PThU agenda
- Symposium: Jan de Liefde, dominee van de straat. Evangelisatie en volksemancipatie in negentiende-eeuws AmsterdamJan de Liefde was "schrijver, redenaar, dichter, componist, humorist en theoloog, bij afwisseling of tegelijk" (Allard Pierson). Hij trok zich het lot aan van de armen in Amsterdam en daarbuiten. Tijdens dit symposium staat hij centraal als vertegenwoordiger van geloof en sociale daadkracht.
- Racisme ontrafelen vanuit Aziatisch perspectief: Dom Hélder Câmaralezing 2024Hoe kunnen kerken en theologie aandacht geven aan anti-Aziatisch racisme? Wat kunnen wij leren van perspectieven van theologen met een Aziatische achtergrond over racisme? Deze belangrijke vragen staan centraal in de Dom Hélder Câmaralezing 2024.
- TOP-dag PThU: alles over theologieTheologie is een studie voor het leven. Je bestudeert geloof, niet alleen van jezelf maar ook dat van anderen. Het is een denkoefening waar je zelf nooit buiten staat. Je leert je eigen geloofsvragen te begrijpen en je antwoorden in te zetten om andere mensen bij te staan. Een keuze voor zo'n studie maak je bewust en het liefst met zo veel mogelijk informatie. Daarom organiseren wij de TOP-dag: Theology on purpose. Hier leer je de studie theologie van binnen en van buiten kennen.
- Minisymposium: Koloniale slavernij, trauma, herstel en de rol van de kerkDe onderzoeksgroep Kerk en slavernij organiseert een minisymposium over de thema's koloniale slavernij, trauma, herstel en de rol van de kerk. De keynote lezing zal worden gegeven door dr. Dawid P. Mouton, een praktisch theoloog van de Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika) en visiting scholar van de Protestantse Theologische Universiteit.
- Oratie Erik Olsman: De verzinnebeelding van geestelijke verzorging: een praktische esthetiek.Academische plechtigheid waarin dr. Erik Olsman zijn inaugurele rede uitspreekt bij de aanvaarding van de leerstoel Geestelijke Verzorging aan de PThU. De titel van deze rede is: 'De verzinnebeelding van geestelijke verzorging: een praktische esthetiek'.
- Symposium: Geestelijke verzorging: (een) kunst!In het symposium 'Geestelijke verzorging: (een) kunst!' reflecteren diverse sprekers op de kunst van geestelijke verzorging en de rol van de zintuigen in het werk.
- Studiedag: Te heilig om…? Avondmaal in de gereformeerde gezindteHet Heilig Avondmaal is in de gereformeerde gezindte misschien wel het meest tere onderwerp om aan de orde te stellen. Het is al te zien aan de manier waarop het gevierd wordt. Weinigen nemen deel en de sfeer is geladen. Buitenstaanders kijken er soms met bevreemding naar. Tijdens deze studiedag verkennen we de bevindelijk gereformeerde avondmaalspraktijk vanuit historisch en theologisch perspectief. Bovendien spiegelen we de bevindelijk-gereformeerde praktijk aan die van twee tradities in het vrijzinnige protestantisme, waarin de spirituele betekenis van het sacrament evenzeer de aandacht trekt. Welke gelijkenissen en verschillen zijn er, en kunnen we hieruit leren met het oog op de (bevindelijk gereformeerde) viering van het Heilig Avondmaal?
- Promotie Henk Vogel: Sing after God a new song.Op donderdag 28 november om 15.45 uur verdedigt Henk Vogel aan de PThU zijn proefschrift: Sing after God a new song. Ritual-musical appropriations of Psalms in contemporary Dutch and Flemish culture.
- Publieksconferentie – De polarisatie voorbij? Denken vanuit de transcendentie van het GoedePolarisatie is een buzzword. Aan analyses van dit complexe vraagstuk geen gebrek. Maar hoe komen we eraan voorbij? Deze conferentie gebruikt een unieke invalshoek voor de analyse en het verkennen van alternatieven: aandacht voor het transcendente karakter van het Goede, gevoed door theologische en wijsgerige visies uit heden en verleden.
