Tilburg School of Catholic Theology, Jiska Eilander – Hooglander van Theologische Universiteit Utrecht, Joshua Prins van Windesheim en Caspar de Gelder van de Protestantse Theologische Universiteit.
- Niet alleen het pannetje soepAls hij spreekt over de toekomst van het diaconaat, veert Thijs Tromp helemaal op. Geweldig vindt hij het, dat hij de komende jaren bij de PThU als hoogleraar door mag gaan met onderzoek naar diaconale praktijken en theorie. Samen met diaconale organisaties, want de voeling met het werkveld noemt hij essentieel voor de leerstoel Diaconaat. “Die verbinding is ongelooflijk belangrijk.”
- PThU-hoogleraar Mirella Klomp nieuwe Theoloog des VaderlandsMirella Klomp, hoogleraar Praktische Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) is tijdens de Nacht van de Theologie uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands 2024-2025. Een jaar lang zal zij in de Nederlandse samenleving de theologie vertegenwoordigen en een gezicht geven.
- Wachten op God: een middag met Andrew RootOoit was de wereld nog niet onttoverd en de rol van de kerk was duidelijk: toegang geven tot het heilige door middel van de sacramenten. Na de Verlichting werd de wereld een materieel universum waarin geloof alleen binnen de kerk nog een plaats heeft. En in onze postmoderne tijd staan álle vormen van geloof fundamenteel ter discussie. Als kerk en gemeenschap moeten we daarom vooral actief wachten op God, aldus de Amerikaanse theoloog Andrew Root. Hij sprak op 5 november met zo'n 120 predikanten en andere werkers in de kerk. Dat deed hij op uitnodiging van het onderzoeksproject Toekomstgericht kerk-zijn.
- “Als je niet kunt delen, ontstaat het trauma”De kerk zou een veilige plek moeten zijn, maar is dat niet altijd. Grensoverschrijdend gedrag komt ook hier voor. Vreselijk voor de slachtoffers, die zich schamen, zich in de kerk niet welkom voelen, en niet met hun verhaal terechtkunnen. Vreselijk voor kerken, die het gevoel hebben dat ze tekortschieten. Is er nog reden voor hoop?
- "Geloven en kerk-zijn in deze tijd, daar wil ik iets in betekenen"Hoe je in de wereld staat. Hoe je met andere mensen omgaat. Hoe je een Bijbelverhaal in de context van vandaag kunt duiden. Thema’s rond geloof en kerk kreeg Hanneke Monden van huis uit mee. Maar een studie theologie was na de middelbare school geen aantrekkelijke optie. Ze zag de kerk toch een beetje als een zinkend schip. Was dat de wereld waarin ze zich wilde bewegen?
- Enthousiasmerende studieweek in DebrecenEen week lang met elkaar nadenken over doop en verbond. Dat deden onlangs een groep van studenten en docenten in Debrecen. Aan de PThU zijn we goed bekend met internationale wetenschappelijke conferenties. Met internationale onderwijsactiviteiten ligt dat anders: die komen minder vaak voor. De week over doop en verbond is een mooie opstap om dat vaker te gaan doen.
- Dr. Sjaak van den Berg toegetreden tot Raad van Toezicht PThUDe Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland heeft vandaag dr. Sjaak van den Berg benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van de PThU. Hij volgt dr. Ad van Nieuwpoort op die in juli terugtrad als lid.
- PThU benoemt twee hooglerarenDe PThU heeft in dr. Marjo Korpel een hoogleraar Oude Testament en in prof. dr. Thijs Tromp een hoogleraar Diaconaat gevonden. Over de voorgenomen benoemingen van het College van Bestuur van de PThU heeft de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland op donderdag 7 november een overeenstemmend besluit genomen. Daarmee is de benoeming definitief. Met de aanstelling van de hoogleraren wil het College van Bestuur niet alleen het onderwijs en onderzoek aan de PThU verdiepen en versterken, maar ook aansluiten bij de praktijk in de kerk en deze inspireren en vernieuwen.
- “Ik kan dus wél predikant worden”Haar pad naar de theologie was lang en kronkelig. Corneli Vinke (26) uit Kampen deed achtereenvolgens het vmbo, een creatieve mbo-opleiding, de sprint-havo, een lerarenopleiding én een bachelor Duits en nu een researchmaster in Utrecht. Terwijl ze een veelbelovend onderzoek doet naar het koloniale discours in de vroegmoderne tijd is ze alvast begonnen aan de premaster van theologie. Hoe verklaart ze die onnavolgbare route? “Ik ben hoogbegaafd, maar dat werd vroeger op school niet herkend,” legt ze uit: “Vandaar dat het allemaal wat langer heeft geduurd.”
