Presentatie rapport Kerken en pacht

23 september 2024 18:00 - 21:30

Hoe gaan Groene Kerken om met de landbouwgrond die zij bezitten in het licht van ecologische vraagstukken zoals de afnemende biodiversiteit, milieuvervuiling en klimaatverandering? Op 23 september presenteert de PThU de resultaten van een onderzoek naar deze vraag. 

Over het onderzoek

Vanuit het project Grond van de PThU is een vooronderzoek gedaan naar de omgang met landbouwgrond die kerken verpachten aan agrariërs. Aan het rapport 'Kerken en Pacht - een vooronderzoek naar pacht van landbouwgrond in kerkelijk bezit' hebben allerlei belanghebbenden bijgedragen. Het onderzoek interviewde kerkelijke en diaconale organisaties, partijen die op allerlei manieren betrokken zijn bij (kerkelijke) pacht, deskundigen, beleidsmakers, kerkrentmeesters en diakenen. 

Programma

Het programma is onder voorbehoud:

  • 18.00 uur Gezamenlijke maaltijd met brood en soep
  • 18.30 uur Welkom en introductie
  • 19.00 uur Prof. Thijs Tromp presenteert het rapport en VKB Kerkrentmeesters en de Federatie Diaconie geven een reactie.
  • 20.00 uur Pauze
  • 20.15 uur In gesprek met kleinere groepen over de vragen: Wat is het belangrijkste inzicht uit dit onderzoek? Wat verraste of vervreemde? Welk inzicht biedt handvatten voor de eigen context? Welk onderwerp verdient verdere doordenking?
  • 21.15 uur Afronding

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats in de Oosterlichtkerk in De Bilt, 1e Brandenburgerweg 34, 3721 MJ Bilthoven.

Aanmelden