- Symposium en boekpresentatie over de dynamiek van de gereformeerde LiturgieIn Utrecht vindt op zaterdag 7 december 2024 een symposium plaats over de dynamiek van de klassiek-gereformeerde Nederlandse Liturgie. Aanleiding is de verschijning van de uitgave De Nederlandse gereformeerde Liturgie 1566-1639. De teksten en hun dynamiek. Onderzoekers van diverse universiteiten presenteren tijdens het symposium oude teksten en nieuwe inzichten.
- Online voorlichting master TheologieWil jij er zijn voor mensen met geloofsvragen? In de kerk, in de zorg, in het leger of in het bedrijfsleven? Misschien is een master Theologie dan iets voor jou. Kom op 16 januari naar onze online voorlichting. We vertellen je dan hoe wij onze studenten uitrusten om de theologie, de kerk en de samenleving van de toekomst vorm te geven.
- Dies 2025 en oratie prof. dr. Bernhard ReitsmaOp 27 januari 2025 gedenkt de PThU haar dies natalis in de Janskerk in Utrecht. Tijdens de plechtigheid zal dr. Bernhard Reitsma, hoogleraar Kerk en theologie met als aandachtsveld islam, zijn inaugurele rede uitspreken. In de aansluitende viering gaat dr. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland voor.
- Open dag bachelor Theologie met PThU-trajectIn de bachelor Theologie bestudeer je het christendom, het jodendom en de islam vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken. Je analyseert en interpreteert religieuze teksten en andere historische bronnen van het geloof in hun oorspronkelijke taal. En je kijkt naar de politieke, sociale en culturele context waarin wereldreligies zijn ontstaan, en hoe ze de huidige wereld hebben vormgegeven. Interesse voor de bachelor Theologie van de Rijksuniversiteit Groningen met speciaal PThU-traject? Kom naar de open dag.
- Studiedag ‘Oorlog en vrede: ver weg of dichtbij?’Dagelijks worden we geconfronteerd met de realiteit van oorlogen en conflicten. Ver weg en dichtbij. Hoe kun je vanuit de christelijke traditie nadenken over vraagstukken van oorlog en vrede? Wat betekent betrokkenheid bij oorlog voor militairen? Wat valt er te leren van de geestelijke verzorging bij de krijgsmacht?
- Eén dag student Theologie (bachelor)Denk je erover na om de bachelor Theologie met PThU-traject te gaan doen? Wil je echt een goed beeld krijgen van wat deze studie in Groningen inhoudt, en ben je benieuwd waarin deze opleiding zich onderscheidt van andere opleidingen? Kom dan naar Eén Dag Student!
- TOP-dag PThU: alles over theologieTheologie blijft je leven lang bij je. Het is een studie die je niet meer loslaat, die je denken vormt en focust, die je de skills geeft waar kerk en samenleving op wachten. Op de TOP-dag op 8 maart ga jij ontdekken waarom het de moeite waard is om die studie te volgen. Kom je ook?
- Master Theologie online voorlichtingWil jij er zijn voor mensen met geloofsvragen? In de kerk, in de zorg, in het leger of in het bedrijfsleven? Misschien is een master Theologie dan iets voor jou. Kom op 10 april naar onze online voorlichting. We vertellen je dan hoe wij onze studenten uitrusten om de theologie, de kerk en de samenleving van de toekomst vorm te geven.
- Open dag bachelor Theologie GroningenIn de bachelor Theologie leer je je kritisch te verhouden tot grote maatschappelijke uitdagingen waar we in de 21e eeuw voor staan. Zoals de impact van klimaatverandering. Of wetenschappelijke ontwikkelingen in genetische manipulatie en kunstmatige intelligentie. Wil jij je leren verhouden tot deze grote maatschappelijke en ethische thema's? Kom naar de open dag.