Naar hoofdinhoud

Racisme ontrafelen vanuit Aziatisch perspectief: Dom Hélder Câmaralezing 2024

15 november 2024 19:30

Hoe kunnen kerken en theologie aandacht geven aan anti-Aziatisch racisme? Wat kunnen wij leren van perspectieven van theologen met een Aziatische achtergrond over racisme? Deze belangrijke vragen staan centraal in de Dom Hélder Câmaralezing 2024.

Over de lezing

Aziatische Nederlanders ervaren net zo veel racisme als andere mensen van kleur in Nederland, maar dit krijgt weinig aandacht. Eén van de redenen is dat zij vaak getypeerd worden als ‘modelminderheid’. Voor het eerst is er in 2024 een uitgebreid onderzoeksrapport verschenen over het racisme dat Aziatische Nederlanders ondervinden.

De hoofdlezing wordt verzorgd door Rev. dr. Septemmy E. Lakawa, getiteld Racisme ontrafelen: het interculturele en meervoudige verhaal van het tot de ‘Ander’ maken van een Indonesische vrouw. Lakawa zal reflecteren op racisme vanuit theologisch perspectief, zowel in de Indonesische als de Nederlandse context. Na haar lezing zullen bijbelwetenschapper dr. Marilou S. Ibita, bijbelwetenschapper, en geestelijk verzorger ds. Otto Ruff reageren op Lakawa’s inzichten.

Over de sprekers

  • Rev. dr. Septemmy E. Lakawa is hoogleraar aan en voormalig rector van Jakarta Theological Seminary in Indonesië. Zij heeft zich gespecialiseerd in de vakgebieden missiologie, feministische theologie, en theologie van trauma. Lakawa doet onder andere onderzoek naar trauma onder Papoease vrouwen en het racisme dat zij ervaren.
  • Dr. Ma. Marilou S. Ibita is universitair hoofddocent bij De La Salle University in Manilla, Filippijnen. Zij is gespecialiseerd in contextuele hermeneutiek met aandacht voor Bijbelinterpretatie vanuit bevrijdings-, feministische, postkoloniale, trauma, ecologische en tegen anti-Joodse perspectieven.
  • Ds. Otto Ruff is geestelijk verzorger, voormalig predikant in diverse Molukse gemeenten in Nederland en één van de oprichters van Samen Kerk in Nederland (SKIN). Ruff was in de jaren negentig deel van de Hervormde Projectgroep Pluriforme Samenleving en heeft in die hoedanigheid antiracisme trainingen verzorgd voor jonge predikanten en meegeschreven aan En God zag dat het zeer goed was… Racisme is zonde.

Tijd en plaats

De lezing vindt plaats op vrijdag 15 november aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (3D), maar is ook online te volgen. De lezing start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De lezing eindigt om 21.30 uur. 

De avond zal grotendeels in het Engels gehouden worden, maar er zijn Nederlandse vertalingen van de lezingen beschikbaar.

Organisatie

De jaarlijkse Dom Hélder Câmaralezing in contextuele Bijbelinterpretatie is genoemd naar de gelijknamige Braziliaans bevrijdingstheoloog en bisschop. De lezing verbindt de Bijbel en contexten buiten en binnen Nederland. Zo ontstaan er nieuwe perspectieven op zowel de Schrift als ook op deze contexten. De lezing wordt georganiseerd door het Centrum voor Contextuele Bijbelinterpretatie (PThU/VU) en mede gedragen door Kerk in Actie en het Arminiusinstituut.

Aanmelden