Naar hoofdinhoud

Oratie Erik Olsman: De verzinnebeelding van geestelijke verzorging: een praktische esthetiek.

21 november 2024

Academische plechtigheid waarin dr. Erik Olsman zijn inaugurele rede uitspreekt bij de aanvaarding van de leerstoel Geestelijke Verzorging aan de PThU. De titel van deze rede is: 'De verzinnebeelding van geestelijke verzorging: een praktische esthetiek'

Verzinnebeelding

Zingeving beroert onze zinnen. En geestelijke verzorging verzinnebeeldt wat ertoe doet. Dat zijn twee centrale gedachten in de oratie van Erik Olsman, hoogleraar geestelijke verzorging aan de Protestantse Theologische Universiteit. Naast het belang van beelden, metaforen en muziek, gaat verzinnebeelden ook over het belang van dromen. Dit raakt aan hoop, een onderwerp dat Olsman al vijftien jaar fascineert. In zijn praktische esthetiek werkt hij drie plaatsen van geestelijke verzorging uit, die tegelijk metaforen zijn: de donkere diepte, het landschap van glorende hoop, en het schitterende feest, waar iedereen thuiskomt. Dat laatste is ook wat hem drijft in zijn streven naar gerechtigheid. 

Praktische informatie

Locatie: Janskerk, Janskerkhof 26 Utrecht
Tijdstip: 15.30 uur (inloop vanaf 15.05 uur). Aansluitend is er een receptie tot uiterlijk 18.00 uur.

Symposium

Voorafgaand aan de oratie is tussen 13.00-15.00 uur het symposium 'Geestelijke verzorging: (een) kunst!' Hierin reflecteren diverse sprekers op de kunst van geestelijke verzorging en de rol van de zintuigen in het werk. Meer informatie.

Aanmelden