- "Theologie is een studie waar je zelf nooit buiten staat"Hij had het goed voor elkaar, al zegt hij het zelf. Constantijn de Weert uit Lunteren werkte als partner bij een fiscaal adviesbureau, gaf een dag in de week les en was iedere donderdag vrij. "Dan waren de kinderen naar school en deed ik de tuin en allerlei klusjes." Maar Constantijn zocht een nieuwe uitdaging en vond deze in een verlangen uit zijn jeugd. Hij wilde beroepshalve aan de slag met het geloof dat al zijn hele leven zo belangrijk voor hem is. Hij besloot theologie te gaan studeren.
- "Ik wil het evangelie van Jezus tastbaar maken"Opeens was alles anders. Toen Trix Vahl drie jaar geleden met haar studie theologie begon, woonde ze in Rotterdam en werkte ze als beleidsmedewerker bij de Protestantse Kerk. Nu is ze boerin en beheerder van een zorgboerderij in Noordoost Friesland. De reden voor de verhuizing was een droevige: haar schoonvader, die samen met haar schoonmoeder de zorgboerderij runde, overleed plotseling. Zeker, het was de bedoeling dat ze de boerderij op termijn zouden overnemen, maar nu moest dat van het ene moment op het andere; een hardhandige reality check voor het jonge gezin.
- Blog: Opnieuw gevonden in oude verhalenHet gaat niet goed met Gen-Z. Zij zijn verwend, lui en alleen maar met zichzelf en hun psychologische problemen bezig, als ik diverse ‘onderzoeken’ moet geloven. Vaak zijn deze geschreven door mensen die ‘wel hard werken’ en geslaagd lijken. Dat we zo over de jonge generaties spreken, vind ik schokkend, en getuigen van bijzonder weinig zelfreflectie en inlevingsvermogen. Helaas zie ik het in de kerk ook soms gebeuren. En hoe bereik je dan nog jongeren met de Bijbel?
- "Ik mag leven uit genade"Ze was er nog niet klaar voor. Heleen Schotanus uit Sint-Jansklooster ging na de middelbare school bewust geen theologie studeren: "Ik was bang dat ik het geloof van de hoogleraren zou overnemen. Ik was nog veel te kwetsbaar toen." Eerst wilde ze ‘groeien in geloof en levenservaring’. Ze koos voor bedrijfseconomie en accountancy. Inmiddels werkt ze drie dagen in de week als raadsgriffier en houdt ze haar gezin draaiende. En daar is nu alsnog de studie theologie bijgekomen. "Het is soms best lastig om alle ballen in de lucht te houden," zegt ze met een glimlach.
- Waarom zou je promoveren na je studie Theologie?Predikanten zijn hard nodig in de kerk. Je zou dan ook verwachten dat theologiestudenten direct doorstromen naar een gemeente zodra ze hun diploma hebben. Toch kiest een deel van hen voor een promotietraject. Waarom?
- Besmet verleden in StellenboschGevaarlijke herinneringen, ‘dangerous memories’. Om daarover te spreken reisden onderzoekers van de PThU af naar hun tegenhangers bij partneruniversiteit Stellenbosch in Zuid-Afrika voor hun jaarlijkse gezamenlijke consultatie. Als het gaat om gevaarlijke herinneringen gaat het in de Zuid-Afrikaanse context al snel over de rol van kolonialisme en apartheid. Die speelden niet alleen in de geschiedenis een rol, maar werken nog altijd door. Hoe om te gaan met herinneringen die gevaar opleveren in het heden?
- "Theologie verrijkt je""Ik heb het gevoel dat ik door God ben stilgezet," zegt Gert-Jan Mekenkamp uit Alteveer over het auto-ongeluk dat hij een paar jaar geleden kreeg. Een busje reed hem achterop; een zware hersenschudding was het resultaat. "Toen ging ik nadenken. Het had ook anders kunnen aflopen. Hoe had ik dan teruggekeken op mijn leven? Het was tot dat moment vooral werken, werken, werken geweest. Maar door te werken druk je dingen weg. Ik ben het rustiger aan gaan doen, heb meer tijd voor mijn gezin genomen. En ik heb gekozen voor de studie theologie."
- Caspar de Gelder kandidaat Jonge Theoloog des VaderlandsCaspar de Gelder, 28 jaar en student van de predikantsmaster van de PThU, dingt namens de PThU mee naar de titel van Jonge Theoloog des Vaderlands. Hij is een van de zes jonge theologen die klaar staan met mooie plannen om theologie toegankelijk en relevant te maken voor een breed publiek.
- "Theologie is een puzzel die je nooit helemaal oplost""Theologie is een puzzel die je nooit helemaal oplost," zegt Katrijn Siderius uit Utrecht: "En dat appelleert aan mijn nieuwsgierigheid." Ze doet de premaster van de PThU naast een promotieonderzoek naar klimaatbeleid.
- Waarom zou je promoveren als predikant?In christelijk Nederland ging deze maand een gejuich op bij de toenemende aantallen studenten Theologie. En terecht: de kerk heeft deze nieuwe predikanten hard nodig. Minder begrip is er voor predikanten die na hun studie nog willen promoveren. Want wat brengt zo’n promotie de gemiddelde kerkganger nou helemaal? Kunnen predikanten niet beter op de kansel blijven?